Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Body Control: Sieraden en mode op de grens van de mens

Museum Arnhem presenteert tot en met 26 januari Body Control: sieraden en mode op de grens van de mens. Deze nieuwe tentoonstelling toont een verrassende combinatie van recent sieraad- en modeontwerp van circa 100 internationale vormgevers en kunstenaars. Body Control reageert op actuele maatschappelijke kwesties rondom de maakbaarheid en grenzen van het menselijk lichaam. 

De Kerk, de tijdelijke presentatieruimte van Museum Arnhem, vormt het decor voor meer dan 200 recente ontwerpen die ieder een eigen verhaal vertellen: herkenbaar, vervreemdend, innovatief en vaak controversieel. 

In Body Control staan internationaal gevestigde namen naast aanstormend talent. Van de anatomische couture van Iris van Herpen tot de hybride sieraden van Katja Prins, van de lichaam vullende sieraden van Lauren Kalman tot de technologische creaties van Anouk Wipprecht. De inherente verbondenheid met het lichaam, als drager maar ook als beeldbepaler, maakt dat sieraad- en modeontwerpers uit alle hoeken van de wereld reageren op het concept lichaam, haar grenzen en de maakbaarheid hiervan.

Gezichtsherkenning, selfies en schaamlipcorrecties
Body Control toont een grote selectie objecten, sieraden, kledingstukken en installaties. Gekaderd in drie hoofdthema’s – Menselijk, Buitenmenselijk en Bovenmenselijk – gebruikt de tentoonstelling de prikkelende verbeeldingskracht van kunstenaars en ontwerpers om het publiek een standpunt in te laten nemen over actuele thema’s. Kunnen sieraden een rol spelen in het misleiden van gezichtsherkenningssoftware? Of hoe jaagt een serie objecten de discussie rondom schaamlipcorrecties aan? Kunnen sieraden ons slimmer maken? Of onsterfelijk?  

Body Control toont een grote verscheidenheid aan ontwerpen. Er zijn ontwerpers die met hun werken het lichaam beschermen, anderen zien het lichaam als goddelijk, weer anderen reageren op het maakbare ideaalbeeld. Ook zijn er ontwerpers die het lichaam als materiaal gebruiken of juist letterlijk de lichaamsgrens overschrijden en een wisselwerking tot stand brengen tussen lichaam en ontwerp. 

_41A8554©EvaBroekema.jpg

Deelnemende ontwerpers zijn onder andere: 
Iris Eichenberg, Imme van der Haak, Iris van Herpen, Lauren Kalman, Ted Noten, Sinéad O’Dwyer, Neri Oxman, Ruudt Peters, Katja Prins, Ana Rajcevic, Mi-Ah Rödiger, Anouk Wipprecht en circa 80 anderen.

De tentoonstelling is samengesteld door Anne-Karlijn van Kesteren, conservator sieraden van Museum Arnhem, en is vormgegeven door de grensverleggende Arnhemse ontwerpstudio MAISON the FAUX.

Body Control podcast

In de de expositie Body Control staan sieraden en mode op de grens van de mens centraal. In deze gelijknamige podcastserie gaat Dennis Gaens in gesprek met makers uit de tentoonstelling. In deze eerste aflevering is Anne-Karlijn van Kesteren, curator van de tentoonstelling te gast, en daarna volgen drie afleveringen met ontwerpers Charissa van Dijk, Ted Noten en Katja Prins. Luister hieronder alle afleveringen via Soundcloud. 

Tekst gaat verder onder het beeld. 

Charissa van Dijk, Look at my nipple, 2018     Sinéad O’Dwyer, 231626, 2018
Links: Charissa van Dijk, Look at my nipple (2018).  Rechts: Sinéad O’Dwyer, 23:16:26 (2018).

Over De Kerk powered by Museum Arnhem
In De Kerk organiseert Museum Arnhem tot eind 2020 exposities en activiteiten met de focus op experiment, vernieuwing en innovatie. Iedere drie maanden wisselt de tentoonstelling. De Kerk biedt ruimte aan diverse thema’s zoals actuele kunst en vormgeving, innovatie, Arnhemse makers, design en mode. Naast tentoonstellingen programmeert Museum Arnhem hier discussieavonden, lezingen, concerten en performances.

Body Control

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.