Fototentoonstelling De Mix 'Stilte' & Video-installatie Unending Lightning van Cristina Lucas

Tijdens de herdenking van 75 jaar Slag om Arnhem vormt de Eusebiuskerk het decor voor twee indrukwekkende exposities ter nagedachtenis aan de Slag om Arnhem. Het betreft de fototentoonstelling De Mix ‘Stilte’ van de Arnhemse fotograaf Suzanne Valkenburg en de video-installatie Unending Lightning van de Spaanse kunstenares Cristina Lucas. De Eusebiuskerk is als locatie uitgekozen, omdat dit naast de John Frostbrug hét symbool is van de Slag om Arnhem en de wederopbouw. De exposities zijn nu te zien in de Eusebiuskerk op Kerkplein 1 in Arnhem.

Let op: De exposities zijn vanwege de officiële herdenking in de Eusebiuskerk gesloten op: 
– Vrijdag 20 september hele dag 
– Zaterdag 21 september hele dag 

Fototentoonstelling De Mix ‘Stilte’
De Arnhemse fotograaf Suzanne Valkenburg  vertaalt in de fototentoonstelling De Mix 'Stilte' historische beelden naar de huidige tijd. De historische foto’s uit deze fototentoonstelling zijn van Pieter de Booys, die de stad fotografeerde tijdens de evacuatie van Arnhem en de jaren erna, waarin het gewone leven weer op gang kwam. De Booys fotografeerde de stille verlaten stad die al snel door de Duitse soldaten werd geplunderd. Met gevaar voor eigen leven legde De Booys de gebeurtenissen vast op driehonderd foto’s. Deze beelden geven een indrukwekkend beeld van de stille stad Arnhem. Museum Arnhem heeft Suzanne Valkenburg gevraagd vijftien foto’s uit het boek ‘Door de lens van De Booys’ te gebruiken als basis van een serie rondom het thema ‘Stilte’. De Mix 'Stilte' is te zien tot en met 8 december. 

De Mix ‘Stilte’ met Pieter de Booys en Suzanne Valkenburg is een project van Stichting Beeldmix en Museum Arnhem, in samenwerking met Stichting Eusebius Arnhem. Het is de tweede foto-opdracht die Museum Arnhem dit jaar heeft uitgezet. De expositie is mede mogelijk gemaakt door het Ondernemersfonds Arnhem en Veluwe Remembers. 

Tekst gaat verder onder het beeld. 

01_Pieter de Booys_NL-AhGldA_1533_493.jpg   Stilte_De Mix_S.Valkenburg_01.jpg
Links: © Pieter Johannes De Booys, 1533 – 493, 1944 / Gelders Archief / Stichting Beeldmix,  Rechts: © Suzanne Valkenburg, De Mix Stilte, 2019 / Stichting Beeldmix

Video-installatie over luchtoorlogen
De indrukwekkende video-installatie Unending Lightning van de Spaanse kunstenares Cristina Lucas laat in duizelingwekkende hoeveelheid beelden zien wat luchtaanvallen in de hele wereld sinds 1912 tot de dag van vandaag teweegbrengen. Deze installatie is vorig jaar aangekocht door Museum Arnhem om aan publiek te presenteren. Het kunstwerk wordt beschouwd als een herdenkingsmonument, waarin de slachtoffers van zovele oorlogen worden ‘herdacht’, ook die van Arnhem. Lucas laat de gevolgen zien die tot op grote schaal voor verwoesting en menselijk leed hebben gezorgd.

De video-installatie bestaat uit drie grote videoprojecties die synchroon lopen. De video’s duren in totaal zes uur. Op het middelste scherm is een wereldkaart te zien, en op de plaatsen van de bominslagen verschijnen zwarte vlekken. Op het scherm links loopt de teller met burgerslachtoffers, op rechts zijn beelden te zien van media uit die tijd. De installatie is te zien tot en met 27 oktober. De video-installatie is aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Titus Fonds, en het Mondriaan Fonds.

Cristina Lucas, Unending Lightning, video-installatie, 2015-ongoing. Collectie Museum Arnhem
Cristina Lucas, Unending Lightning, video-installatie, 2015-ongoing. Collectie Museum Arnhem

Bezoekersinformatie Eusebiuskerk 

Openingstijden
ma t/m za 10:00 -17:00
zo 12:00 - 17:00

Entreeprijzen
Kerkzaal volwassene €2,50
Kerkzaal kind 6 t/m 16 jaar €1,50 

Bereikbaarheid
Kerkplein 1
6811 EB Arnhem

Contact 
W: www.eusebius.nl
T: 026 – 443 50 68
M: info@eusebius.nl

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.