Arnhem, 29 mei 2016

Op donderdag 2 juni om 13:00 vindt Remember Day Parade plaats, een performance van kunstenaar Agung Kurniawan (Yogyakarta) waarbij bewoners van Arnhem betrokken zijn. De performance, die de vorm van een parade heeft, gaat van het Stadhuis naar Museum Arnhem en eindigt in een ceremonie. Agung Kurniawan’s Remember Day Parade is gebaseerd op de jaarlijkse parade in Indonesië, waarbij het kolonialisme als thema centraal staat. Agung wil hiermee het bewustzijn van het koloniale verleden vergroten. Remember Day Parade is onderdeel van transHISTORY, de tentoonstelling die tijdens SONSBEEK ’16: transACTION te zien is in Museum Arnhem.

Route
De performance vertrekt vanaf het Stadhuis, door de winkelstraten, via de Korenmarkt, langs kunstacademieArtEZ en eindigt in de museumtuin van Museum Arnhem waar de slotceremonie plaatsvindt.

Kolonialisme
Remember Day Parade is gebaseerd op de jaarlijkse parade in Indonesië, waarbij het kolonialisme als thema centraal staat. Volgens kunstenaar Agung Kurniawan heeft de Nederlandse overheid het kolonialisme nooit helemaal erkend als misdrijf. Om ons bewustzijn van het koloniale verleden te vergroten, organiseert Kurniawan deze performance.

Toeschouwers
Iedereen is van harte uitgenodigd om te komen kijken naar deze unieke performance. De circa 40 deelnemers zijn verkleed als zombies, schoonmaakster, KNIL-soldaten en plantagearbeiders en lopen onder leiding van de Rave Train DJ’s samen de route. Al deze rollen hebben betrekking op het kolonialisme.

Deelnemers
Deelnemen aan de performance kan nog steeds. Iedereen kan zich via paradesonsbeek2016@gmail.com aanmelden. Ondanks het serieuze onderwerp, gaat het vooral om kennis op doen, mensen ontmoeten, een mooie ervaring op doen en onderdeel zijn van SONSBEEK ’16: transACTION.

Op maandag 30 mei om 19:00 uur is er in het ruru huis aan de Looierstraat 43, een bijeenkomst voor geïnteresseerden en deelnemers waar informatie wordt gegeven over de achtergrond van het thema en om te repeteren voor de performance.

transHISTORY: this is my truth, tell me yours
Remember Day Parade is onderdeel van de tentoonstelling transHISTORY in Museum Arnhem. De restanten van de performance, zoals bijvoorbeeld kostuums en de video, worden een vast onderdeel van de installatie van Agung Kurniawan in Museum Arnhem.

ruangrupa
ruangrupa bestaat uit zo’n veertig kunstenaars, curatoren, architecten, schrijvers en historici. ruangrupa is gefascineerd door, en actief betrokken bij het vraagstuk van het gemeenschappelijk recht op de stad. Ze staat bekend om haar omvangrijke researchprojecten naar (groot)stedelijke ontwikkelingen waarbij een relatie wordt gelegd tussen openbare ruimte, inwoners/publiek en kunstconcepten. Dit heeft geleid tot specifieke observatiemethoden en benaderingen die ruangrupa via artistieke evenementen tot uitvoering bracht in onder andere Jakarta, Istanbul, Sydney en Sao Paulo. Zeven kernleden van ruangrupa stellen SONSBEEK ’16 samen.

Over SONSBEEK

Al vanaf de eerste editie weet SONSBEEK de grenzen van de internationale hedendaagse kunst op te rekken. Met toonaangevende edities tussen 1949 en 2008 vervulde SONSBEEK een pioniersrol door telkens een ander licht op kunst in de openbare ruimte te laten schijnen. Met het collectief ruangrupa als curator brengt SONSBEEK in 2016 wederom kunst naar de mensen toe.

www.sonsbeek.org
facebook/sonsbeekinternational