Stormy Weather - Klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid

Museum Arnhem presenteert tot en met 13 oktober de tentoonstelling Stormy Weather: klimaatverandering & sociale rechtvaardigheid. Internationale kunstenaars reflecteren op de huidige klimaatproblematiek in relatie tot de machtsongelijkheid op de wereld, nu en in het verleden. De kunstwerken maken duidelijk dat bij het tegengaan van klimaatverandering bovenal een eerlijkere sociale en politieke organisatie van de samenleving nodig is. De tentoonstelling is te zien in de tijdelijke presentatieruimte De Kerk aan Sint Walburgisplein 1 in Arnhem.

Fototentoonstelling De Mix 'Stilte' & Video-installatie Unending Lightning van Cristina Lucas

De Eusebiuskerk vormt in september en oktober het decor voor twee indrukwekkende exposities ter nagedachtenis aan de Slag om Arnhem. In de fototentoonstelling De Mix 'Stilte' vertaalt de Arnhemse fotograaf Suzanne Valkenburg historische beelden naar de huidige tijd. De historische foto’s uit deze fototentoonstelling zijn van Pieter de Booys, die de stad fotografeerde tijdens de evacuatie van Arnhem en de jaren erna, waarin het gewone leven weer op gang kwam. Daarnaast presenteert Museum Arnhem de omvangrijke video-installatie Unending Lightning van de Spaanse kunstenares Cristina Lucas, die vorig jaar is aangekocht. Dit werk laat in een duizelingwekkende hoeveelheid beelden zien wat luchtaanvallen in de hele wereld sinds 1912 teweegbrengen. 

We're in this together

Museum Arnhem presenteert in zijn tijdelijke presentatieruimte De Kerk de nieuwe tentoonstelling ‘We’re in this together’. Internationale mode ontwerpers laten collecties zien die breken met modeconventies op het gebied van identiteit, gelijkheid en diversiteit. 

De Makers van Arnhem

Museum Arnhem presenteert van 8 mei tot en met 26 juni de tentoonstelling Makers van Arnhem van fotograaf Negin Zendegani. Zij deed onderzoek naar de verscheidenheid aan Arnhemse makers en bracht er 21 in beeld. De portretten van kunstenaars, ontwerpers, ondernemers en sporters zijn een maand lang te bewonderen op het Audrey Hepburnplein in Arnhem.

Arnhemse Makers

Vanaf 5 februari selecteert Museum Arnhem maandelijks een Arnhemse kunstenaar die vertelt over zijn verbinding met de stad en het museum. Het werk van deze kunstenaar wordt tentoongesteld in een pop-up presentatieruimte in het Erfgoedcentrum in Rozet. Op deze manier biedt het museum Arnhemse makers een podium in hun eigen stad. Tot en met 26 augustus is het werk van de Arnhemse kunstenares Mirka Farabegoli te zien. 


Collectie op reis

Museum Arnhem vernieuwt! Daarom is het museum momenteel tijdelijk gesloten. Hoogtepunten uit onze collectie hoef je niet te missen. De collectie is op reis en gaat het hele jaar door uit logeren bij verschillende musea. Ontdek waar jouw favoriete kunstwerk uit onze collectie momenteel te zien is.

DE.GROEN x MUSEUM ARNHEM

T/m 30 juni zijn we te gast bij Collectie DE.GROEN. In de presentatie SETUP 03 DE.GROEN x MUSEUM ARNHEM gaat de privéverzameling van hedendaagse beeldende kunst een interessant samenspel aan met onze collectie. De presentatie is te bezichtigen via een rondleiding op vrijdag, zaterdag en zondag op de eerste en tweede verdieping van Collectie DE.GROEN.

Museum Arnhem in Museum CODA

Nu wij tijdelijk gesloten zijn voor publiek opent Museum CODA de deuren voor onze collectie sieraden. Uit de schenking van verzamelaar Jurriaan van den Berg is een selectie sieraden uit logeren in Alles of Niets. De tentoonstelling schetst een prachtig beeld van de passie van Jurriaan van den Berg.

Museum Arnhem in Rozet

Op de vijfde verdieping van Rozet heb je een fantastisch uitzicht over de stad Arnhem en haar omgeving. In het Stadspanorama zijn schilderijen en oude foto’s en filmbeelden te zien die je een indruk geeft hoe de Rijnstad er vroeger bij lag.

Publiekslievelingen 2.0

Tijdens de Slotmanifestatie zetten we nog één keer onze collectie in het zonnetje. Geniet van een grote selectie van de door bezoekers hoogst gewaardeerde werken.

Realisme versus abstractie

Stijlloos is nog t/m zondag 7 mei is te zien in Museum Arnhem. Stijlloos toont de ontwikkeling in de Nederlandse beeldende kunst in de eerste decennia van de vorige eeuw. Hoe gaven kunstenaars als Jan Mankes, Jan Sluijters, Charley Toorop en Carel Willink in hun werk uiting aan dezelfde maatschappelijke kwesties en vraagstukken als De Stijl-kunstenaars? 

