Vanaf 1 juli presenteert Museum Arnhem in de geest van Pierre Janssen een Verkooptentoonstelling. Ruim 45 jaar geleden organiseerde de oud-directeur en tv-persoonlijkheid de befaamde Sinterklaasverkooptentoonstellingen. Nu is het tijd om opnieuw een hedendaagse variant te organiseren. Hierin biedt Museum Arnhem recent werk van alumni ArtEZ hogeschool voor de kunsten te koop aan.

Samenwerking ArtEZ hogeschool voor de kunsten
De samenwerking met ArtEZ hogeschool voor de kunsten staat centraal. Via de afdelingen BEAR (Fine Art), Interaction Design, Product Design en Docent Beeldende Kunst & Vormgeving, zijn 100 alumni voorgedragen om een voorstel in te dienen. Uit deze voorstellen zijn 25 kunstenaars geselecteerd die werken te koop aanbieden in de Koepelzaal van Museum Arnhem tot een prijs van € 2000. Museum Arnhem heft geen commissie op de kunstwerken.

Pierre Janssens aanpak
Janssens aanpak was buitengewoon effectief en duurzaam. Hij wist daadwerkelijk nieuwe groepen mensen te bereiken en naar het museum te halen, aan zich te binden én te inspireren. Een voorbeeld hiervan zijn de Sinterklaasverkooptentoonstellingen die hij tussen 1969 en 1972 organiseerde. Regionale kunstenaars werden uitgenodigd om werken te koop aan te bieden tot een prijs van ƒ 200,-. De museumzalen veranderde even in een warenhuis voor kunst waarbij bezoekers volgens een like, cash & carry principe direct kunstwerken konden aanschaffen. In persoonlijke brieven van Janssen in huis-aan-huis-bladen werden Arnhemmers uitgenodigd om het museum te bezoeken en kunsteigenaar te worden. De tentoonstellingen waren een enorm succes en brachten veel nieuwe bezoekers naar het museum. 

[…] U hebt misschien gedacht: kunst kopen is iets voor heel aparte mensen. Ik schrijf U: welnee. Ik wil helemaal niet beweren dat kunst niet iets bijzonders is. Ik wil wel beweren dat kunst U een bijzonder genoegen kan verschaffen, ook al zou U ooit over maar één kunstding beschikken. Daarom verkopen de kunstenaars in het museum op de gewoonste manier die wij konden bedenken. U kijkt, U kiest, U betaalt en U krijgt meteen mee. […]
Pierre Janssen in de Arnhemse Koerier van 20 november 1969

Deelnemende kunstenaars
Nathaniel Bagijn, Len Berns, Matilde Boelhouwer, Roos van Dijk, Ferdinand Dunnewold, Alexandra Hampp, Han Jansen, Joanneke Jouwsma, Jelle Korevaar, Amber Kroesbergen, Jasper van Loenen, Roos Meerman, Louise te Poele, Janina Schipper, Esmee Seebregts, Heidi Sincuba, Studio KnockOut, Anan Striker, Mark Sturkenboom, Julius Thissen, Christel Verdaasdonk, Vormforensen, Sophie de Vos, Juliette Warmenhoven, Aafke Ytsma. 

Pierre Janssen 2.0 | Publiekslievelingen
Deze zomer borduurt Museum Arnhem voort met het gedachtegoed van Pierre Janssen. Naast de Verkooptentoonstelling is vanaf 1 juli 2017 ook Publiekslievelingen te zien. Uit de collectie van het museum wordt de top 15 favoriete kunstwerken van het publiek gepresenteerd, naast een selectie kunstwerken die is samengesteld door gastcurator Charlotte Bik (directeur Art & Design ArtEZ hogeschool voor de kunsten). Tot en met 15 oktober 2017 wordt Pierre Janssen geëerd met de tentoonstelling Pierre Janssen | In de greep van de kunst.

Verkooptentoonstelling_affiche

Ja, deze zomer koopt u kunst in het museum

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.