Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Locatie: De Kerk (Walburgiskerk), Sint Walburgisplein 1, 6811 BZ Arnhem

City Life. Mensen & de urbane realiteit.

Shanghai: 24 miljoen inwoners. Moskou: 12 miljoen inwoners. Istanboel: 15 miljoen inwoners. Meer dan de helft van de wereldbevolking woont momenteel in een stad. Museum Arnhem toont van t/m 23 augustus in de tijdelijke tentoonstellingsruimte De Kerk de tentoonstelling City Life. Mensen & de urbane realiteit. Internationale kunstenaars verbeelden uiteenlopende aspecten van en perspectieven op leven en overleven in de steeds groter wordende steden. 

Locatie: Park Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24A, 6814 CL Arnhem

Foto-opdracht Nightfall

Van 15 augustus t/m 18 oktober presenteert Museum Arnhem veertien fotowerken van de Japanse fotograaf Miyuki Okuyama in Sonsbeek Park. Onderwerp van ‘Nightfall’ is de lege stad Arnhem tijdens quarantainetijd. Okuyama ging dit voorjaar na zonsondergang bijna dagelijks op pad met haar camera om de nieuwe dynamiek in de stad vast te leggen: vrij van menselijk verkeer en in bijzondere verstilling. In de tentoonstelling zijn beelden te zien van bekende Arnhemse plekken, zoals een leeg Arnhem Centraal en het Airborneplein in ruststand. 

Locatie: De Kerk (Walburgiskerk), Sint Walburgisplein 1, 6811 BZ Arnhem

Blowing through the curtains

Voor Museum Arnhem maakt multimedia kunstenaar Abner Preis in virtual en augmented reality een artistieke interpretatie van 'De Slag om Arnhem'. Een interpretatie die de oorlogsthematiek van geweld, verlies en ontheemding tegelijkertijd naar de mondiale actualiteit haalt.

Locatie: Erfgoedcentrum Rozet, Kortestraat 16 verdieping -1, 6811 EP Arnhem

Pop-up tentoonstelling 'Achter de schermen'

Zolang Museum Arnhem vanwege uitbreiding en vernieuwing gesloten is, maakt een speciaal team van registratiemedewerkers van de gelegenheid gebruik om de totale collectie in kaart te brengen. De registratiemedewerkers komen tijdens hun monnikenwerk prachtige objecten tegen. In 2020 belicht Museum Arnhem in de pop-up tentoonstelling Achter de schermen, in de sluisvitrine van Erfgoedcentrum Rozet, iedere maand een van die bijzondere ontdekkingen. 

Locatie: De Kerk (Walburgiskerk), Sint Walburgisplein 1, 6811 BZ Arnhem

Living, Forgiving, Remembering

Deze expositie brengt werk bij elkaar van zeventien internationale kunstenaars van verschillende continenten, rondom verzoening, vergeving, tolerantie, herinneren en migratie. Het overbruggen van tegenstellingen op maatschappelijke, politieke, religieus en cultureel vlak komen op diverse wijze tot uiting. 

Locatie: Erfgoedcentrum Rozet, Kortestraat 16 verdieping -1, 6811 EP Arnhem

Martha Christina Tiahahu en Maurits Ver Huell: Oost en West ontmoeten elkaar

In 1817 ontmoeten de Nederlandse marineofficier Maurits Ver Huell en de Molukse vrijheidsstrijdster Martha Christina Tiahahu elkaar wanneer zij gevangen wordt genomen door het Nederlandse leger. De 30-jarige marineofficier is zo onder de indruk van de 17-jarige vrijheidsstrijdster dat hij enkele tekeningen van haar maakt. Ze groeit later uit tot een nationale held in Indonesië.

Body Control: Sieraden en mode op de grens van de mens

Museum Arnhem presenteert tot en met 26 januari Body Control: sieraden en mode op de grens van de mens. Deze nieuwe tentoonstelling toont een verrassende combinatie van recent sieraad- en modeontwerp van circa 100 nationale en internationale vormgevers en kunstenaars en vindt plaats in De Kerk, de tijdelijke presentatieruimte van Museum Arnhem. Body Control reageert op actuele maatschappelijke kwesties rondom de maakbaarheid en grenzen van het menselijk lichaam.

(G)een Kinderspel

Oorlog is een bloedserieuze zaak. Dat weerhoudt kinderen er niet van ook in oorlogstijd samen te spelen. Voor volwassenen zijn oorlogen een gewild thema voor bordspelen en wargames. Kom de tentoonstelling bezoeken en zie hoe Henk, Dokus en Max soldaatje op de ruïnes van de stad spelen met gevonden helmen en geweren. Of bekijk de wargame maquette of de videogame Post Scriptum, waarin je middenin de veldslag van de Operatie Market Garden beland. 

Stormy Weather - Klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid

Museum Arnhem presenteert tot en met 13 oktober de tentoonstelling Stormy Weather: klimaatverandering & sociale rechtvaardigheid. Internationale kunstenaars reflecteren op de huidige klimaatproblematiek in relatie tot de machtsongelijkheid op de wereld, nu en in het verleden. De kunstwerken maken duidelijk dat bij het tegengaan van klimaatverandering bovenal een eerlijkere sociale en politieke organisatie van de samenleving nodig is. De tentoonstelling is te zien in de tijdelijke presentatieruimte De Kerk aan Sint Walburgisplein 1 in Arnhem.

