Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Magisch tekenaar

De pers over Dick Ket: 

...Ket nam iedere knoop serieus (NRC Handelsblad)
...geven je als bezoeker het gevoel dat je door de kunstenaar zelf wordt rondgeleid (NRC Handelsblad)
...Alle kleding is tot op de draad vastgelegd. Iedere knoop is serieus genomen, iedere wimper, nagel en ader (NRC Handelsblad)
...krachtige kwetsbaarheid (De Telegraaf)
...Kets portretten lijken door hun dubbelzinnigheid actueler dan ooit. (FD Persoonlijk)
...Het is aangrijpend om Dick Ket zo dicht op de huid te ogen volgen... (Palet)
...zijn werk is bewonderenswaardig natuurgetrouw (De Gelderlander)
...realistisch inkijk in de magische wereld van Ket (De Gelderlander)

Met ruim 400 werken heeft Museum Arnhem de grootste collectie van Dick Ket in Nederland. De tentoonstelling zoomt in op zijn kunstenaarschap en in het bijzonder zijn unieke tekenkunst. Te zien zijn tekeningen, voorstudies en brieven van de jong gestorven kunstenaar uit de eigen collectie, aangevuld met belangrijke bruiklenen uit het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Centraal Museum, De Fundatie en Museum More. 

Dick Ket, Zelfportret (met waskom), potlood, zwart en wit krijt op karton, ca 1930. Langdurig bruikleen van Kröller-Müller Museum.jpg
Dick Ket, Zelfportret (met waskom), potlood, zwart en wit krijt op karton, ca 1930. Langdurig bruikleen van Kröller-Müller Museum

Dick Ket, Museum Arnhem en Realisme
De relatie tussen Museum Arnhem en Dick Ket is onmiskenbaar. Ket wordt gezien als één van de belangrijkste nieuwe realisten van Nederland. Deze kunststroming is één van de hoofdpijlers voor Museum Arnhem. In 1937 kocht de toenmalige directeur van Museum Arnhem, August Van Erven Dorens, het eerste werk van Ket: een prachtige zwart-wit tekening ‘Zelfportret (voor landschap)’ uit 1937. Deze aankoop vormde de basis van de inmiddels omvangrijke Dick Ket collectie, die bestaat uit 46 schilderijen, ruim 247 tekeningen, 10 schetsboeken en een collectie originele brieven en linoleumplaten.

Dick Ket.jpg
Dick Ket, Badstrand te Scheveningen, oost-indische inkt en krijt op papier, 1926. Collectie Museum Arnhem 

Het overzicht van Kets tekeningen bevat stadsgezichten, landschappen, portretten en zelfportretten. De brieven, vaak à la Van Gogh geïllustreerd met tekeningen, maken de tentoonstelling compleet. Ze geven een persoonlijke inkijk in de emotionele en fysieke leefwereld en het artistieke netwerk van Dick Ket.

Dick Ket, Hynches-Schumacherstilleven, krijt op karton, 1937. Collectie Museum Arnhem. Marc Pluim
Dick Ket, Hynckes-Schumacherstilleven, krijt op karton, 1937. Collectie Museum Arnhem. Foto: Marc Pluim

Unieke collectie
Na de oorlog werd vooral door toedoen van Johan Mekkink - eerst als conservator en later als directeur van Museum Arnhem - de collectie werken van Dick Ket aangevuld met belangrijke aankopen, daterend van zijn middelbare schooltijd tot aan zijn overlijden in 1940. De unieke Ket-collectie van Museum Arnhem vormt tevens de basis van de omvangrijke collectie neorealisme met werken van onder andere Jan Mankes, Carel Willink en Pyke Koch. 


Tekenen
Op de tentoonstelling krijgen bezoekers de kans om zelf een tekening à la Dick Ket te maken. Een zelfportret al kijkende in de spiegel, een portret van een medebezoeker of een stilleven met vaas van Klaas Kuiken. Als de tekeningen af zijn, kan men zijn of haar creatie ophangen in het museum. 

Instaprondleidingen
Onze seniorrondleiders weten alles over Dick Ket, ze zijn klaargestoomd om bezoekers rond te leiden. Vanaf 1 oktober t/m 4 december 2016 kunnen bezoekers aansluiten bij een instaprondleiding: iedere dinsdag, zaterdag en zondag om 13:00 uur en om 14:00 uur.

Workshop animatie
In een tekening of schilderij lijkt de tijd stil te staan. Maar daar hoef je natuurlijk geen genoegen mee te nemen. Op een vrij eenvoudige manier kun je de boel tot leven wekken: in de speelse workshop animatie bijvoorbeeld. Onder leiding van workshopleider Niek Michel ga je aan de haal met tekeningen en schilderijen uit de Ket-collectie. Met behulp van een krat vol rekwisieten, bedenk je een verhaal en een locatie waar het verhaal zich afspeelt. Je maakt zo’n 200 foto’s, van die foto’s maken we een filmpje. De Workshop animatie is op aanvraag te boeken via info@museumarnhem.nl.

dick ket.jpg

Op vrijdag 16 september 2016 opende Alied Ottevanger (conservator 20ste-eeuwse prenten en tekeningen Rijksmuseum Amsterdam) de tentoonstelling. Ottevangers toespraak is hier nog eens na te lezen.

De tentoonstelling Dick Ket. Magisch tekenaar presenteert ruim 125 tekeningen en is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Arnhem, BankGiro Loterij en Vereniging Vrienden van Museum Arnhem.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.