Stormy Weather - Klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid

Museum Arnhem presenteert van 27 juli tot en met 13 oktober de tentoonstelling Stormy Weather: klimaatverandering & sociale rechtvaardigheid. Internationale kunstenaars reflecteren op de huidige klimaatproblematiek in relatie tot de machtsongelijkheid op de wereld, nu en in het verleden. De kunstwerken maken duidelijk dat bij het tegengaan van klimaatverandering bovenal een eerlijkere sociale en politieke organisatie van de samenleving nodig is. De tentoonstelling is te zien in de tijdelijke presentatieruimte De Kerk aan Sint Walburgisplein 1 in Arnhem.

Stormy Weather
 kijkt naar de vervuiling en opwarming van de aarde met alle gevolgen voor land, water, lucht en organismen, als een politiek en ethisch vraagstuk. De geïndustrialiseerde wereld heeft decennialang het grootste aandeel gehad in de uitstoot van broeikasgassen en daar alle voordelen van geoogst. De meest kwetsbare bevolkingsgroepen, veelal in armere landen op het zuidelijk halfrond, zijn het minst verantwoordelijk voor de klimaatverandering. Maar zij worden er het hardst door getroffen en hebben weinig mogelijkheden om zich ertegen te beschermen.

Milieucrisis
De NOS meldde onlangs dat de wereld op weg is naar ‘klimaatapartheid’, waarbij de rijken zich een uitweg kunnen kopen uit de ernstige gevolgen van klimaatverandering, maar de armen er de dupe van worden. Dat is de stevige waarschuwing van mensenrechtendeskundige Philip Alston in een VN-rapport.

Daarnaast is klimaatproblematiek een veel voorkomend thema op de huidige Biënnale van Venetië. Werken over vervuilde oceanen, uitstervende dieren en verdwijnende koraalriffen kondigen de onomkeerbare milieuramp aan waar we met open ogen op afstormen.

WhiteGolld_KillingSeeds.jpg
Frauke Huber & Uwe Martin, still uit White gold (2007-2012), transmediaproject. Courtesy van de kunstenaars.

Reflectie van 13 internationale kunstenaars 

Brook AndrewUrsula BiemannSerge Attukwei ClotteyMaarten vanden EyndeGayle Chong KwanBritta Marakatt-LabbaFrauke Huber & Uwe MartinMary MattinglyMarianne NicolsonSteve RowellStéphanie RolandDenise Ferreira da Silva & Arjuna Neuman en Moffat Takadiwa.

Stormy Weather zoomt in op 'klimaatrechtvaardigheid'. Klimaatverandering wordt niet alleen beschouwd als een probleem van het fysieke milieu, maar eveneens als een politiek en ethisch vraagstuk. In de getoonde werken worden tal van urgente kwesties aangesneden zoals de stijging van de zeespiegel, plasticvervuiling, uitputting van grondstoffen en de snel in aantal en ernst toenemende natuurrampen. De kunstenaars koppelen deze fenomenen en ontwikkelingen aan mondiale politieke en sociaal-economische systemen, vanaf de koloniale tijd tot de huidige kapitalistische wereldeconomie, die de machts- en welvaartsongelijkheid in stand houdt.

Enkele kunstenaars uitgelicht

Serge Attukwei Clottey (1985, Ghana)
Speciaal voor de tentoonstelling maakte Serge Attukwei Clottey een monumentale sculptuur. Het is voor de eerste keer dat er werk van Attukwei Clottey getoond wordt in een Nederlandse kunstinstelling. Voor het werk gebruikte hij gele jerrycans die hij verzamelde op de straten en stranden van Accra. De jerrycans werden in de koloniale tijd vanuit Europa gebracht. Nu zorgen ze voor een immens afvalprobleem in Ghana, waar maar weinig mogelijkheden tot recycling zijn. 

Britta Marakatt-Labba (1951, Zweden)
Britta is met haar geborduurde textielwerken een belangrijk pleitbezorger voor een beter begrip van de ecologische en politieke situatie van de Sami, de oorspronkelijke bewoners van het poolgebied in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Marakatt-Labba toonde op de 14e Documenta van 2017 in Kassel het 24 meter lange tapijt ‘History’.

Maarten vanden Eynde (1977, België)
In zijn werk zoomt Maarten vanden Eynde in op ontwikkelingen die de mensheid en de aarde ingrijpend beïnvloed hebben. De handel in bijvoorbeeld katoen, olie en mensen die zich veelal voltrok tussen Afrika, Amerika en Europa, speelde in de afgelopen eeuwen een doorslaggevende rol bij de ontwikkeling van de huidige machtsverhoudingen in de wereld. Vanden Eynde was in 2017 een van de finalisten van de BelgianArtPrize en de winnaar van de ING Public Prize

Marianne Nicolson (1969, Canada)
Nicolson reflecteert met haar werk op de levensomstandigheden van de First Nation volken in Canada. Landrechten zijn voor veel gemeenschappen niet vastgelegd. Dit heeft in de koloniale tijd, en vandaag de dag nog steeds, geleid tot landonteigening en ontbossing. Dit draagt niet alleen bij aan klimaatverandering, maar bedreigt ook de manier van leven van de oorspronkelijke bewoners.  

Maarten
Maarten vanden Eynde, Around the World (2017), hout, metaal en 40015 km katoendraad, 200 x 500 x 200 cm. Courtesy van de kunstenaar en Meessen de Clerq, Brussels.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.