Fototentoonstelling De Mix 'Stilte'

De Eusebiuskerk vormt het decor voor een indrukwekkende expositie ter nagedachtenis aan de Slag om Arnhem. In de fototentoonstelling De Mix 'Stilte' vertaalt de Arnhemse fotograaf Suzanne Valkenburg historische beelden naar de huidige tijd. Deze bijzondere expositie is na lovende kritieken verlengd t/m 29 december! 

Biënnale Gelderland 2019

Vanaf 10 oktober start in Arnhem en Nijmegen de Biënnale Gelderland 2019. Met Seelenwanderung zoekt zij de grens tussen mens en natuur op, en de betekenis hiervan in de Gelderse kunst.  De Biënnale Gelderland is hét podium voor hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland. Voor het eerst organiseren Museum Het Valkhof en Museum Arnhem de Biënnale samen, Productiehuis Plaatsmaken is als curator geselecteerd.

De Makers van Arnhem

Museum Arnhem presenteert van 8 mei tot en met 26 juni de tentoonstelling Makers van Arnhem van fotograaf Negin Zendegani. Zij deed onderzoek naar de verscheidenheid aan Arnhemse makers en bracht er 21 in beeld. De portretten van kunstenaars, ontwerpers, ondernemers en sporters zijn een maand lang te bewonderen op het Audrey Hepburnplein in Arnhem.

Arnhemse Makers

Vanaf 5 februari selecteert Museum Arnhem maandelijks een Arnhemse kunstenaar die vertelt over zijn verbinding met de stad en het museum. Het werk van deze kunstenaar wordt tentoongesteld in een pop-up presentatieruimte in het Erfgoedcentrum in Rozet. Op deze manier biedt het museum Arnhemse makers een podium in hun eigen stad. Tot en met 26 augustus is het werk van de Arnhemse kunstenares Mirka Farabegoli te zien. 


Transoxiana Dreams

Van 5 april t/m 16 juni is Museum Arnhem te gast bij Collectie DE.GROEN. Mirjam Westen, Conservator hedendaagse kunst, stelde voor DE.GROEN een solo-tentoonstelling samen met werk van Almagul Menlibayeva. Op de begane grond vind je een spannende tentoonstelling met video- en fotowerk die Amagul de laatste jaren maakte.

Collectie op reis

Museum Arnhem vernieuwt! Daarom is het museum momenteel tijdelijk gesloten. Hoogtepunten uit onze collectie hoef je niet te missen. De collectie is op reis en gaat het hele jaar door uit logeren bij verschillende musea. Ontdek waar jouw favoriete kunstwerk uit onze collectie momenteel te zien is.

DE.GROEN x MUSEUM ARNHEM

T/m 30 juni zijn we te gast bij Collectie DE.GROEN. In de presentatie SETUP 03 DE.GROEN x MUSEUM ARNHEM gaat de privéverzameling van hedendaagse beeldende kunst een interessant samenspel aan met onze collectie. De presentatie is te bezichtigen via een rondleiding op vrijdag, zaterdag en zondag op de eerste en tweede verdieping van Collectie DE.GROEN.

Museum Arnhem in Museum CODA

Nu wij tijdelijk gesloten zijn voor publiek opent Museum CODA de deuren voor onze collectie sieraden. Uit de schenking van verzamelaar Jurriaan van den Berg is een selectie sieraden uit logeren in Alles of Niets. De tentoonstelling schetst een prachtig beeld van de passie van Jurriaan van den Berg.

Realisme versus abstractie

Stijlloos is nog t/m zondag 7 mei is te zien in Museum Arnhem. Stijlloos toont de ontwikkeling in de Nederlandse beeldende kunst in de eerste decennia van de vorige eeuw. Hoe gaven kunstenaars als Jan Mankes, Jan Sluijters, Charley Toorop en Carel Willink in hun werk uiting aan dezelfde maatschappelijke kwesties en vraagstukken als De Stijl-kunstenaars? 

transHISTORY. This is my truth, tell me yours

SONSBEEK is terug! De hedendaagse kunsttentoonstelling Sonsbeek'16 transACTION vindt plaats in het Sonsbeekpark, Museum Arnhem en op diverse locaties in de stad Arnhem. Curator van SONSBEEK ‘16 is het Indonesische collectief ruangrupa. De titel van de tentoonstelling in Museum Arnhem is transHISTORY. This is my truth, tell me yours.

Vrouwelijke kunstenaars uit de Olbricht Collectie

Museum Arnhem presenteert met Queensize meer dan honderd werken van 48 internationale vrouwelijke kunstenaars, onder wie Vanessa Beecroft, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Mona Hatoum, Patricia Piccinini, Cindy Sherman en vele anderen. 

