Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

There is a crack in everything, that’s how the light gets in

De Arnhemse Merlijne Marell maakt nieuwe werken voor een presentatie in de serie Gelders Balkon. Uitgangspunt zijn de vormen en decors van keramiek uit de Arnhemsche Fayencefabriek, gelijktijdig te zien in de tentoonstelling 'Van Art Nouveau tot Art Deco'. Ook de geschiedenis van deze werkplaats, een zakelijk en artistiek avontuur van twee broers uit Purmerend, dient als inspiratie, evenals de verzameldrift van de Arnhemse verzamelaar Benno Steenaert, wiens collectie in de koepelzaal te zien is.

Voor Marell staat het kwetsbare aardewerk symbool voor aandacht, liefde en schoonheid. Het kan ook stuk; uit onhandigheid, uit kwaadheid of door langdurig gebruik. Maar uit scherven, puinhoop en verdriet kan weer iets nieuws en moois ontstaan. Het balkon vormt een rondgang langs deze cyclus van maken, koesteren, breken en opbloeien.

In verschillende scènes neemt Marell de toeschouwer mee in haar eigen fabelachtige wereld, die bevolkt wordt door bijzondere kostgangers. Orchideeën met ondeugende vingertjes en een baardiris met bijtgrage tandjes, een teruggetrokken geest in de fles en een roze olifant in de porseleinkast, kleine vaasjes die grote handen vullen en een jongeman met een bord voor zijn kop.

GeldersBalkon_MerlijneMarell_optocht
Merlijne Marell, Klaasje en Hobbes, de schurk, grote en kleine beer, een koedoe, de kitschcrimineel, het wiebelmannetje en anderen in optocht, 2016

Verhalenverteller
Marell is een verhalenverteller. Uit haar werk spreekt een grote verbeeldingskracht, aandacht voor detail en liefde voor ambacht. Haar beeldtaal, taalgebruik en kleuren ademen de sfeer van vervlogen tijden, maar zijn door een scherp randje onmiskenbaar van nu. Bouwstenen voor haar beeldverhalen vindt ze evengoed in fysieke objecten en de natuur als in boeken en op het internet. Met trefzekere lijnen vangt zij al die indrukken in gestileerde tekeningen. Vervolgens zet zij eigenhandig haar eigenzinnige ontwerpen om in diverse druktechnieken. Voor deze presentatie ontwerpt ze onder meer een behang, maar ook scènes die loskomen uit het platte vlak. Eveneens wordt een inkijkje gegeven in haar fantasierijke werk- en denkproces. Een weelderige presentatie, waarin voor de goede kijker veel te ontdekken valt.

Prentboek Schobbejacques
In het prijswinnende prentboek ‘Schobbejacques en de 7 geiten’ (2015) komen deze elementen allemaal samen. Marell schiep zowel beeld als verhaal. Een volledig met de hand gemaakte editie was haar afstudeerwerk, uitgevoerd met bijzondere papiersoorten. De tekst in lood heeft ze gedrukt in de historische drukkerij van het Museum over industrie, arbeid en textiel (MIAT) in Gent, de illustraties zijn tot stand gekomen in de werkplaats van Productiehuis Plaatsmaken in Arnhem. Later is dit boek dankzij de Arnhemse uitgeverij Loopvis beschikbaar gemaakt voor het grote publiek. De publicatie is tijdens de presentatie te koop in onze museumwinkel. 

coverschobbejacques_merlijnemarell_geldersbalkon
Merlijne Marell, Schobbejacques en de 7 geiten, Uitgeverij Loopvis, 2015

Gelders Balkon
Merlijne Marell (1986) werd opgeleid tot illustrator aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en volgde een Masteropleiding Illustratie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Tegenwoordig woont en werkt ze in Arnhem, de stad waar zij ook geboren en getogen is. In de serie 'Gelders Balkon' bieden wij een podium aan in Gelderland gerelateerde kunstenaars of kunstinitiatieven.

www.merlijnemarell.nl

('There is a crack in everything, that’s how the light gets in' uit Anthem, Leonard Cohen, 1992).

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.