Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Sieraden en taxidermie

Van conceptstores tot cocktailbars: iedere stijlbewuste gelegenheid heeft tegenwoordig wel een opgezette vos of pauw in de etalage staan. Taxidermie, het opzetten van dode dieren, is hot. Maar wat gebeurt er als je taxidermie toepast in het hedendaagse sieraadontwerp? In de tentoonstelling Beauty of the Beast toont Museum Arnhem het werk van meer dan 15 internationale ontwerpers en kunstenaars, die een verbinding leggen tussen taxidermie, sieraden en beeldende kunst. De tentoonstelling omvat enerzijds draagbare sieraden en modeaccessoires zoals halssieraden, broches, tassen, hoeden, haarsieraden en schoenen en anderzijds sculpturale en autonome werken te zien.

In het werk van de deelnemende kunstenaars staat de, vaak complexe, relatie tussen mens en dier centraal. De schoonheid van het dier is voor velen een uitgangspunt maar ook thema’s als vergankelijkheid, de grens tussen fantasie en realiteit, de vleesindustrie, ‘memento mori’, milieuproblematiek, fabels en symboliek komen aan de orde. Wat de kunstenaars delen is een liefde voor de natuur. De dieren die zij gebruiken in hun werk zijn vaak 'roadkill' of gedood omdat ze gezien worden als ongedierte.

De Arnhemse ontwerper Lenneke Wispelwey is verantwoordelijk voor de tentoonstellingsvormgeving. Zij is bekend om haar keramiek in pastelkleuren met sterke geometrische vormen.

Beauty of the Beast is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland. Met dank aan Eijffinger en Histor One.

Mededeling
Museum Arnhem volgt en toont als museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving de ontwikkelingen van de kunst en de vormgeving. De belangstelling voor taxidermie is een internationale ontwikkeling die wij opmerkelijk vinden en verkennen met de tentoonstelling Beauty of the Beast. 

De kunstenaars en ontwerpers van wie wij werk tonen in deze tentoonstelling delen allen een liefde voor de natuur. Zij gebruiken dieren in hun ontwerpen om de schoonheid en de vergankelijk van de natuur te laten zien. Sommigen willen ook een discussie op gang brengen over de soms wrede manier waarop mensen dieren behandelen. Anderen benaderen het thema puur vanuit de esthetiek. 

De dieren die deze kunstenaars gebruiken in hun werk zijn vaak 'roadkill', gedood omdat ze gezien worden als ongedierte of zijn een natuurlijke dood gestorven. Zij treden in een lange traditie van taxidermie en kunst, die al eeuwenlang in musea wereldwijd wordt onderzocht en gepresenteerd. Met het tentoonstellen van deze opgezette dieren volgt Museum Arnhem, net als de natuurhistorische musea, de richtlijnen van de ethische codecommissie musea.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.