Van De Stijl naar communisme

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de internationale kunstbeweging De Stijl is opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design.100 jaar De Stijl’. Wij sluiten hierbij aan met een museaal overzicht van Peter Alma's oeuvre.

transHISTORY. This is my truth, tell me yours

SONSBEEK is terug! De hedendaagse kunsttentoonstelling Sonsbeek'16 transACTION vindt plaats in het Sonsbeekpark, Museum Arnhem en op diverse locaties in de stad Arnhem. Curator van SONSBEEK ‘16 is het Indonesische collectief ruangrupa. De titel van de tentoonstelling in Museum Arnhem is transHISTORY. This is my truth, tell me yours.

Vrouwelijke kunstenaars uit de Olbricht Collectie

Museum Arnhem presenteert met Queensize meer dan honderd werken van 48 internationale vrouwelijke kunstenaars, onder wie Vanessa Beecroft, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Mona Hatoum, Patricia Piccinini, Cindy Sherman en vele anderen. 

Selectie uit verzameling Delfts aardewerk

Delfts aardewerk is vijftien jaar geleden begonnen aan een opmars en is inmiddels 'hot'. Hedendaagse ontwerpers laten zich in Adellijk aardewerk inspireren door de ambachtelijkheid, de decors en blauwwitte kleur. De tentoonstellingsvormgeving is van Lenneke Wispelwey.

Nieuwsbeelden en found footage van alledaagse straatbeelden

Disorient bestaat uit twee grote videoprojecties met nieuwsbeelden uit het Verre Oosten, ieder met een eigen soundtrack. Disorient kreeg tijdens de Biënnale van Venetië in 2009 lovende kritieken en was in het voorjaar van 2010 voor het eerst in Nederland bij ons te zien.

Museum Arnhem te gast bij Framer Framed

De collectie van Museum Arnhem gaat op reis. Deze zomer zijn wij met een selectie kunstwerken, verworven in de afgelopen dertig jaar, te gast bij Framer Framed in Amsterdam. What we have overlooked geeft een impuls aan de discussie over culturele diversiteit. 

**** (Parool) 'De onderwerpen zijn niet mals, maar opvallend is de humoristische twist'
**** (Kunstmeisjes) 'gegarandeerde eye-opener'

Collectiepresentatie met actuele thema's en nieuwe ontwikkelingen

Onrust 02 is de tweede tentoonstelling uit de reeks Peilingen: een serie collectiepresentaties waarin de collectie van Museum Arnhem een relatie aangaat met actuele thema's en nieuwe ontwikkelingen.

Collectie Museum Arnhem

Onze collectie bestaat uit de belangrijkste verzameling magisch- en neorealisten van Nederland. Ook hebben wij een hoogwaardige collectie hedendaagse- en toegepaste kunst en een bijzondere collectie sieraden. 

Onrust

Onrust is de eerste tentoonstelling in de nieuwe reeks Peilingen, collectiepresentaties waarin Museum Arnhem reageert op actuele thema's of nieuwe ontwikkelingen zoals immigratie en ecologie. Onrust presenteert werk dat verwijst naar maatschappelijke onrust.

Het zelfportret in de Nederlandse kunst vanaf de 20e eeuw.

Kunstenaars maken zelfportretten om zichzelf of hun techniek te onderzoeken en geven de toeschouwer een kijkje in hun innerlijk. Een directere kunstvorm bestaat niet: dichter bij zichzelf komt een kunstenaar niet en als kunstkijker is er geen grotere intimiteit tot de maker van het portret mogelijk. Spiegeloog laat zien zien welke ontwikkelingen het Nederlandse zelfportret heeft doorgemaakt sinds het begin van de 20e eeuw.

Tegen het licht in

Voor Marc Mulders en Katinka Lampe is de werkelijkheid het uitgangspunt voor hun werk. Zij zetten hun verbazing, verontrusting en ongeloof om in verf en verkennen daarmee de grenzen van het realisme. Wat laat je zien? Wat verhul je? Is toedekken ontkennen, of maakt het juist het onzichtbare en onzegbare zichtbaar?

Gelders Balkon 28

Collages vormen het beginpunt voor de schilderijen van de Arnhemse Elka Oudenampsen (Stadskanaal, 1967). Zij gebruikt hiervoor plaatjes uit glossy tijdschriften. Door het spelen met vorm, kleur, compositie en textuur ontstaan er nieuwe figuren en gezichten die zijn opgebouwd uit eenvoudige, elementaire vormen. 

