SONSBEEK komt terug! De elfde editie van de hedendaagse kunsttentoonstelling vindt plaats van 4 juni tot en met 18 september in het Sonsbeekpark, in Museum Arnhem en op diverse locaties in de stad Arnhem. Curator van SONSBEEK ‘16 is het Indonesische collectief ruangrupa, bekend om haar innovatieve werkwijze die gestoeld is op het aangaan van verbindingen en relaties. Het thema van de tentoonstelling is transACTION.  Meer informatie via www.sonsbeek.org

maatschappelijk thema's
Ruangrupa reflecteert in de Arnhemse context op actuele maatschappelijke thema’s en leert zo over de stad en haar bewoners. Ruangrupa doet dit samen met ruim veertig toonaangevende kunstenaars uit 22 landen. In het Sonsbeekpark komen installaties die de gehele tentoonstellingsperiode ook dienen als platform voor uiteenlopende activiteiten zoals lezingen, workshops en performances. Hiermee worden bewoners en bezoekers als vanzelfsprekend onderdeel van SONSBEEK ’16. In het centrum van Arnhem zijn een aantal prominente plekken geselecteerd voor muurschilderingen, installaties en interventies om de publieke ruimte een impuls te geven en te onderzoeken.

transHISTORY
In Museum Arnhem is gedurende SONSBEEK ’16 de tentoonstelling transHISTORY te zien. Met deze groepstentoonstelling van tien internationale kunstenaars biedt ruangrupa een alternatief voor de officiële, geautoriseerde geschiedenis. Ruangrupa is meer geïnteresseerd in persoonlijke geschiedenissen en dan specifiek met betrekking tot de geschiedenis van de kolonisatie. De geschiedenis is immers niet statisch. De werken in het museum laten zien dat deze continue in beweging is en onderdeel van het dagelijkse leven en de verbinding met de actualiteit. Ook in Museum Bronbeek en Koninklijke Burgers’ Zoo zijn werken te zien. Tot slot wordt er nauw samengewerkt met onder andere kunstacademie ArtEZ en lokale culturele partners zoals Focus Filmtheater, Locatie Spatie, Generale Oost en Code Rood.

Al vanaf de eerste editie weet SONSBEEK de grenzen van de internationale hedendaagse kunst op te rekken. Met toonaangevende edities tussen 1949 en 2008 vervulde SONSBEEK een pioniersrol door telkens een ander licht op kunst in de openbare ruimte te laten schijnen. Met het collectief ruangrupa als curator brengt SONSBEEK in 2016 wederom kunst naar de mensen toe.

Founders: SONSBEEK'16: SKOR | Foundation for Art and public Domain, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Arnhem. Partners: Museum Arnhem, ArtEZ Institute of the Arts. 

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.