Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Werk beide winnaars in Museum Arnhem

De Jeanne Oosting Prijzen 2016 zijn toegekend aan beeldend kunstenaars Jo Baer en Kinke Kooi. De jury, bestaande uit collega-kunstenaars Stijn Peeters, Aline Thomassen en Micha Patiniott, koos voor Baer en Kooi op grond van eigenzinnigheid, vakmanschap en constante kwaliteit. De prijs is een stimulans voor kunstenaars die figuratie in hun werk betrekken. Jo Baer en Kinke Kooi ontvangen elk een geldbedrag van € 7.500 en een bronzen legpenning.

Jo Baer
De Amerikaanse kunstenares Jo Baer (Seattle, 1929) woont en werkt sinds 1984 in Amsterdam. In haar tijd in New York van 1960 tot 1975 maakte ze naam in de kunstwereld. Haar kunst heeft veel verandering doorgemaakt. Waar haar schilderijen in de jaren ’50 op dat van de New York School leek en het in de jaren ’60 en ’70 heel minimalistisch was, maakte ze in de laatste 40 jaar veel figuratief werk, dat over haarzelf en de maatschappij gaat. Ze wendde zich sterk af van de abstractie en zelf noemt zij haar werk ‘radicale figuratie’. Herkenbare beelden laat ze heel gefragmenteerd zien, waardoor er ongemak ontstaat bij de toeschouwer. Er komen diverse thema’s in haar kunstwerken naar voren, zoals prehistorie, mythologie, oorlog, seksualiteit, hebzucht en de dood.

Jo Bear_Oostingprijs_Vision and Prayer (Dylan Thomas), 1996  / 1997
Vision and Prayer (Dylan Thomas), 1996  / 1997, Courtesy the artist and the Galerie Barbara Thumm, Berlin Photo: Jens Ziehe

De laatste tijd is Jo Baer veel bezig met digitale prints, met en zonder getekende toevoegingen. De prints die hier te zien zijn staan in verband met een serie van zes schilderijen die in 2013 in het Stedelijk Museum Amsterdam te zien was, getiteld “In the Land of the Giants”. De werken laten Baers interesse in het Neolithische verleden zien, met als onderwerpen steen, astronomie, schedelcults en voorouderverering. Een recent bezoek aan diverse Neolithische locaties inspireerde haar tot de serie, waarin de gigantische ‘Hurlstone’ centraal staat. Dit is een enorme steen in County Louth (Ierland) met een gat in het midden, dat volgens de legende is ontstaan doordat ‘een reus hem op die plek heeft neergegooid’.

Jo Bear_In the Land of the Giants (Spirals and Stars), 2012
In the Land of the Giants (Spirals and Stars), 2012, Courtesy the artist and the Galerie Barbara Thumm, Berlin Photo: Gert Jan van Rooij

Uit de collectie van Museum Arnhem worden twee vroege tekeningen van Jo Baer getoond: Mourning Mules (1989) en Love and Money – uit de serie ‘Head and Tails’ (1985). Ook heeft laat het museum een van haar vroege schilderijen zien, getiteld Travers (Head to the wall) (1980-1981).

Kinke Kooi
De jury prijst de tegendraadse houding van Kinke Kooi (1961). Haar geheel eigen stijl van werken en de technische perfectie waarmee ze haar duizelingwekkende beelden opbouwt zijn zeer overtuigend. Poëtisch, surrealistisch, ingehouden en uitgesproken tegelijkertijd: Kooi schildert subtiele taferelen die schuren langs grenzen van esthetiek en afstoting. Haar originele en frisse beeldtaal toont volgens de jury een bijzondere rijkdom aan variaties. 

KinkeKooi_JeanneOosting_2016  KinkeKooi_2016_JeanneOosting2016

Jeanne Oosting Prijzen
De Jeanne Oosting Prijzen werden in 1970 in het leven geroepen door beeldend kunstenaar Jeanne Bieruma Oosting (1898 – 1994) vanuit haar betrokkenheid bij de beeldende kunstwereld. Met haar overlijden in 1994 is bij testamentaire beschikking de Jeanne Oosting Stichting opgericht die de prijstoekenning voortzet.  

De Jeanne Oosting Prijzen worden toegekend als waardering voor individuele artistieke kwaliteit  binnen de figuratieve kunst. Uniek aan de prijs is dat de jury enkel uit collega-­‐kunstenaars bestaat. De geschiedenis van de prijs heeft inmiddels aangetoond dat er volop beweging zit in de figuratieve  kunst, die een continue plek heeft in het beeldende kunstenlandschap. 

Inmiddels is het de 46ste keer dat beide prijzen worden uitgereikt. Onder de prijswinnaars van de  laatste 20 jaar bevinden zich onder meer Sylvie Zijlmans, Hans de Wit, Fons Haagmans, Philip Akkerman, Ronald Ophuis, Ronald Zuurmond, Gé-­‐Karel van der Sterren, Paul Nassenstein, Emo Verkerk, Ina van Zyl, Ad Gerritsen, David Haines, Sara van der Heide, Jan Beutener, Derk Thijs, Jan van de Pavert en vorig jaar Corinne Bonsma en Jantien Jongsma.  

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.