Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

In de greep van de kunst

De pers over Pierre Janssen:
'Pierre Janssen, de godfather van het Nederlandse tv-kunstpraten' (NRC CS)
'Oermodel van de kunstvertellers' (De Gelderlander)
'Mediafenomeen' (VARAgids)
'Janssen bracht kunst in miljoenen huiskamers' (AD)
'Pierre Janssen leerde Nederland naar kunst kijken' (De Telegraaf)

Wie op een willekeurige dag een kunstmuseum in Nederland bezoekt en aan oudere bezoekers vraagt of de naam Pierre Janssen (1926-2007) ze iets zegt, heeft een grote kans dat mensen daar onmiddellijk ja op zeggen. Sterker nog, ze gaan direct glimlachen. 

Niet alleen in een museum, ook buiten op straat kennen veel mensen Pierre Janssen. In de jaren dat het Nederlandse mediabestel nog twee zenders had, zat half Nederland aan de buis gekluisterd als Pierre Janssen gepassioneerd vertelde over (beeldende) kunst in het AVRO programma Kunstgrepen (1959-1972). Janssen deed dit vanuit de absolute overtuiging dat hij kunst bij de mensen moest brengen en vanuit een geloof in een vrije en tolerante wereld waarin iedereen kansen heeft en zich kan ontwikkelen. Voor veel generaties zal het tv-moment met Pierre Janssen de eerste kennismaking met kunst zijn geweest.

Pierre Janssen_met fiets  Pierre Janssen_zwartwit
Foto links: Pierre Janssen richt tentoonstelling in, november 1958. Fotograaf: Nico Naeff ©Nederlands Fotomuseum in Rotterdam
Foto rechts: Pierre Janssen vertelt.  

Maar Janssen deed meer dan televisie over kunst maken. Hij was onder andere conservator in het Stedelijk Museum Schiedam (1956-1962) en directeur van Museum Arnhem (1969-1982). Hij voerde een levendig gesprek over kunst, waarin hij bezoekers liet praten en vertellen wat ze vonden. Deze aanpak was een totaal andere die tot dan toe gebruikelijk was: namelijk waarin experts vanuit de kunstgeschiedenis mensen uitlegden hoe het zat.

Pierre Janssen's aanpak was buitengewoon effectief en duurzaam. Hij wist daadwerkelijk nieuwe groepen mensen te bereiken en naar het museum te halen, aan zich te binden én te inspireren. En juist dat gedachtegoed is nu - jaren na dato - de aanleiding voor Stedelijk Museum Schiedam en Museum Arnhem om een tentoonstelling aan deze 'kunstverteller' te wijden. 

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.