Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Locatie: Park Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24A, 6814 CL Arnhem

Foto-opdracht Nightfall

Van 15 augustus t/m 18 oktober presenteert Museum Arnhem veertien fotowerken van de Japanse fotograaf Miyuki Okuyama in Sonsbeek Park. Onderwerp van ‘Nightfall’ is de lege stad Arnhem tijdens quarantainetijd. Okuyama ging dit voorjaar na zonsondergang bijna dagelijks op pad met haar camera om de nieuwe dynamiek in de stad vast te leggen: vrij van menselijk verkeer en in bijzondere verstilling. In de tentoonstelling zijn beelden te zien van bekende Arnhemse plekken, zoals een leeg Arnhem Centraal en het Airborneplein in ruststand. 

Luister de podcast Nightfall, waar Miyuki over haar werk vertelt. 

Arnhem als de lege stad

Saskia Bak, directeur Museum Arnhem, licht toe: ‘Wij hebben voor deze opdracht Miyuki Okuyama gevraagd om Arnhem als stad vast te leggen in deze bijzondere periode. Het karakter van Arnhem wordt gevormd door het geheel van mensen, gebouwen, beweging, geluid en activiteit. Tijdens de coronacrisis viel de stad stil, maar ook ’s nachts, in de vroege ochtend of met slecht weer wordt de tijd anders ervaren.’ De vraag tijdens het fotograferen was: hoe ziet de stad eruit zonder haar gebruikelijke dynamiek?

Bij de foto-opdracht voor Museum Arnhem zijn de nachtelijke wandelingen die Miyuki elke avond maakt het uitgangspunt voor de artistieke impressie, vandaar de titel Nightfall. De fotograaf beschrijft zichzelf als een nachtdier dat de stilte van de nacht tracht vast te leggen: beelden die een onwerkelijke stedelijke omgeving laten zien. Hierbij vormt de coronacrisis een unieke omstandigheid waar niet letterlijk aan wordt gerefereerd.  

English below. 

Miyuki Okuyama, Nightfall (2020).jpg

Miyuki Okuyama, Nightfall (2020).

Achtergrond foto-opdracht Museum Arnhem

Nightfall is de derde foto-opdracht die Museum Arnhem tijdens de sluiting van het museum uitzet. Het museum doet dat om kunst te verbinden aan wat er in Arnhem speelt. Saskia Bak: ‘Met de foto-opdracht verbindt Museum Arnhem (kunst)collecties met de stad Arnhem om een eigentijds beeld te geven op de erfgoedcollectie van het museum. Erfgoed is (kunst)historisch, maar het perspectief van deze tijd is niet meer verzameld. Dat leggen we met de beelden in deze tentoonstelling vast, iets wat belangrijk is in deze bijzondere tijd.’ Ook wanneer het museum zijn deuren in 2022 weer opent, wilt Museum Arnhem zichtbaar blijven in de openbare ruimte in de stad. 

Over Miyuki Okuyama 

Miyuki Okuyama (1973) is fotograaf en fotoboekkunstenaar. Ze is afkomstig uit Yamagata, Japan, maar woont en werkt al 20 jaar buiten haar geboorteland, sinds 2008 vanuit Arnhem. Ze behaalde haar M.A. in Studio Art in Alabama, U.S. (1996 – 2002). Haar fotografische werken gaan vaak over identiteit en wortels, in wisselwerking met anderen in haar nieuwe omgeving. Haar perspectief als expat Japanner is daarbij uniek.

Met analoge technieken maakt Okuyama veelal zwart-wit beelden waarin haar persoonlijke kijk op de wereld doorklinkt. Een belangrijk thema in haar werk is het ‘thuis’. Ze reflecteert met haar beelden op de veranderlijkheid en kwetsbaarheid van dat subjectieve gegeven. Als een logisch gevolg zijn ook haar bewegingen tussen thuis en elders - haar reizen – een belangrijk onderwerp.

Okuyama exposeerde haar werk op grote schaal in zowel Europa als Azië. Haar boek is onderdeel van de collectie van MoMA New York Library. Ze won de Swiss Photo Three Award (Lugano, 2019) en de tweede prijs op het Breda Photo Festival (Breda, 2018) voor Beste Portfolio. Haar boekdummy won de Fotoboekprijs bij Cortona On The Move (Cortona, 2016).   

English

Nightfall is a photographic exhibition by Museum Arnhem showing 14 impressions by photographer Miyuki Okuyama. She has photographed Arnhem over these past few peculiar months: without human traffic and in exceptional stillness. Time is experienced differently in an empty, quiet city like this.

Miyuki Okuyama (Yamagata, Japan) has been living in Arnhem for years. She captures the world in mostly black and white images using analog techniques. The relationship between identity and environment takes center stage in her work.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.