Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Transoxiana Dreams

Van 5 april t/m 16 juni is Museum Arnhem te gast bij Collectie DE.GROEN. Mirjam Westen, Conservator hedendaagse kunst, stelde voor DE.GROEN een solo-tentoonstelling samen met werk van Almagul Menlibayeva. Op de begane grond vind je een spannende tentoonstelling met video- en fotowerk die Amagul de laatste jaren maakte.

Over de kunstenaar 
Almagul Menlibayeva (1969 Almaty, Kazachstan) maakt sinds 2000 naam met video- en fotowerken die worden geschaard onder de term ‘nomadische esthetiek’. Zijzelf wordt ook wel eens punk-sjamaan genoemd. In haar vroege werk ontrafelt zij de identiteit van haar geboortestreek die tijdens de Sovjet overheersing werd onderdrukt. Zij is op zoek naar de collectieve ervaringen van de nomadische bewoners van Kazachstan.

Sjamanistische rituelen
In het bijzonder geeft zij stem aan de vrouwelijke ervaring. Geïnspireerd door culturele tradities van voorouders, legendes en sjamanistische rituelen ensceneert de kunstenares haar eigen mythologische verhalen, zonder begin of einde, waarin traditie en moderniteit langs elkaar schuren. In haar werk schrijden vrouwen en kinderen op surrealistische wijze door uitgestrekte steppen en desolate gebouwen; met hun aanwezigheid verbinden zij het heden met het verleden, de zichtbare met de onzichtbare krachten. Dankzij hun organische leefwijze bejegent de nomadische bevolking de natuur met respect. Dit staat in schril contrast met de onomkeerbare vervuiling van de steppen als gevolg van de decennialange nucleaire atoomproeven en de ruimtevaartindustrie. 

Praktische informatie
De tentoonstelling is voor iedereen gratis toegankelijk.

Openingstijden:
wo      12 - 17 uur
do-vr   12 - 18 uur
za       11 - 18 uur
zo       12 - 17 uur 

trans

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.