Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Locatie: De Kerk (Walburgiskerk), Sint Walburgisplein 1, 6811 BZ Arnhem

City Life. Mensen & de urbane realiteit.

Museum Arnhem toont t/m 23 augustus 2020 in de tijdelijke tentoonstellingsruimte De Kerk de tentoonstelling City Life. Mensen & de urbane realiteit. Internationale kunstenaars verbeelden uiteenlopende aspecten van en perspectieven op leven en overleven in de steeds groter wordende steden. 

Klik hier voor ticketsLukt het bestellen niet? Bel: 026-3031425 (ma t/m vr 8:00 - 18:00u, za 9:00 - 17:00u). Vooraf reserveren is mogelijk, maar niet verplicht. Tickets kunnen ook aan de kassa gekocht worden. 

Download City Life tekstboekje (NL)

Download City Life booklet (EN) 

Dicht op de huid
Meer dan de helft van de wereldbevolking woont momenteel in een stad. Over tien jaar zijn er acht miljard mensen op de aarde. Twee derde daarvan zal in grotere of kleinere steden wonen. Die steden worden overal ter wereld gekenmerkt door vermarkting, beheersbaarheid en regulering en ‘reduceren’ mensen tot consumenten en data. Steeds meer mensen komen niet meer mee in het dwingende urbane ritme. Tegelijkertijd zitten treinen en metro’s overvol, slibben wegen dicht en worden groengebieden volgebouwd. We zitten elkaar almaar dichter op de huid. 

De stad als kwetsbare plek
Hoe claim en bescherm je je eigen fysieke en mentale plek en laat je tegelijkertijd ruimte aan de ander? De moderne stad is ingericht op individuele behoeften waarin stedelingen langs elkaar heen leven. En als je niet meer ervaart hoe anderen leven en denken, kan het onbegrip, het wantrouwen en zelfs de afkeer van elkaar groeien. Het maakt de stad een plek van gemeenschappelijke kwetsbaarheid waar de menselijkheid van onszelf en van de ander bewaakt moet worden. Het voor iedereen leefbaar houden van de snel groeiende stad, vergt empathisch vermogen van allen die de stad delen. 

Aan de hand van kunstwerken die leven, overleven en functioneren in de stad op indringende wijze voelbaar maken, kijken de kunstenaars van City Life naar de mens achter de statistieken van urbanisatie. 

_41A3128©EvaBroekema.jpg

De Kerk van Museum Arnhem
In De Kerk organiseert Museum Arnhem tot eind 2020 exposities en activiteiten met de focus op experiment, vernieuwing en innovatie. Iedere drie maanden wisselt de tentoonstelling. De Kerk biedt ruimte aan diverse thema’s zoals actuele kunst en vormgeving, innovatie, Arnhemse makers, design en mode. Naast tentoonstellingen programmeert Museum Arnhem hier discussieavonden, lezingen, concerten en performances.

KUNSTENAARS IN CITY LIFE
Abdulrazaq Awofeso (Nigeria, 1978 – woont in Lagos), Alaa Albaba (Palestina, 1985 – woont in Ramallah), Stephanie Bakker (Nederland, 1976 - woont in Dordrecht) & Yvonne Brandwijk (Nederland, 1971 – woont in Amsterdam), Maga Berr (Peru, 1983 – woont in Amsterdam), Mirthe Dokter (Nederland, 1992 – woont in Arnhem) Martin Roemers (Nederland, 1962 – woont in Delft), Nadine Stijns (Nederland, 1977 – woont in Den Haag), Su Tomesen (Nederland, 1970 – woont in Amsterdam en Yogyakarta), Michael Wolf (Duitsland, 1954 – Hongkong 2019), Umut Yasat (Duitsland, 1988 – woont in Karlsruhe en Istanbul) en Susanne Khalil Yusef (Duitsland,  1984 – woont in Arnhem). 

