Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Locatie: Erfgoedcentrum Rozet, Kortestraat 16 verdieping -1, 6811 EP Arnhem

Martha Christina Tiahahu en Maurits Ver Huell: Oost en West ontmoeten elkaar

Deze tentoonstelling vindt plaats in Erfgoedcentrum Rozet. Het Erfgoedcentrum is gratis te bezoeken voor iedereen, klik hier voor openingstijden.

Ook Arnhem heeft onderdeel uitgemaakt van het koloniale verleden. Sommige verhalen zijn niet bekend, soms nemen we het voor lief, soms nemen alledaagse voorwerpen een schrijnend verhaal met zich mee.

In 1817 ontmoeten de Nederlandse marineofficier Maurits Ver Huell en de Molukse vrijheidsstrijdster Martha Christina Tiahahu elkaar wanneer zij gevangen wordt genomen door het Nederlandse leger. De 30-jarige marineofficier is zo onder de indruk van de 17-jarige vrijheidsstrijdster dat hij enkele tekeningen van haar maakt. Ze groeit later uit tot een nationale held in Indonesië.

Museum Arnhem en de Gelderland Bibliotheek maken samen een tentoonstelling die draait rond deze ontmoeting tussen twee mensen die de historische verhouding tussen Oost en West illustreren. Door vanuit een menselijk verhaal te vertrekken, wordt de Nederlandse koloniale geschiedenis invoelbaar gemaakt voor de bezoeker.