Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

transHISTORY. This is my truth, tell me yours

transHISTORY

In Museum Arnhem is gedurende SONSBEEK '16 de tentoonstelling transHISTORY te zien. Deze groepstentoonstelling van tien internationale kunstenaars biedt een alternatief voor de officiële, geautoriseerde geschiedenis. De deelnemende kunstenaars in Museum Arnhem zijn: Tiffany Chung (Ho Chi Minhstad, Vietnam), Zbigniew Libera (Warschau, Polen), Charles Lim (Singapore), Tayeba Begum Lipi (Dhaka, Bangladesh), Otobong Nkanga (Kano, Nigeria), Jean-Gabriel Périot (Les Lilas, Frankrijk), Marco Paulo Rolla (São Paulo, Brazilië) en Roy Villevoye en Jan Dietvorst (Amsterdam, Nederland). Eva Kot'átková (Praag, Tsjechië) en Agung Kurniawan (Jakarta, Indonesië) maken nieuw werk. Ruangrupa is geïnteresseerd in persoonlijke geschiedenissen en dan specifiek met betrekking tot de geschiedenis van de kolonisatie. De werken in het museum laten zien dat geschiedenis niet statisch is maar continue in beweging en onderdeel van het dagelijkse leven en de actualiteit.

Tiffany Chung_transhistory_FotoEvaBroekema
Tiffany Chung, Finding one’s shadow in ruins and rubble, 2014

Activiteiten
Kom in actie en doe mee met een van de verschillende activiteiten

transHISTORY is mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard Cultuurfonds GelderlandInstitut Français, Stichting Zygmunt Zaleski, Arnhemse Stichting Bijzondere NodenC.S. Oolgaardt Stichting en Rabobank Stimuleringsfonds.

Betrekken stad, bewoners en publiek
Ruangrupa reflecteert in de Arnhemse context op actuele maatschappelijke thema’s en leert zo over de stad en haar bewoners. Ruangrupa doet dit samen met ruim veertig toonaangevende kunstenaars uit 20 landen. In het Sonsbeekpark komen installaties. Deze dienen de gehele tentoonstellingsperiode ook als platform voor onder andere lezingen, workshops en performances waarmee bewoners en bezoekers als vanzelfsprekend onderdeel worden van SONSBEEK ’16. 

'boost' voor publieke ruimte
In het centrum van Arnhem zijn enkele prominente plekken geselecteerd voor muurschilderingen, installaties en interventies om de publieke ruimte een 'boost' te geven en te onderzoeken.

ruru huis in Arnhem
Al in juli 2015 heeft ruangrupa zijn intrek genomen in het ruru huis, een werk- en ontmoetingsplek in de Looierstraat 43 te Arnhem. Hier worden wekelijks activiteiten georganiseerd door ruangrupa, lokale initiatieven en deelnemende kunstenaars. Het ruru huis heeft ook een onderzoeksgroep – ruru buitendienst - die met veldwerk en artistieke interventies het idee van ‘publieke ruimte’ in Arnhem verkent.

Ruruhuis_Sonsbeek2016
Ruruhuis in de Looierstraat, Arnhem

ruangrupa
Ruangrupa bestaat uit zo’n veertig kunstenaars, curatoren, architecten, schrijvers en historici. Ruangrupa is gefascineerd door en betrokken bij het vraagstuk van het gemeenschappelijk recht op de stad. Ze staat bekend om haar omvangrijke researchprojecten naar (groot)stedelijke ontwikkelingen. Hierbij wordt een relatie gelegd tussen openbare ruimte, inwoners/publiek en kunstconcepten. Eerdere steden waar ruangrupa dergelijke artistieke evenementen uitvoerde zijn: Jakarta, Istanbul, Sydney en São Paulo.

Over SONSBEEK
Het idee voor een beeldende kunsttentoonstelling ontstond in 1948 om Arnhem, ten tijde van de wederopbouw na WOII, nieuwe allure te geven. Sinds 1949 zijn er tien baanbrekende edities geweest. SONSBEEK schuwt het experiment niet en heeft een sterkte internationale reputatie opgebouwd dankzij haar vooruitstrevendheid en het vermogen om kunst, cultuur en maatschappelijke thema's te verbinden. 

Al vanaf de eerste editie weet Sonsbeek de grenzen van de internationale hedendaagse kunst op te rekken. Met toonaangevende edities tussen 1949 en 2008 vervulde SONSBEEK een pioniersrol door telkens een ander licht op kunst in de openbare ruimte te laten schijnen. Met kunstenaarscollectief ruangrupa als curator brengt SONSBEEK in 2016 wederom kunst naar de mensen toe. 

In de stad, het Sonsbeekpark, Museum Arnhem en het Kröller-Müller Museum zijn nog altijd vele werken te bewonderen uit de rijke historie van SONSBEEK. Een beeldenroute verbindt het erfgoed van de afgelopen tien edities met het nieuwe werk van deze elfde editie.  

Eertdevrouw_KLaassen_Sonsbeek Evolutie_slegers_Sonsbeek
Twee sculpturen in de stad Arnhem uit eerdere SONSBEEK edities

Lokale culturele partners
Ook in Museum Bronbeek en Koninklijke Burgers’ Zoo zijn werken te zien. Tot slot wordt er nauw samengewerkt met onder andere kunstacademie ArtEZ en lokale culturele partners zoals Focus Filmtheater, Locatie Spatie, Generale Oost en Code Rood.


Meer informatie via www.sonsbeek.org.

Vind hier het persbericht in Engels

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.