Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Gelders Balkon 25

Om grip te krijgen op zijn leven, visualiseert hij plattegronden van bijvoorbeeld een huiskamer, klaslokaal, studentenkamer en wc, en combineert hij deze met de omschrijving van bepaalde personen en ervaringen. Hij verwerkt dit alles in overzichten, tabellen en diagrammen in de serie boeken Database. Met deze memory mapping ‘meet’ hij gevoelens en geeft hij de onderlinge relaties weer. Database functioneert niet alleen als archief van het verleden, maar vooral als gereedschap voor zijn huidige en toekomstige projecten. Tekstfragmenten uit Database voerde hij in in zoekmachines en combineerde de meest gelijkende afbeeldingen die de zoekmachine weergaf in de installatie Search Engine (2013).
 
Engelen maakt computertekeningen die hijzelf omschrijft als illustraties van onmogelijke, onuitvoerbare concepten. Het grafische bordspel Laplace’s Demon (2014) tart het toeval. De titel is ontleend aan de theorieën van de Franse wiskundige en astronoom Pierre-Simon Laplace (1749-1827) over kansberekening en de mogelijkheid in de toekomst te kijken. Engelen selecteerde zes basisemoties en 26 behoeftes voor zijn bordspel dat voor elke individuele speler die een bepaalde route doorloopt een mogelijk toekomstbeeld ontvouwt. Met zijn bordspel lijkt Engelen een loopje te nemen met een deterministisch wereldbeeld.
 
Naast de analytische visualisatie van zijn ervaringen creëert Engelen nieuwe ervaringen via zijn videowerken over personen in zijn directe omgeving. Overrompelend is de video-installatie Mijn vader is (2013, 30”). In de zwart-wit videobeelden, onderverdeeld in de hoofdstukken De Vechter, De Acteur, De Regisseur en De Koning, laat hij op een aangrijpende manier de relatie met zijn vader zien in de hoop deze te herstellen. 
 

Emanuel Engelen studeerde in 2013 af van ArtEZ, Arnhem en nam deel aan het artist-in-residence programma van Schloss Ringenberg in Hamminkeln (DE) in 2013-2014.

Dit is de 25ste presentatie van Gelders Balkon, een podium voor aan Gelderland gerelateerde kunstenaars of kunstinitiatieven.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.