Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

De Rijnzaal | Open Call

Tijdens de Slotmanifestatie gaat kunst één keer geen concurrentie aan met het prachtige uitzicht. Daarom is deze zaal leeg en wordt deze aangeboden als multi-inzetbare ruimte voor activiteiten. We trapten de Slotmanifestatie af met een overnachting in de Rijnzaal. Twee gelukkigen brachten de nacht door in het museum en sliepen in een bed van COCO-MAT Arnhem

slotmanifestatie
Logees Suzanne Schaaf en Caro de Feijter 

Vanaf nu is de zaal helemaal leeg voor alle prachtige inzendingen die we middels de Open Call hebben ontvangen. Bekijk hieronder de geselecteerde activiteiten voor en door bezoekers: 

DINSDAG 14 NOVEMBER

10:00-12:30 uur ArtEZ Creative Writing - les van docent Alex van der hulst
De eerstejaars studenten van de opleiding Creative Writing krijgen ook les in het recenseren van kunst. Dat kan literatuur zijn of muziek, maar misschien wel een van de moeilijkste onderwerpen is het recenseren van beeldende kunst. Op locatie gaan ze in de Rijnzaal een poging doen om een oordeel te formuleren over de kunst in Museum Arnhem. En misschien raken de jonge schrijvers wel geïnspireerd om ook andere verhalen te schrijven.

Creative Writing is een vierjarige schrijfopleiding op ArtEZ. Creative writers vertellen verhalen. Op verschillende manieren, in diverse media en voor een telkens veranderend publiek. Het zijn schrijvers en dichters die na hun opleiding op verschillende plekken terecht komen.

slotmanifestatie

13:15-14:30 uur ArtEZ Docentenopleiding Beeldende Kunst - les van docent Rinke Nijburg
Het uitzicht vanuit het enorme aquariumraam van de Rijnzaal van het Arnhems Museum op stuwwal, Neder-Rijn en uiterwaarden is altijd, en altijd weer, adembenemend. Alsof je zo van de eigen tijd terug kunt stappen naar een grijs maar glashelder verleden. Om dat uitzicht nog een keer te beleven en te bewaren voordat de zaal plat gaat, werken de eerstejaars studenten met Rinke Nijburg aan een panoramisch grote schildering waarin zij ook de allerlaatste wandelaar plaatsen.

WOENSDAG 15 NOVEMBER

13:30-18:30 uur Vriendencafé 'Eendagsvlinder' (besloten)

De woensdag staat in het teken van onze Vrienden. Zij hebben een bomvol programma en veranderen de Rijnzaal voor één dag in een café. De zaal ondergaat een metamorfose en wordt op museale wijze aangekleed. De muziek wordt verzorgd wordt door een aantal muzikale Vrienden. Er wordt voorgelezen en er is een Pubquiz. 

DONDERDAG 16 NOVEMBER

9:30-12:30 uur ArtEZ Docentenopleiding Beeldende Kunst | les van docent Rinke Nijburg
Het uitzicht vanuit het enorme aquariumraam van de Rijnzaal van het Arnhems Museum op stuwwal, Neder-Rijn en uiterwaarden is altijd, en altijd weer, adembenemend. Alsof je zo van de eigen tijd terug kunt stappen naar een grijs maar glashelder verleden. Om dat uitzicht nog een keer te beleven en te bewaren voordat de zaal plat gaat, werken de eerstejaars studenten met Rinke Nijburg aan een panoramisch grote schildering waarin zij ook de allerlaatste wandelaar plaatsen.

slotmanifestatie

13:00-17:00 uur Performance Speelveld | Sibylle Eimermacher en Martin Brandsma
Het territorium van een overwinterende klapekster als speelveld voor een ontmoeting tussen mens en vogel. Uit een spel van wederzijdse observatie en nieuwsgierigheid, van respecteren, uitdagen, toelaten, volgen, vluchten, wijken en verbergen, ontstaat een bewegingspatroon door het landschap, weg van de gebaande paden met de toppen van de bomen als ijkpunten. Bekijk hier het Facebookevent.

VRIJDAG 17 NOVEMBER

11:00-14:30 uur Geluidsperformance | Carel Lanters en Masha Bronnikova 

Op deze middag ontstaat er een totaal kunstwerk/spel door verschillende componenten en samenwerkingen in elkaar te schuiven. Als basis staan de storytellers opgesteld. Stokken met afsluitende vormen die verhalen willen vertellen. Deze stokken worden door het publiek en de performers ter hand genomen om er mee rond te lopen en geluiden mee te maken, tijdens de geluids-performances van Carel Lanters, Masha Bronnikova en Patricia Steffen.

