Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Your Voice Matters

Leven wij in de vierde feministische golf? De discussie over de positie van vrouwen in de samenleving is actueler dan ooit. Over de hele wereld komen vrouwen op voor hun rechten, zoals gelijke beloning, seksuele zelfbeschikking en economische zelfstandigheid. De #metoo beweging laat een krachtig geluid horen tegen seksuele intimidatie. 

In Your Voice Matters zijn kunstwerken te zien van twaalf kunstenaressen over de positie van vrouwen nu en in het verleden. Zij reageren in hun werk op vraagstukken zoals seksueel geweld, rollenpatronen, uitsluiting en migratie. Zo geven ze vrouwen een stem. 

Your Voice Matters sluit aan bij de landelijke herdenking van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland. 

 
De Kerk, tijdelijke presentatieplek voor actuele kunst en ontwerp
Museum Arnhem vernieuwt en breidt uit en is daarom tijdelijk gesloten. In De Kerk organiseert het museum tot eind 2020 exposities en activiteiten met een focus op experiment en actuele thema’s. Naast tentoonstellingen vinden er regelmatig activiteiten plaats zoals discussieavonden, lezingen, concerten en performances. De programmering wordt binnenkort bekendgemaakt op www.musemarnhem.nl

 
Aanvullende informatie tentoonstelling:

Deelnemende kunstenaars aan Your Voice Matters zijn: Wafae Ahalouch el Keriasti (1978 MA/NL), Manal AlDowayan (1973 SA), Christine Ayo (1987 UG), Esiri Erheriene-Essi (1982 UK), Alicia Framis (1967 ES), Patricia Kaersenhout (1966 NL), Iris Kensmil (1970 NL), Heba Khamis (1989 EG), Susanne Khalil Yusef (1984 DE), Csilla Klenyánszki (1986 HU), Cristina Lucas (1973 ES) en Shana Moulton (1976 VS)

Verborgen vrouwelijke geschiedenis
Een wolk van duizenden bladeren schittert in het kunstwerk ‘Tree of Guardians’ (2014) van de Saoedische Manal AlDowayan. De goudkleurige blaadjes fungeren als ‘boodschappers’ van de overgeleverde vrouwelijke kennis en idealen. De kunstenares werkte samen met een groep Saoedische vrouwen die aan de hand van een levensboom - symbool voor wijsheid, bescherming, kracht -, hun vrouwelijke voorouders een stem en naam hebben gegeven.

Ook in het werk van de Nederlandse Patricia Kaersenhout speelt het zichtbaar maken van dat wat is verdrongen in de geschiedenis een grote rol, in het bijzonder kennis die verloren is gegaan als gevolg van de Afrikaanse diaspora en het kolonialisme. Haar kunstwerk ‘Guess Who is Coming to Dinner Too?‘(2017) brengt de verborgen verhalen van 36 ‘heldinnen van verzet’ voor het voetlicht.
 
Verleiding en macht
Speciaal voor de tentoonstelling maakte de Nederlands-Marokkaanse Wafae Ahalouch el Keriasti een kunstwerk waarin vrouwelijkheid, verleiding en macht samenkomen. De uit Oeganda afkomstige Christine Ayo strijdt tegen het bagatelliseren van seksueel geweld tegen vrouwen. Met het project ‘Voicing Entebbe’ (2017-2019) geeft zij een stem aan de 23 Oegandese vrouwen die in een paar maanden tijd om het leven zijn gebracht.
 
Ouderschap vs. kunstenaarschap

De Hongaarse Csilla Klenyánszki verzet zich tegen de wijze waarop het ouderschap en het kunstenaarschap bijna niet samen lijken te gaan in de kunstwereld. Om te voorkomen dat kunstenaressen die moeder zijn geworden in een isolement raken, organiseerde zij in 2016-2017 de ‘Mothers in Arts Residency’ in Amsterdam en stelde daarvoor haar stipendium voor jong talent ter beschikking. Daarnaast realiseerde zij de 98-delige fotoserie ‘Pillars of Home’ waarbij zij zichzelf fotografeerde als onderdeel van een installatie van objecten in haar interieur.

De Kerk, presentatieplek voor actuele kunst en design
Sint Walburgisplein 1, 6811 BZ Arnhem
Openingstijden:
woensdag t/m zondag: 12:00 - 18:00 uur

Toegangsprijzen
Toegangsprijs algemeen:  5,00
t/m 12 jaar:  gratis 
Vriendenpas:  gratis
Museumjaarkaart:  gratis 
BankGiroLoterij VIP kaart:  gratis 
Studenten ArtEZ:  gratis 
kunstenaars:  2,50
CJP/ Gelrepas:  2,50                             
12 t/m 18 jaar:  2,50

Afbeelding: Wafae Ahalouch, Silent scream (2015)

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.