Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Een zacht geruis

Vanwege uitbreiding en vernieuwing is Museum Arnhem momenteel gesloten voor publiek. Achter de schermen wordt ondertussen hard gewerkt om het ‘museumgezicht’ op andere manieren te laten zien. Een speerpunt van Museum Arnhem is educatie. Om dit ook tijdens sluiting na te streven, is Museum Arnhem onderdeel van Een zacht geruis. Het is een kunstproject dat geïnitieerd is door Productiehuis Plaatsmaken in samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen.

Gelderland kent veel kastelen en landhuizen. Zeven daarvan zijn opengesteld voor publiek. Voor Een zacht geruis zijn zeven kunstenaars toegewezen aan deze zeven Gelderse kastelen. Zij maken op basis van de plek en de geschiedenis nieuw werk. Museum Arnhem ontwikkelde voor dit bijzondere kunstproject het educatieprogramma dat bestaat uit kijkbladen ‘Met andere ogen’, workshops voor volwassenen en kinderen en een programma voor het primair onderwijs. Ook zijn er in elk kasteel vrijwilligers opgeleid die tijdens een rondleiding speciale aandacht aan de kunstwerken van Een zacht geruis geven.

Kijkbladen ‘Met andere ogen’
Bij alle zeven kastelen zijn kijk- en knipbladen ontwikkeld. Deze staan boordevol leuke opdrachten die jong en oud uitdagen om nog beter te kijken. Samen beleef je zo op een speelse manier de unieke combinatie tussen erfgoed en hedendaagse kunst. De kijkbladen zijn onderdeel van de publicatie die bij Een zacht geruis is verschenen. Deze glossy is te koop bij de balies van de verschillende kastelen. Ook zijn de kijkbladen hieronder gratis te downloaden:

Primair Onderwijs
Voor de bovenbouw van het primair onderwijs is een speciaal programma ontwikkeld waarin alle informatie en de kunstkijkkaarten ‘Met andere ogen’ zijn gebundeld. Dit is gratis te downloaden. Leerkrachten kunnen in de klas zowel voor als na het bezoek aan de slag met het kunstproject.

Publieksactiviteiten
Gedurende de zomerperiode kunnen bezoekers naast het bekijken van de kunstwerken ook deelnemen aan verschillende publieksactiviteiten. Jong en oud steken deze zomer de handen uit de mouwen en maken kennis met de kunstenaar. Er vinden 8 activiteiten plaats in 7 kastelen. Meer informatie en data:

 • Zaterdag 30 juni 2018 Kunst- en ontdekwandeling in kasteel Doorwerth.
  Het kunstwerk van Erik Odijk vormt het uitgangspunt voor een unieke buitenwandeling onder leiding van ontdekkingsreiziger Hans Jungerius. 
 • Zaterdag 7 juli 2018 Kunstlezing door Robbie Cornelissen in kasteel Hernen
  Stap in de wondere wereld van het werk van kunstenaar Robbie Cornelissen. In zijn werk raak je nooit uitgekeken.
 • Zondag 15 juli 2018 Kunstlunch in park Zypendaal bij huis Zypendaal
  Ga mee op avontuur en laat u verrassen door een lunch die ter plekke bereid zal worden door kunstenaar Jan Broekstra. Aansluitend is er een rondleiding door huis Zypendaal.
 • Zaterdag 16 augustus 2018 Kinderworkshop animatie in kasteel Hernen
  Kom naar kasteel Hernen en waan je voor een middag in de wereld van een echte animatiekunstenaar. Kinderen maken hun eigen animatie. 
 • Zondag 16 september 2018 Lezingen demonstratie Hans Wijninga
  Leer alles over de speciale fototechniek die Hans Wijninga toepast en ontdek het verhaal achter baron Arthur de Woelmont.
  Zaterdag 22 september 2018 De magie van het potlood in kasteel Rosendael
  Neem deel aan een unieke tekenworkshop met kunstenaar Aline Eras. Deze workshop is speciaal gericht op volwassenen.
 • Zaterdag 20 oktober 2018 Tekenworkshopdoor kunstenaar Rosemin Hendriks in huis Verwolde
  Laat je inspireren door huis Verwolde en ervaar de werkwijze van kunstenaar Rosemin Hendriks. Deze workshop is speciaal gericht op volwassenen.

Kunstenaars
Jan Broekstra (in Huis Zijpendaal), Robbie Cornelissen (in Kasteel Hernen), Aline Eras (in Kasteel Rosendael), Rosemin Hendriks (in Huis Verwolde), Heidi Linck (in Kasteel Cannenburch), Erik Odijk (in Kasteel Doorwerth) en Hans Wijninga (in Kasteel Ammersoyen).

De tentoonstellingen in de zeven kastelen zijn opengesteld t/m 31 oktober 2018. Kijk voor meer informatie www.eenzachtgeruis.nl.

Afbeelding: Hans Wijninga in Kasteel Ammersoyen

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.