14:30-17:00 uur Diner voor nieuwe en oude Arnhemmers | VluchtelingenWerk Oost Nederland 

Al twee jaar lang eten Oude en Nieuwe Arnhemmers samen. Dit leidde tot mooie ontmoetingen en momenten. Samen met VluchtelingenWerk Oost Nederland vieren zij dat graag met een bijzonder etentje op een bijzondere locatie, namelijk de Rijnzaal in Museum Arnhem. Er wordt gestart met de workshop van Makers Unite. Organisatie door: Estella Curo Gonzales.

15:00-17:00 uur Performance Het uitzicht | Willem Jakobs & Pieter Drift

Het uitzicht in de Rijnzaal van Museum Arnhem is de grootste concurrent van de kunstwerken. Willem Jakobs & Pieter Drift maken gebruik van dit gegeven in hun performance 'Het uitzicht' in diezelfde zaal tijdens de Slotmanifestatie. Een onlosmakelijk verbond tussen de binnen- en buitenwereld. Bekijk hier het Facebookevent.

ZATERDAG 18 NOVEMBER

10:00-11:30 uur Yoga with a view | yogales door Wanderlust Yoga (besloten)

Speciaal voor alle yogaliefhebbers doen wij op zaterdagochtend de deuren iets eerder open voor een besloten yogales in de Rijnzaal. Een unieke kans om een yogales te volgen op deze héél bijzondere plek met prachtig uitzicht over de Rijn! Wil je graag meedoen? Bekijk hier het Facebookevent voor meer info en kaartjes. 

12:00-17:00 uur Makersdag | jonge Arnhemse makers aan het werk

Kunstenaar en tentoonstellingsmaker Richard Kofi organiseert samen met theatermaker Jimmy Degen en muzikant Erik Oexman de makersdag in de Rijnzaal. Ze nodigen kunstenaars van verschillende disciplines uit om in teams iets nieuws te maken. Zodoende komt een theatermaker wel eens samen te werken met een beeldhouwer, een schilder met een drummer of een modeontwerper met een dichter. Alles kan. 

12:00-17:00 uur Muurschildering | Studio KnockOut

Uit een eerdere reeks papier-patronen maakt Studio KnockOut (Mick van der Pluijm) een gigantische muurschildering op de muur van de Rijnzaal. Normaalgesproken maakt hij ongestructureerde patronen met alleen een schaar, wat lijm en gekleurd papier. Nu blaast hij deze patronen op tot een enorme muurschildering. 

ZONDAG 19 NOVEMBER

11:00-12:00 uur Inlooples Taï Chi Stil bewegen | Taï Chi leraar Jan van Os

Meestal zijn we druk. Maken we ons druk. En samen: stelletje druktemakers. Nu nemen we even tijd om te proeven aan en van de energie die alles voedt. Dat heet niet voor niets Täi Chi, vertaald: het Allerhoogste, doen. En het is ook nog super simpel. Iedereen kan het en is welkom.

12:00-14:30 uur Schilderperformance | Lokaal 9

Leden van Lokaal9 beschilderen een doek van 10 x 1,5 m. begeleid door docent Jan Meijering

Lokaal9 is een groep amateurschilders die zich graag presenteert aan de buitenwereld. De binnenwereld is de droom van het schilderen zelf: de noodzaak van het doen transformeren in de poëzie van het schilderen. In de schilderperfomance wordt de binnen-buitenruimte Rijnzaal gemengd met de binnen-buiten-ruimte van Lokaal9. Welk uitzicht hebben we? Wat is er nog meer ? Welke bagage nemen we mee?

12:00-17:00 uur Proeverij | DDANSK

DDANSK organiseert met  'Pop-up Tour Arnhem' proeverijen van exclusieve gourmet delights (snoepgoed) uit Denemarken. De basis gedachte en het concept 'Living is Giving' is het uitgangspunt om mensen met elkaar te verbinden vanuit het hart. 

15:00-16:00 uur Inloopworkshop Rijzende Bloemen maken 
16.00-17.00 uur Kijk mee naar groeiende bloemen 
Door: Bernadette ten Have en Lara Bitter (moeder en dochter)

Foto: Zaalopname overnachting in de Rijnzaal. Foto: Bart Laport

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.