Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Cinema Olanda Film

Cinema Olanda Film (2017) is onderdeel van de installatie in het Nederlandse Rietveld paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië, wordt nu voor het eerst in Nederland getoond, in Museum Arnhem. In de film, die in één ‘take’ is genomen, komen veel verhaallijnen samen. De film is opgenomen bij de Sint Bavo, de modernistische kerk in de naoorlogse Rotterdamse wijk Pendrecht. De camera leidt de toeschouwer langs verschillende deelnemers, zwart en wit, jong en oud, eenling en groep. 

Hun verhalen laten een ander licht schijnen op het imago van de open, tolerante en moderne staat Nederland. De ‘andere stemmen’ leggen een minder rooskleurige kant van de na-oorlogse moderniteit bloot; de uitsluiting van ‘nieuwkomers’ uit Indonesië en Suriname en de argwaan jegens socialistische bewegingen die in de decennia daarvoor nauw verweven waren met de idealen van de avantgarde.

Wendelien van Oldenborgh, Cinema Olanda, video, 2017. Collectie Museum Arnhem en Centraal Museum Utrecht Wendelien van Oldenborgh, Cinema Olanda, video, 2017. Collectie Museum Arnhem en Centraal Museum Utrecht

Oeuvre Wendelien van Oldenborgh
Wendelien van Oldenborgh (Rotterdam, 1962) onderscheidt zich sinds 2000 met film- en dia-installaties. De onderwerpen die zij in haar werk aansnijdt hebben betrekking op maatschappelijke verhoudingen, racisme en gender. Een onderwerp dat sinds 2005 haar bijzondere aandacht heeft is de invloed van het Nederlandse koloniale verleden op het heden en op het Nederlandse zelfbeeld. Met filminstallaties als Maurits Script (2006), No False Echoes (2008), Instruction (2009), La Javanaise (2012) en met haar recente werk Cinema Olanda (2017) geldt zij als een van de weinige kunstenaars die bijdraagt aan de postkoloniale discussie. 

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.