Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Selectie uit verzameling Delfts aardewerk

Met Adellijk aardewerk presenteert Museum Arnhem een deel uit de collectie van de Arnhemse baron W.F.K. van Verschuer (1845-1922). De tentoonstellingsvormgeving is van Lenneke Wispelwey

Delfts aardewerk heeft lange tijd een stoffig imago gehad, maar is vijftien jaar geleden begonnen aan een opmars en is inmiddels weer helemaal ‘hot’. Hedendaagse ontwerpers laten zich inspireren door de ambachtelijkheid, de decors en blauwwitte kleur. 

aardewerk_detail
Zaalopname van Adellijk aardewerk

Baron van Verschuer
Museum Arnhem beheert namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een belangrijke collectie Delfts aardewerk, nagelaten door de Arnhemse baron W.F.K. van Verschuer. (1845-1922). Deze Arnhemse baron is bekend als verzamelaar van Delfts aardewerk en oosters porselein. Als vrijgezel had hij veel tijd om aan zijn verzameling te besteden. Hij huisde met zijn collectie tot aan zijn dood in een van de statige Fromberghuizen aan het Willemsplein in Arnhem. Na zijn dood in 1922 kwam de 2.800 stuks tellende keramiekverzameling in bezit van de Staat der Nederlanden. In 1923 werd de verzameling in langdurig bruikleen gegeven aan het Gemeentemuseum Arnhem, het tegenwoordige Museum Arnhem.

Meer over baron W.F.K. van Verschuer is te lezen in Biografie Willem Frederik Karel baron van Verschuer.

Conservator oude kunstnijverheid Kristin Duysters heeft de collectie onderzocht en beschreven in de publicatie Vormen in Vuur. De volledige collectie Delfts Aardewerk is ook te bewonderen op de websites www.delftsaardewerk.nl en www.collectiegelderland.nl

Lezing Adellijk aardewerk
Op zondag 13 maart en zondag 16 april om 14.00 uur verzorgt conservator Kristin Duysters de lezing ‘Baron Van Verschuer en zijn collectie Delfts aardewerk’. Gratis (met geldig entreebewijs).

Workshop Delfts blauw schilderen
Laat je inspireren door de ambachtelijkheid, de decors en blauwwitte kleur en ga zelf aan de slag in de workshop Delfts blauw schilderen. Esther van Groeningen van Arnhems keramiek atelier laat je kennismaken met deze decoratietechniek. €12,50 pp exclusief entreebewijs.

Adellijk aardewerk is mede mogelijk gemaakt door: Conservatorenstipendium, Prins Bernhard Cultuurfonds, Vormen uit Vuur, Stichting Van Achterbergh-DomhofHistor, Stichting Fonds A.H.Martens van Sevenhoven, Stichting A.M. van Verschuer, Student voor Alles.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.