Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

LIVING, GIVING

KOOP ENTREEBEWIJS MET 50% KORTING TIJDENS HAPPY HOUR!

Biënnale Gelderland 2016 is neergestreken in Arnhem. Volgens het concept van curator Hanne Hagenaars staat Arnhem tot en met 20 november 2016 in het teken van LIVING, GIVING. Een tentoonstelling waarbij de persoonlijke band tussen publiek en kunstenaars centraal staat. Twintig kunstenaars zijn uitgenodigd om in gesprek te gaan met mensen die in de Arnhemse binnenstad wonen en/of werken. Deze gesprekken tussen kunstenaars en inwoners hebben geleid tot werken die momenteel op maar liefst 20  locaties te zien zijn. Er zijn kunstwerken gebaseerd op gesprekken met de rechter in het Paleis voor Justitie, de bibliothecaris in de bibliotheek, de eigenaar van een woonboot en museumdirecteur Saskia Bak.

Locatie Woonboot.jpg
Woonboot aan de Onderlangs

Werkwijze
Zestien kunstenaars zijn op basis van het concept in dialoog gegaan met een Arnhemmer. Sommige kunstenaars zijn door het team gekoppeld, anderen gingen zelf op pad, en weer anderen kwamen zomaar op straat iemand tegen met wie het klikte.  Zo raakte Maison the Faux uitermate gefascineerd door de in Arnhem welbekende ‘Gaudi-boot’ aan de Rijn, een feest van kleur en vorm, en je kunt er nog logeren ook. Met de vrouw des huizes dronken ze eindeloos thee en spraken daarbij over vrijheid en op wat voor manieren je kunt vastzitten aan regels. Deze gesprekken, die voor beiden inspirerend werkten, hebben in de tentoonstelling de vorm aangenomen van een drijvend vlot dat direct aan de Gaudi-boot wordt vastgemaakt. Zachtjes deint het vlot mee, al even kleurrijk en bijzonder, en op het humeur van de grote boot. Alsof een gedachte vorm heeft gekregen.

Locatie B&B Gaudi aan de Rijn.jpg
De installatie van MAISON the FAUX bij welbekende 'Gaudi-Boot' aan de Rijn

Als kunstenaar Daniëlle Lemaire de geur van Indonesisch eten ruikt is ze helemaal thuis.  Het duurde dan ook niet lang voor zij haar plek had gevonden. Bij oma Sonja van toko Rasasari aan het Eiland kreeg ze de heerlijkste gerechten, en een prachtig familieverhaal erbij. Iedere keer werd er weer gegeten, en gepraat, en foto’s bekeken. Vanuit haar eigen half-Indische achtergrond keek Danielle met ontroering naar de verzamelde spulletjes in de toko. Ze zag er vragen beantwoord over hoe haar vader zijn eigen jeugd doorbracht in Indonesië. Voor de Biënnale maakte ze een serie tekeningen die op verschillende wijzen in Toko Rasasari worden gepresenteerd. 

Locatie Toko Rasasari.jpg
Toko Rasasari aan het Eiland

Kinke Kooi is de meesteres van de koestering. In haar werk gaat alles over geven en ontvangen. In haar gesprek met museumdirecteur Saskia Bak heeft ze zich geconcentreerd op de lievelingstas van Saskia. Waar staat zo’n tas voor? In een grote tekening biedt ze gastvrijheid aan de tas van Saskia Bak, ruimte voor een andere esthetiek. In de Koepelzaal van Museum Arnhem is het werk van Kinke te zien. Met als bonus een heel vrijgevige geste van de kunstenaar zelf: bezoekers mogen voor één keer in de inspiratiebronnen van Kinke neuzen (gebaseerd op een plan dat Hagenaars en Kooi ooit voor de Volkskrant ontwikkelden).

_11A9385©EvaBroekema.jpg
Hospitality (4) i.s.m. Saskia Bak van Kinke Kooi in Museum Arnhem

Deelnemende kunstenaars:
Aline Eras, Danielle Lemaire, Elejan van der Velde, Fiona Lutjenhuis, Hanne van der Woude, Heidi Linck, Heidi Sincuba, Hendrickje Schimmel, Ide Andre, Kinke Kooi, Maison the Faux (Joris Suk en Tessa de Boer), Mounira Al Solh, Rinke Nijburg, Rudolf Romero, Simon van Til en Nazmiye Oral.
Solo's: Dorian Hiethaar, Ben Joosten, Gerard Koek, TADA projecten (Marije Vermeulen en Guido Nieuwendijk) en Lieven Hendriks & Jaap Kroneman.

Onderwijsaanbod
Biënnale Gelderland heeft in samenwerking met verschillende kunstenaars onderwijsprogramma’s ontwikkeld. We bieden een educatief aanbod waarin leerlingen ervaren hoe het is om als een kunstenaar te denken en werken. Veelal geeft de kunstenaar zelf de rondleiding en workshop. Hier vindt u het complete onderwijsaanbod. 

De Biënnale Gelderland is hét podium voor hedendaagse beeldende kunst binnen en buiten Gelderland. Vanuit Museum Arnhem worden de plannen voor 2016 al gesmeed: de jubileum-editie belooft een heel bijzondere te worden. De Biënnale ontstond in de jaren 90 en wordt sinds 2012 elke twee jaar afwisselend in Arnhem en Nijmegen georganiseerd. Mede door dit tweejaarlijkse ritme speelt de Biënnale Gelderland een grote rol: het is het enige beeldende kunst event dat met regelmaat de actuele stand van zaken binnen de hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland laat zien.

De Biënnale Gelderland wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, Mondriaan Fonds, Museum Arnhem, Fonds 21 en Gemeente ArnhemPlus bijdragen van Prins Bernhard CultuurfondsRabobank Stimuleringsfonds.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.