In What’s New presenteert Museum Arnhem de recente aanwinsten in de collectie beeldende kunst. Ze sluiten aan bij belangrijke zwaartepunten in het collectiebeleid: engagement, gender, en met aandacht voor kunstenaars met een cultureel diverse achtergrond.

De nieuwe aanwinsten worden in twee wisselende presentaties getoond in 2017. Opvallende nieuwkomer is het grote wanddoek en video-installatie Rebelse Trots (2015) van Patricia Kaersenhout (1966). Kaersenhout onderzoekt in ‘Rebelse Trots’ de relatie tussen de geschiedenis van de slavernij, racisme en feminisme. Zij liet zich inspireren door de Zwarte vrouwenbeweging in de jaren ’80 en verweefde in de video de verhalen van belangrijke feministische voorvechtsters met het levensverhaal van de 18e eeuwse ‘Swartin’ Christina.

Ed van der Elsken, Belgium, C-print (uit 2000), 1968. Collectie Museum Arnhem. Schenking van Botland Collection

Naast aankopen werd onze collectie de afgelopen jaren verrijkt via genereuze schenkingen. De Botland Collection schonk het museum ruim twintig fotowerken. Ook uit andere particuliere collecties ontving Museum Arnhem bijzondere donaties, waaronder het schilderij met de dubbelzinnige titel Piquer mais pas masser (1977) waarmee Jacqueline de Jong (1939) eind jaren zeventig opzien baarde.

Twee wisselende presentaties
Museum Arnhem toont de nieuwe aanwinsten in twee wisselende presentaties in 2017. Deze eerste presentatie duurt tot begin juni. Vanaf 16 juli 2017 laat het museum weer een andere selectie zien van de recente aanwinsten, waaronder opnieuw schenkingen. Museum Arnhem is zijn schenkers ontzettend dankbaar.

Deelnemende kunstenaars
Maria Beatriz, Sara Blokland, Blommers & Schumm, Esiri Erheriene-Essi, Risk Hazekamp, Jacqueline de Jong, Patricia Kaersenhout, Vanessa Jane Phaff en L. A. Raeven. Barbara Visser

Artist Talk
Op zondag 12 maart van 15:00 tot 16:00 uur wordt Patricia Kaersenhout geïnterviewd. Aanmelden via rsvp@museumarnhem.nl.

Museum Arnhem
Museum Arnhem is hét museum voor (inter-)nationale moderne en hedendaagse kunst en vormgeving van de stad Arnhem. Speerpunten zijn realistische kunst uit de 20steeeuw, hedendaagse sieraden en vormgeving, met extra aandacht voor niet-Westerse kunst en werk van vrouwelijke kunstenaars. Belangrijke thema’s zijn ontwikkelingen en machtsverhoudingen in de samenleving. Het museum is beroemd om zijn bijzondere ligging middenin de stad met prachtig uitzicht vanuit de beeldentuin over de Rijn en het uiterwaardenlandschap.

What's New is mede mogelijk gemaakt door: BankGiro Loterij, Gemeente Arnhem, Vereniging Vrienden Museum Arnhem.