Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

De Kapitalist

Een nieuw kunstwerk van fashion artist Bas Kosters, De Kapitalist, is in ons museum te zien. In 2016 oogstte hij met zijn solotentoonstelling I want it to be soft veel lof. Het museum ontving van drie landelijke fondsen subsidie voor het project en trok er veel bezoekers mee. De tentoonstelling inspireerde Kosters tot het maken van een nieuw kunstwerk waarin hij de realiteit van het kunstenaarschap aan de kaak stelt.

De Kapitalist
Met De Kapitalist, een realistische sculptuur in siliconen, geeft Kosters uitdrukking aan de vraagstukken van status, inkomen, waardering en identiteit van een kunstenaar. Het levensechte zelfportret is een eigentijdse variant van de klassieke kunstenaarsbuste. Compleet met piercings en omhangen met een gouden collier met de letters ‘KAPITALIST’ is zijn hoofd gevat in een kauwgomballenmachine. De ballen bevatten een aandenken aan de kunstenaar.

Artistieke uitgangspunten
Bas Kosters stelt met dit werk zijn eigen inkomenspositie en uitgangspunten als succesvol kunstenaar aan de kaak. ‘Artistieke transformatie staat in veel van mijn projecten centraal. Als artiest plaats ik mijzelf altijd midden in mijn werk en praktijk, als verhalend object, als drager, als uitgangspunt, uithangbord of eindproduct. Het voorbereiden en doormaken van het traject van mijn afgelopen overzicht tentoonstelling heeft mij creatief en inzichtelijk gesterkt en geïnspireerd.

Het werk is een investering in mijn eigen zijn, maar ook mijn eigen kapitaal. De kunstenaar als kapitalist. De munt kan als souvenir worden aangeschaft, het publiek ondersteunt hiermee de praktijk van de artiest, maar bezit tevens een stukje ziel van de artiest, de artiest die zich manifesteert middels merchandising om in zijn eigen bestaan te kunnen voorzien’, aldus Kosters.

De Kapitalist is tot stand gekomen met steun van Fonds21, Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie en VSBfonds.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.