Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Realisme versus abstractie

De pers over Stijlloos:
...Er was ook een wereld náást De Stijl. Over deze 'Stijlloze' kunstenaars maakte Museum Arnhem een boeiende tentoonstelling (Trouw)

De jaren tien en twintig van de vorige eeuw waren ongelofelijk complex. Enerzijds was er veel optimisme, geloof in de toekomst en een betere samenleving. Anderzijds gaven de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog en later het opkomend fascisme weinig reden tot hoop. Kunstenaars gaven in hun werk uiting aan deze tijd. Dat deden ze in de nieuwe vormentaal van de abstracte kunst en óók in het realisme.

Stijlloos toont deze complexe tijdsgeest aan de hand van het realisme. Hoe gaven kunstenaars als Jan Mankes, Jan Sluijters, Lodewijk Schelfhout, Charley Toorop en Carel Willink in hun werk uiting aan dezelfde maatschappelijke vraagstukken als De Stijl-kunstenaars? Liggen de principes van de realisten en de abstracten eigenlijk wel zo ver uit elkaar? 

Van Hell_Stijlloos Mankes_landschap2
Foto links: Johan van Hell, Egmond aan Zee (Duinlandschap), 1919. Langdurig bruikleen uit particuliere collectie. 
Foto rechts: Jan Mankes, Woudsterweg bij Oranjewoud, 1912. Collectie Museum Arnhem. 


Te zien is op welke manier diverse kunstenaars met elkaar samenwerkten en elkaar hebben beïnvloed. Niet alleen de ontwikkeling van realisme naar abstractie vormt de rode lijn in de tentoonstelling (dus de uiterlijke verschijning van een kunstwerk), maar de nadruk ligt juist op de achterliggende vragen die kunstenaars zichzelf stelden en de relatie die zij innamen ten opzichte van sociaal-maatschappelijke thema’s.

Niehaus_Stijlloos  Wilma met Kat_Willink
Foto links: Kasper Niehaus, Kind van de zee, 1914. Collectie Museum Arnhem.
Foto rechts en boven: Carel Willink, Wilma met Kat, 1940. Collectie Museum Arnhem.

Rondleidingen
Iedere dinsdag, zaterdag en zondag om 13:00 en 14:00 uur kun je in Museum Arnhem aansluiten bij één van onze KIJKwijzers. Tijdens een instaprondleiding van een half uur delen actieve 60-plussers kennis en ervaring met jou over de tentoonstelling Stijlloos. 

Stijlloos is samengesteld door werken uit de eigen collectie, aangevuld met bruiklenen van onder andere Museum De Fundatie, Singer Laren en Centraal Museum Utrecht. Te zien zijn werken van o.a.: Jacob Bendien, G.H. Breitner, Paul Citroen, Rein Draijer, Edgar Fernhout, Leo Gestel, Raoul Hynckes, Isaac Israëls, Dick Ket, Pyke Koch, Jan Mankes, Kasper Niehaus, Simon Maris, Roger Raveel, Lodewijk Schelfhout, Jan Sluijters, Charley Toorop, Hendrik Valk en Carel Willink.

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de internationale kunstbeweging De Stijl is opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl’.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.