_41A3806©EvaBroekema.jpg

City Life toont beelden uit de wellicht twee meest bekende series van dit jaar overleden Duitse kunstenaar en fotograaf Michael WolfArchitecture of Density, (2003 – 2014) en Tokyo Compression (2009 – 2013). Sinds 1994 woonde Wolf in de miljoenenstad Hong Kong. Azië zou vanaf dat moment zijn werkterrein blijven. Voor de serie Tokyo Compression richtte Wolf zijn camera op forenzen die tijdens spitsuren tegen de beslagen ruiten van de compleet volgestouwde metrowagons werden platgedrukt door medereizigers. De foto’s zijn getuige van Wolfs vertedering en bewondering voor de veerkracht van bewoners van megasteden om overeind te blijven.   

Abdulrazaq Awofeso maakt speciaal voor de tentoonstelling tweeduizend met de hand gemaakte houten mensfiguurtjes die allemaal uniek zijn. Awofeso is een inwoner van Lagos, met ruim 20 miljoen inwoners de grootste stad van Afrika en tevens snelst groeiende metropool op aarde, die met zijn houten figuren empathie op wil roepen.

Ook Susanne Khalil Yusef maakt een nieuw werk voor City Life waarbij zij doorwerkt aan haar Handala sculpturen. Khalil Yusef's Palestijnse achtergrond speelt een prominente rol in haar werk. Ze identificeert zich sterk met de tekening van het tienjarige-jongetje genaamd Handala gemaakt door de Palestijnse cartoonist Naji al-Ali.

Alaa Albaba toont een schilderij van het stampvolle al Am'ari Refugee Camp bij Ramallah waar hij al zijn hele leven woont. Volgens de UNHCR zijn er voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog wereldwijd meer dan 50 miljoen vluchtelingen. Velen van hen verblijven in honderden vluchtelingenkampen ergens op de wereld. Kampen die niet zelden uitgroeien tot complete, volledig functionerende steden met een permanent karakter.

Stephanie Bakker en Yvonne Brandwijk portretteerden de steden van de toekomst die voorop lopen als het gaat om innovatie en creativiteit. Met hun project Future Cities portretteerden zij steden die zowel in economisch als demografisch opzicht behoren tot de snelst groeiende ter wereld en die, na zich te hebben ontworsteld aan armoede, een gewapend conflict of politieke repressie, hun culturele identiteit herontdekken en omarmen.

Mirthe Dokter werkt samen met publiek in een trailer op het plein voor De Kerk gedurende de looptijd van de tentoonstelling aan het tot stand brengen van Het volk der introverten: een beeldend kunstwerk van honderden hoofdjes geboetseerd uit klei. Introvert zijn wordt geassocieerd met niet sterk genoeg zijn om mee te komen in de samenleving. Met het project wil Mirthe de zichtbaarheid van ‘de ongeziene mens’ in de samenleving vergroten. Help ook mee tijdens een boetseersessie.

Umut Yasat werkt sinds 2014 aan een ongoing work in progress dat hij Der Stapel noemt. Het is een structuur die hij heeft ontwikkeld om alles wat hij in zijn stadse leven meemaakt, letterlijk een plek te kunnen geven. Vanaf het moment dat hij aan Der Stapel begon te werken, begon hij ook een minimaal leven te leiden. Alles wat hij nodig had, paste in zijn rugzak. Meer nog dan een kunstenaar, noemt bij zich verzamelaar van zijn eigen bestaan in de middelgrote Duitse stad Karlsruhe en de Turkse metropool Istanbul.   

3B6A0765©EvaBroekema.jpg     _41A3165©EvaBroekema.jpg

Bezoekadres 
Sint Walburgisplein 1 
6811 BZ Arnhem 

Openingstijden 
Van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 18.00 uur. 

Toegangsprijzen  
Klik hier voor tickets. Lukt het bestellen niet? Bel: 026-3031425 (ma t/m vr 8:00 - 18:00u, za 9:00 - 17:00u). Vooraf reserveren is mogelijk, maar niet verplicht. Tickets kunnen ook aan de kassa gekocht worden. 

Regulier: € 5,00 
Studenten, Kunstenaars, CJP, Gelrepas van 12 tot 18 jaar: € 2,50 
Tot 12 jaar, Vriendenpas, Museumkaart, Bankgiroloterij, VIP kaart, studenten ArtEZ: Gratis

Beeld: Eva Broekema

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.