Stillevens komen digitaal tot leven

Het schilderachtige licht van de Hollandse meesters vormt de rode draad in de fotowerken van Louise te Poele. Sommige van 1,5 bij 3 meter groot, andere zo klein dat de details alleen met een vergrootglas bekeken kunnen worden.

Alles behalve kleren. mode - fotografie - magazines

Modefotografie en magazines zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We tonen hoogtepunten van de geschiedenis van de modefotografie in Nederland. Thema’s in de mode spelen in verschillende periodes een rol, maar veranderen ook in de tijd. Met werken van Viviane Sassen, Erwin Olaf, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin en vele anderen.

Installatie waarin fotografie en film samenkomen

Waiting is de nieuwste installatie van Erwin Olaf waarin fotografie en film samenkomen. Een vijftig minuten durende film verbeeldt het verstrijken van de tijd tussen hoop en teleurstelling. Op welk moment nemen de negatieve emoties de overhand? 

Gelders Balkon 26

An Beerman (Teloek Bajoer, Borneo, Indonesië 1928 – Andelst 2014) liet zich inspireren door het dagelijks leven. In haar werk vormen kinderen, volwassenen, dieren en het landschap het verhalende karakter van haar schilderijen. Beerman schilderde in heldere, overwegend blauwgroene tinten, met als contrast de kleur van haar mensfiguren. Haar werk wordt ook wel getypeerd als poëtisch realisme of poëtisch expressionisme.

Videowerken en interactieve collectiepresentatie

Ruimtekoers zet deze maand met innovatieve en creatieve initiatieven leegstaand vastgoed in de Arnhemse binnenstad letterlijk in de spotlight. Museum Arnhem manifesteert zich in de oude kluis op de eerste verdieping van het voormalig ABN AMRO gebouw aan het Gele Rijdersplein met videowerken van Hans Op de Beeck en Araya Rasdjarmrearnsook én met een interactieve collectiepresentatie.

Door de Staat gekocht '40-'45

Voor het eerst in de geschiedenis wordt de kunstverzameling getoond die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Nederlandse overheid is aangekocht. Nu, zeventig jaar later, is het tijd om de 'geaarde kunst', als tegenhanger van 'Entartete (ontaarde) Kunst', in samenhang aan het publiek te tonen.

Gelders Balkon 25

Emanuel Engelen (1989, Rhenen) stelt in zijn video’s en installaties essentiële vragen over de beleving van het persoonlijke leven. Vanuit zijn geheugen ordent hij systematisch locaties, personen en ervaringen die een belangrijke rol in zijn leven spelen.

Sieraden en taxidermie

In de tentoonstelling Beauty of the Beast toont Museum Arnhem het werk van meer dan 15 internationale ontwerpers en kunstenaars, die een verbinding leggen tussen taxidermie, sieraden en beeldende kunst. Met werken van onder meer Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe, Kate Gilliland, Idiots, Ben Lignel, Kelly McCallum, Kate MccGwire, Marta Mattsson, Ted Noten, Reid Peppard, Iris Schieferstein, Simei Irene Snyman, Tinkebell en Charlie Tuesday Gates.

Meterslange sculptuur in koepelzaal

In Museum Arnhem is momenteel de meterslange sculptuur van Kate MccGwire (GB) te zien. Deze organische sculptuur,Gyre, is gemaakt van twintigduizend kraaienveren en dringt vanuit een muur kronkelend de koepelzaal van het museum binnen.

There is a crack in everything, that’s how the light gets in

Voor deze 31e editie van het Gelders Balkon maakt Merlijne Marell nieuw werk, geïnspireerd op de sierlijke vormen en decors van de keramiek uit de Arnhemsche Fayencefabriek, in reactie op de tentoonstelling Van Art Nouveau tot Art Deco. 

(There is a crack in everything, that’s how the light gets in (uit 'Anthem', Leonard Cohen, 1992)

Body Control: Sieraden en mode op de grens van de mens

Museum Arnhem presenteert van 1 november tot en met 26 januari Body Control: sieraden en mode op de grens van de mens. Deze nieuwe tentoonstelling toont een verrassende combinatie van recent sieraad- en modeontwerp van meer dan 100 internationale vormgevers en kunstenaars en vindt plaats in De Kerk, de tijdelijke presentatieruimte van Museum Arnhem. Body Control reageert op actuele maatschappelijke kwesties rondom de maakbaarheid en grenzen van het menselijk lichaam.

Biënnale Gelderland 2019

Vanaf 10 oktober start in Arnhem en Nijmegen de Biënnale Gelderland 2019. Met Seelenwanderung zoekt zij de grens tussen mens en natuur op, en de betekenis hiervan in de Gelderse kunst.  De Biënnale Gelderland is hét podium voor hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland. Voor het eerst organiseren Museum Het Valkhof en Museum Arnhem de Biënnale samen, Productiehuis Plaatsmaken is als curator geselecteerd.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.