SONSBEEK '16: transACTION
Ruangupa maakt kunstenaars bekend voor park en museum

4 juni - 18 september in Arnhem
Curator: ruangrupa

Arnhem, 24 maart 2016        Press release 03-24-2016

SONSBEEK ’16: transACTION, de 11e editie van de internationale hedendaagse kunsttentoonstelling, vindt na acht jaar weer plaats in Park Sonsbeek, Museum Arnhem en de stad Arnhem. Curatorencollectief ruangrupa (Jakarta, Indonesië), dat kunst en maatschappelijke thema’s vanuit een sociale en persoonlijke invalshoek benadert, stelt SONSBEEK ’16 samen. De geselecteerde kunstenaars kenmerken zich door een werkwijze waarin uitwisseling tussen kunstenaars, bewoners en publiek centraal staat. In die interactie ontstaat een nieuw perspectief op maatschappelijke kwesties die ons allemaal aangaan.

Park
Vanaf mei worden in Park Sonsbeek indrukwekkende installaties opgebouwd waarin gedurende de tentoonstelling ook programmering plaatsvindt om bezoekers te betrekken en te activeren. De installaties zijn nieuwe verblijfs- en ontmoetingsplekken waar iedereen gebruik van kan maken. Er wordt nieuw werk speciaal voor het park vervaardigd door: Richard Bell (Brisbane, Australië), Maze de Boer (Amsterdam, Nederland), Rossella Biscotti (Molfetta, Italië), Kevin van Braak (Arnhem, Nederland), Cinema Caravan (Nagoya, Japan) Louie Cordero (Manila, Filippijnen), Shilpa Gupta (Mumbai, India), Folkert de Jong (Amsterdam, Nederland), KUNSTrePUBLIK (Berlijn, Duitsland), Eko Prawoto (Yogjakarta, Indonesië), Slavs and Tatars (Berlijn, Duitsland) en Rob Voerman (Arnhem, Nederland).

Museum
Museum Arnhem is onderdeel van SONSBEEK '16 met de tentoonstelling transHISTORY. Ruangrupa is geïnteresseerd in persoonlijke geschiedenissen en dan specifiek met betrekking tot de geschiedenis van de kolonisatie. De kunstwerken in het museum laten zien dat geschiedenis niet statisch is, maar continu in beweging en onderdeel van het dagelijkse leven en de actualiteit. Voor transHISTORY maken Eva Kotatkova (Praag, Tsjechië) en Agung Kurniawan (Jakarta, Indonesië) nieuw werk. In de tentoonstelling worden werken getoond van Tiffany Chung (Ho Chi Minhstad, Vietnam), Zbigniew Libera (Warschau, Polen), Charles Lim (Singapore), Tayeba Lipi (Dhaka, Bangladesh), Otobong Nkanga (Kano, Nigeria), Jean-Gabriel Périot (Les Lilas, Frankrijk), Marco Paulo Rolla (São Paulo, Brazilië) en Roy Villevoye (Amsterdam, Nederland).

Stad
Ook de binnenstad van Arnhem is een van de hoofdlocaties van SONSBEEK ’16: transACTION. Samenwerking met lokale culturele partners is onderdeel van ruangrupa’s werkwijze. ArtEZ hogeschool voor de kunsten is naast Museum Arnhem leading partner. In april worden kunstenaars, samenwerkingspartners en programmering in de stad bekend gemaakt.

transACTION
Ruangrupa zet met het thema transACTION uitwisseling centraal, niet in economische zin, maar tussen mensen onderling en tussen mensen en hun omgeving.
SONSBEEK ’16: transACTION gaat over de dynamiek van de stad. Ruangrupa nam al in juni 2015 haar intrek in de binnenstad van Arnhem, in het ruru huis, waar vanuit contact wordt gelegd met lokale bewoners. Door samen te werken ontstaan alternatieve verhalen en manieren voor omgaan met elkaar in onze dagelijks veranderende stedelijke omgeving. Ruangrupa heeft kunstenaar Jan Rothuizen uitgenodigd om in samenwerking met Thonik de visuele identiteit vorm te geven.

Over ruangrupa
Ruangrupa werd in 2000 opgericht door een groep kunstenaars in Jakarta. Ruangrupa is gefascineerd door en actief betrokken bij het vraagstuk van het gemeenschappelijk recht op de stad. Het collectief staat bekend om haar omvangrijke researchprojecten naar (groot)stedelijke ontwikkelingen waarbij een relatie wordt gelegd tussen openbare ruimte, publiek en hedendaagse kunst. Dit heeft geleid tot specifieke observatiemethoden en benaderingen die ruangrupa via artistieke evenementen tot uitvoering bracht in onder andere Jakarta, Istanbul, Sydney en São Paulo. SONSBEEK ’16: transACTION wordt samengesteld door zeven kernleden van ruangrupa: Ade Darmawan, Ajeng Nurul Aini, Farid Rakun, Hafiz, Indra Ameng, Mirwan Andan en Reza Afisina.

Over SONSBEEK
Al vanaf de eerste editie in 1949 weet SONSBEEK de grenzen van de internationale hedendaagse kunst op te rekken. Met tien toonaangevende edities tussen 1949 en 2008 vervulde SONSBEEK een pioniersrol door telkens een ander licht op kunst in de openbare ruimte te laten schijnen. Met ruangrupa als curator brengt SONSBEEK in 2016 wederom kunst naar de mensen toe. SONSBEEK’16: transACTION is tevens de start van een quadriënnale, de twaalfde editie van Sonsbeek vindt plaats in 2020.

Noot voor de redactie:
Voor informatie, interview aanvragen en hoge resolutie beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

SONSBEEK’16: transACTION
Nienke Nauta