Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Meterslange sculptuur in koepelzaal

In Museum Arnhem is momenteel de meterslange sculptuur van Kate MccGwire (GB) te zien. Deze organische sculptuur, Gyre, is gemaakt van twintigduizend kraaienveren en dringt vanuit een muur kronkelend de koepelzaal van het museum binnen. Gyre heeft haar naam te danken aan het boek Crow Country van Mark Cocker waarin de schrijver het heeft over Airborne Gyre, de cirkelvormige beweging waarop een groep kraaien vliegt.

Kate MccGwire werkt vooral met veren van de duif en de kraai. Haar grote verensculpturen maakt zij voornamelijk van gevonden veren uit de natuur, duivenmelkerijen en ingezonden veren van belangstellenden. Haar fascinatie voor vogels en veren dankt ze aan haar geboorteplaats Norfolk Broads, een gebied in het oosten van Engeland dat bekend staat om zijn vele rivieren en meren. MccGwire refereert met dit werk naar de geboorte vanwege de twee met veren bedekte onderdelen die in elkaar verstrengeld zijn. Één streng verbeeldt de navelstreng die van moeder naar kind loopt en de andere streng verbeeldt de navelstreng die van kind naar moeder loopt.

Kate MccGwire verwijst met dit werk ook naar de mythologie rondom de kraai als sluw wezen, voorteken van ongeluk en verbintenis met de dood. Deze associaties zitten verwerkt in de zwarte oppervlakte van de structuur en worden groter dankzij de schaal van het werk. Gyre’s zijdenzachte oppervlak van dierlijk materiaal sluit aan bij de tentoonstelling Beauty of the Beast.

Kate MccGwire heeft internationale bekendheid om haar met veren bedekte sculpturen.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.