Vanaf 17 maart 2017 presenteert Museum Arnhem Van Art Nouveau tot Art Deco | Keramiek uit de Arnhemsche Fayencefabriek. De tentoonstelling geeft een compleet beeld van het sier- en gebruiksaardewerk dat geheel in de stijl van de Art Nouveau en later de Art Deco werd vervaardigd in de Arnhemsche Fayencefabriek (1907-1934). De elegante objecten, voorzien van uitbundige decors, zijn een lust voor het oog. Museum Arnhem viert met deze tentoonstelling dat de indrukwekkende collectie van de Arnhemse verzamelaar Benno Steenaert toegankelijk wordt voor publiek.

Van Art Nouveau tot Art Deco
Te zien zijn verschillende topstukken uit de fabriek, soms wel 60 centimeter hoog, naast de meer gangbare producten. Twee unieke tegeltableaus met prachtige schilderingen geven een inkijk op het maakproces van faience, oftewel plateel. Daarnaast is er vernieuwingsaardewerk van andere Nederlandse plateelfabrieken te zien, die een directe link met de Arnhemsche Fayencefabriek hebben. Met foto’s en interieurstukken uit Gelderse werkplaatsen, zoals de Oosterbeekse meubelproducent L.O.V. (Labor Omnia Vincit), wordt een tijdsbeeld geschetst van het mondaine Arnhem aan het begin van de 20e eeuw. In de koepelzaal maakt de bezoeker kennis met Benno Steenaert en zijn indrukwekkende collectie. Harm Rensink is verantwoordelijk voor de tentoonstellingsvormgeving. Rensink is onder andere bekend van tentoonstellingen als Haar! in Centraal Museum Utrecht en De show van Gijs + Emmy in het Stedelijk Museum Amsterdam.

De Arnhemsche Fayencefabriek
Van 1907 tot 1934 stond aan de Amsterdamscheweg in Arnhem (waar nu supermarkt Jumbo staat) de Arnhemsche Fayencefabriek. Deze werkplaats is opgericht door de gebroeders Vet nadat hun eerste fabriek in Purmerend was afgebrand. Er werd sieraardewerk geproduceerd, met de hand beschilderd. Kenmerkend is de keramiek met een roomkleurige ondergrond, sierlijk beschilderd met bloemen en lineaire decors, voorzien van een mat glazuur (‘Arnhems wit’). Er werden ook objecten gemaakt met een donkere ondergrond en glanzend glazuur. De decors liepen uiteen van asymmetrische flora en fauna tot geometrische motieven. Later werd er zelfs monochroom aardewerk gemaakt, voorzien van spuit- en druipglazuren. Door de sterke concurrentie en de moeilijke economische tijden werd goed gekeken naar wat populaire vormen en decors waren en daarop ingespeeld. Hierdoor zijn veel dwarsverbanden te leggen met producten van andere fabrieken uit die tijd, eveneens doordat schilders en ontwerpers nog weleens overstapten van werkgever. Voorbeelden hiervan zijn op de tentoonstelling te zien. In de crisisjaren, midden jaren 1930, kon de fabriek niet langer het hoofd boven water houden en moest het zijn deuren sluiten.

Collectie Benno Steenaert
De afgelopen decennia heeft de Arnhemse verzamelaar Benno Steenaert vol passie een meer dan 2.000 stuks tellende collectie aangelegd. De verzameling geeft een compleet beeld van wat de fabriek ooit aan modellen en decors gemaakt heeft. Uit deze unieke collectie is een representatief overzicht van de gehele productie geschonken aan de Staat der Nederlanden (via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). Daarmee is dit bijzondere stuk Arnhems erfgoed voor toekomstige generaties behouden en krijgt de collectie de erkenning die het verdient.

Gelders Balkon
Museum Arnhem zoekt altijd de verbinding met het ‘nu’ met de serie tentoonstellingen Gelders Balkon. Tijdens Van Art Nouveau tot Art Deco zal een hedendaagse maker op een eigentijdse manier aandacht geven aan de Arnhemse faience.

Museum Arnhem
Museum Arnhem brengt kunst naar mensen toe: vanuit het hart, niet uit het hoofd. Wij zoeken daarbij steeds naar de verbinding: met u, met de stad en met het nu. Kunst die gaat over de samenleving en de positie van mensen is wat onze collecties realisme, hedendaagse en niet-westerse kunst, vormgeving en sieraden verbindt. Op onze unieke locatie waar natuur- en cultuurbeleving samenkomen, willen wij in- én uitzicht bieden. Wij doen dat met een gevarieerd en gedurfd programma.

Van Art Nouveau tot Art Deco | Keramiek uit de Arnhemsche Fayencefabriek is mede mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij, Gemeente Arnhem, Vereniging Vrienden Museum Arnhem en de Stichting Van Achterbergh-Domhof.

GM 14130 a.jpg

Vaas uit de Arnhemsche Fayencefabriek. Ontwerper: Dirk Straus.
circa 1900-1925. Foto: Tom Haartsen

GM 00018.jpg

Vaas uit de Arnhemsche Fayencefabriek. Ontwerper: W.P. Hartgring.
circa 1918. Foto: Tom Haartsen

Benno Steenaert_Thuis