Programma excursies, rondleidingen en lezingen 2018

Museum Arnhem en haar vriendenvereniging, Vereniging Vrienden Museum Arnhem, VVMA organiseren samen in de maanden oktober en november 2018 een lezingenreeks én een depotbezoek. 

Data zijn 11 oktober en op 2 en 8 november s'avonds van 19.30 - 20.30 uur.. De geplande lezing van 4 oktober is wegens ziekte van Miriam Windhausen afgelast.

De lezingen vinden plaats op de eerste verdieping in de Ranzowzaal in Brasserie Dudok, Koningstraat 40, 6811 DH Arnhem. 

Daarnaast zijn er nog meer activiteiten voor de Vrienden georganiseerd, zie onderstaande samenvatting. 

De lezing van conservator hedendaagse kunst Mirjam Westen is op donderdagavond 11 oktober. Zij bereidt de collectiepresentatie voor die straks in het vernieuwde museum te zien zal zijn. De heropening van Museum Arnhem wordt namelijk aangegrepen om de uiteenlopende collecties (moderne kunst, hedendaagse kunst, ontwerp) op een andere wijze te presenteren dan tot nu toe gebruikelijk. Daarvoor is nieuw onderzoek nodig naar de collecties. Daarvoor zijn subsidies aangevraagd en toegezegd zoals van Vereniging Rembrandt voor onderzoek naar de thematische verbanden tussen de collecties 20e en 21e eeuw. Dankzij een beurs die is gefinancierd vanuit het Fonds voor Onderzoek naar Moderne en Hedendaagse Kunst van de Vereniging Rembrandt, begint eind oktober kunsthistorica Marie Stel met dit onderzoek. Mirjam vertelt in haar lezing over het onderzoek, waarom het belangrijk is op deze nieuwe manier naar de collectie te kijken en geeft een inkijkje in wat bezoekers straks in het vernieuwde museum kunnen verwachten.

Teamleider collectiemanagement Joanna Minderop geeft een lezing op vrijdagmiddag 2 november. Zij is verantwoordelijk voor het behoud en beheer van de collectie. Hoe is het gegaan tijdens de demontage van de “Borstentros’’ van Maria Roosen in verband met de verhuizing? Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk als er bruiklenen reizen naar collega musea of andere plekken? En wat is daarvoor nodig? Als voorbeeld gebruikt ze de langdurige bruikleen van de zestiende-eeuwse beelden aan de DrieGasthuizenGroep in het centrum van de stad. 

Uniek in deze reeks is het depotbezoek ‘De Bunker’ op donderdagmiddag 8 november. Teamleider collectiemanagement Joanna Minderop en medewerker collectiebeheer Berry Verzijden vertellen wat achter de schermen gebeurt. Waarom worden witte handschoenen gedragen en waarom wordt het zilver in plastic bewaard? Is registratie van kunstwerken nu zo belangrijk? Er zijn twee shifts van 1 uur. Om 13.00 uur en om 15.00 uur. 


Meer weten over deze lezingen en depotbezoek en andere activiteiten stuur een mail naar vvmalezingen@gmail.comTot nu toe georganiseerd in 2018

Het programma voor de Vrienden is dit jaar gestart met een aantal activiteiten op maandag 12 februari, 19 en 26 februari 2018 met als onderwerp Charlotte Salomon:

Maandag 12 februari, 19.30 uur bij boekhandel Jansen & de Feijter in Velp: Documentaire Leven? of Theater? van Frans Weisz. Hierin geeft hij een fascinerend beeld van verschillende facetten uit het leven van Charlotte Salomon, waarbij meerdere personen ingaan op haar leven en werk. In deze documentaire verwijst Frans Weisz ook naar postume onthullingen die een heel nieuw licht werpen op de laatste periode van haar leven.

Maandag 19 februari om 18.00 uur bij boekhandel Jansen & de Feijter in Velp: maaltijd, lezing over werkwijze van Charlotte Salomon, film Charlotte van Frans Weisz. Wij starten met een maaltijd waarna Dina Grijpma, die gepromoveerd is op de werkwijze van Charlotte Salomon in Leven? of Theater?, ons zal laten zien hoe Charlotte beeld, tekst en muziek met elkaar verbindt in haar werk. Na een koffiepauze is het tijd voor de mooie speelfilm Charlotte, eveneens van Frans Weisz. 

Maandag 26 februari om 11.00 uur: Joods Historisch Museum in Amsterdam, expositie Leven? of Theater? van Charlotte Salomon. 

Dinsdag 6 maart: lezing “Betwist bezit ‘,door Helen Schretlen in De Bakermat.

De lezing probeert een antwoord te vinden door terug te gaan naar de roofpraktijken van de nazi’s, maar ook naar de jaren na de oorlog toen men zich geen raad wist met de duizenden kunstwerken die uit Duitse zoutmijnen, kastelen en bunkers tevoorschijn kwamen.

Dinsdag 27 maart: "Roofkunst" door Drs. Miriam Windhausen,  conservator Moderne kunst en vormgeving Museum Arnhem.

24 mei 'Rondleiding kasteel Rosendael'

Donderdag 21 juni ' Een zacht geruis'

Op 30 en 31 augustus  een tweedaagse reis naar Friesland. Op het programma stond o.a. Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa en de 11 fonteinen op de locaties van de elfstedentocht.  

 

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.