Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Museum Arnhem te gast bij Framer Framed

Sinds 2009 brengt Framer Framed de interculturele processen in hedendaagse kunst over het voetlicht door middel van debatten, tentoonstellingen en publieksprogramma’s. Tijdens What we have overlooked zijn werken rondom deze thematiek van internationale kunstenaars te zien. 

Zo heeft de serie Ecu - European Currency Unfolds van de Engelse kunstenaar Roshini Kempadoo, uit 1992, niets aan actualiteitswaarde verloren. Toen het Schengenakkoord van kracht ging, reproduceerde Kempadoo de toenmalige bankbiljetten van de Europese landen. In de biljetten monteerde zij scènes van vluchtelingen en de inheemse bevolking van voormalige kolonies van Europa. Hiermee toonde zij haar visie op de koloniale geschiedenis en de toekomstige identiteit van de Europese Gemeenschap. 

Roshini Kempadoo, Ecu-European Currency Unfolds, Italië, foto, 1992. Collectie Museum Arnhem.jpg
Roshini Kempadoo, Ecu-European Currency Unfolds, Italië, foto, 1992. Collectie Museum Arnhem

De Amerikaanse Kara Walker belicht in de serie The Emancipation Approximation (1999-2000) een ander aspect van het koloniale verleden: de slavernij. Door middel van silhouette-techniek stelt zij op verhalende wijze met een wrange, satirische ondertoon de invloed van racistische en seksistische stereotypen op ons dagelijks leven aan de orde. 

Kara Walker, Scene 7 van 'The emancipation approximation', zeefdruk, 1999-2000. Collectie Museum Arnhem.jpg
Kara Walker, Scene 7 van 'The emancipation approximation', zeefdruk, 1999-2000. Collectie Museum Arnhem

De Thaise kunstenaar Araya Rasdjarmrearnsook laat in een video uit de serie Village and Elsewhere (2010-2012) zien wat er gebeurt als kunst uit de museale context wordt gehaald, deze verplaatst naar de dagelijkse omgeving en hoe de toeschouwer daarop reageert. Zij plaatst kopieën van beroemde werken van Van Gogh, Manet, Jeff Koons en Cindy Sherman op openbare pleinen, aan de rand van een akker, of in een Boeddhistische tempel in Thailand. Zij filmt de reacties op het werk van omwonenden. De video’s onderscheiden zich door de nieuwsgierigheid van de Thaise deelnemers, hun plezier in het samen praten over het kunstwerk en gaan gepaard met een bijzonder aanstekelijke humor.

Rasdjarmrearnsook
Araya Rasdjarmrearnsook, Village and Elsewhere, video, 2011. Collectie Museum Arnhem

Locatie
Framer Framed
IJpromenade 2
1031 KT, Amsterdam

Recensies
In het Parool en op de kunstblog De Kunstmeisjes verschenen publicaties over What we have overlooked

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.