Nieuwsbeelden en found footage van alledaagse straatbeelden

Disorient bestaat uit twee grote videoprojecties met nieuwsbeelden uit het Verre Oosten, ieder met een eigen soundtrack. Disorient kreeg tijdens de Biënnale van Venetië in 2009 lovende kritieken en was in het voorjaar van 2010 voor het eerst in Nederland bij ons te zien.

Museum Arnhem te gast bij Framer Framed

De collectie van Museum Arnhem gaat op reis. Deze zomer zijn wij met een selectie kunstwerken, verworven in de afgelopen dertig jaar, te gast bij Framer Framed in Amsterdam. What we have overlooked geeft een impuls aan de discussie over culturele diversiteit. 

**** (Parool) 'De onderwerpen zijn niet mals, maar opvallend is de humoristische twist'
**** (Kunstmeisjes) 'gegarandeerde eye-opener'

Onrust

Onrust is de eerste tentoonstelling in de nieuwe reeks Peilingen, collectiepresentaties waarin Museum Arnhem reageert op actuele thema's of nieuwe ontwikkelingen zoals immigratie en ecologie. Onrust presenteert werk dat verwijst naar maatschappelijke onrust.

Het zelfportret in de Nederlandse kunst vanaf de 20e eeuw.

Kunstenaars maken zelfportretten om zichzelf of hun techniek te onderzoeken en geven de toeschouwer een kijkje in hun innerlijk. Een directere kunstvorm bestaat niet: dichter bij zichzelf komt een kunstenaar niet en als kunstkijker is er geen grotere intimiteit tot de maker van het portret mogelijk. Spiegeloog laat zien zien welke ontwikkelingen het Nederlandse zelfportret heeft doorgemaakt sinds het begin van de 20e eeuw.

Tegen het licht in

Voor Marc Mulders en Katinka Lampe is de werkelijkheid het uitgangspunt voor hun werk. Zij zetten hun verbazing, verontrusting en ongeloof om in verf en verkennen daarmee de grenzen van het realisme. Wat laat je zien? Wat verhul je? Is toedekken ontkennen, of maakt het juist het onzichtbare en onzegbare zichtbaar?

Alles behalve kleren. mode - fotografie - magazines

Modefotografie en magazines zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We tonen hoogtepunten van de geschiedenis van de modefotografie in Nederland. Thema’s in de mode spelen in verschillende periodes een rol, maar veranderen ook in de tijd. Met werken van Viviane Sassen, Erwin Olaf, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin en vele anderen.

Gelders Balkon 26

An Beerman (Teloek Bajoer, Borneo, Indonesië 1928 – Andelst 2014) liet zich inspireren door het dagelijks leven. In haar werk vormen kinderen, volwassenen, dieren en het landschap het verhalende karakter van haar schilderijen. Beerman schilderde in heldere, overwegend blauwgroene tinten, met als contrast de kleur van haar mensfiguren. Haar werk wordt ook wel getypeerd als poëtisch realisme of poëtisch expressionisme.

Videowerken en interactieve collectiepresentatie

Ruimtekoers zet deze maand met innovatieve en creatieve initiatieven leegstaand vastgoed in de Arnhemse binnenstad letterlijk in de spotlight. Museum Arnhem manifesteert zich in de oude kluis op de eerste verdieping van het voormalig ABN AMRO gebouw aan het Gele Rijdersplein met videowerken van Hans Op de Beeck en Araya Rasdjarmrearnsook én met een interactieve collectiepresentatie.

Door de Staat gekocht '40-'45

Voor het eerst in de geschiedenis wordt de kunstverzameling getoond die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Nederlandse overheid is aangekocht. Nu, zeventig jaar later, is het tijd om de 'geaarde kunst', als tegenhanger van 'Entartete (ontaarde) Kunst', in samenhang aan het publiek te tonen.

Sieraden en taxidermie

In de tentoonstelling Beauty of the Beast toont Museum Arnhem het werk van meer dan 15 internationale ontwerpers en kunstenaars, die een verbinding leggen tussen taxidermie, sieraden en beeldende kunst. Met werken van onder meer Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe, Kate Gilliland, Idiots, Ben Lignel, Kelly McCallum, Kate MccGwire, Marta Mattsson, Ted Noten, Reid Peppard, Iris Schieferstein, Simei Irene Snyman, Tinkebell en Charlie Tuesday Gates.

Tweejaarlijkse ontwerpwedstrijd voor sieradenmakers

De tweejaarlijkse internationale ontwerpwedstrijd voor sieradenmakers New Traditional Jewellery heeft iedere editie een nieuw thema. Dit jaar was dat Confrontations. Hedendaagse sieradenmakers dachten over de hele wereld na over misstanden, conflicten en persoonlijke dilemma’s.

There is a crack in everything, that’s how the light gets in

Voor deze 31e editie van het Gelders Balkon maakt Merlijne Marell nieuw werk, geïnspireerd op de sierlijke vormen en decors van de keramiek uit de Arnhemsche Fayencefabriek, in reactie op de tentoonstelling Van Art Nouveau tot Art Deco. 

(There is a crack in everything, that’s how the light gets in (uit 'Anthem', Leonard Cohen, 1992)

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.