Vanaf medio september 2019 zijn 54 meesterwerken van Museum Arnhem te zien in Museum Haus Opherdicke, bij Dortmund. Nog niet eerder is zo’n grote collectie uitgeleend. Tijdens de tentoonstelling Wundersam Wirklich kan kennisgemaakt worden met de Nederlandse magisch realisten en neorealisten. De tentoonstelling is te bezoeken tot 17 februari 2020.

Ook tijdens de verbouwing wil Museum Arnhem zijn collectie laten zien. Directeur van Museum Arnhem, Saskia Bak:  “Een deel van onze collectie hangt op dit moment in andere musea in Nederland zoals het Rijksmuseum. Het Duitse museum kwam met een uitzonderlijke vraag of wij onze hele collectie canonieke meesterwerken van magisch realisme en neo-realisme willen uitlenen. Voor ons een unieke kans om het Nederlandse realisme grotere bekendheid te geven bij onze oosterburen.”

Jelle Bouwhuis, recent begonnen bij Museum Arnhem als curator Moderne Kunst, heeft de tentoonstelling mede helpen samenstellen. De collectie bestaat uit schilderijen waarin een figuratieve kunststroming is te zien uit de periode 1920-1950. Vaak straalt deze kunststroming een geheimzinnige sfeer uit.

Jonge Arnhemse kunstenaar te zien
In Wundersam Wirklich wordt de kern van de realisme collectie van Museum Arnhem getoond. Schilderijen van bekende kunstenaars zoals Carel Willink, Charley Toorop, Raoul Hynckes, Pyke Koch, Dick Ket, Jan Mankes, Johan Mekkink en Wim Schuhmacher zijn te zien. Ook is werk opgenomen van Ali Goubitz en Nola Hatterman. Deze twee kunstenaars zijn de laatste jaren, mede dankzij aandacht vanuit Museum  Arnhem, opnieuw gewaardeerd in Nederland. Ook zijn twee zalen ingeruimd voor de jonge Arnhemse kunstenaar Louise te Poele, die met geënsceneerde fotografie hedendaagse varianten maakt van wat we magisch realisme kunnen noemen.

Wundersam Wirklich 8.jpg

Wundersam Wirklich 2.jpg

Wundersam Wirklich.jpg

Wundersam Wirklich 4.jpg

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.

Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.