Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Persbericht 23 maart 2017                                                         Press Release      

Vanaf 27 mei 2017 presenteert Museum Arnhem de eerste grote overzichtstentoonstelling van makersduo RAVAGE. Een selectie uit ruim 40 jaar ongebreideld levenswerk laat zien hoe RAVAGE een eigen signatuur en werkwijze heeft ontwikkeld. Afgestudeerd aan de befaamde modeafdeling van ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem heeft het duo een eigen plek verworven in de wereld van de internationale mode, design en autonome kunst. Nu keren ze terug naar de stad waar hun carrière begon.

RAVAGE
RAVAGE wordt gevormd door Clemens Rameckers (1949) en Arnold van Geuns (1949). Na hun afstuderen in 1972 aan de modeafdeling van de kunstacademie in Arnhem, runde RAVAGE (een samentrekking van hun achternamen) een aantal jaren de eerste Nederlandse Mode Galerie in Arnhem alvorens naar Parijs te vertrekken. De Parijse dynamiek inspireerde het nog jonge RAVAGE en zorgde ervoor dat ze hun eigen signatuur en werkwijze konden ontwikkelen. Gedurende hun carrière verwierven ze een geheel eigen plek in de wereld van de internationale mode, design en autonome kunst. Zo ontwikkelen ze al ruim 30 jaar trendboeken op het gebied van mannenmode voor het forecastingbureau Trend Union, dat  Lidewij Edelkoort samen met RAVAGE heeft opgericht. In Nederland verwierf RAVAGE bekendheid met de uniformen die ze i.s.m. Liesbeth in ’t Hout ontwikkelden voor onder andere de NS, PTT en de ANWB Wegenwacht. Daarnaast bedenken en ontwerpen ze nog altijd vele tekeningen, schilderijen en interieurproducten- en concepten. In 1992 ontving RAVAGE de Grand Seigneur, de belangrijkste modeprijs in Nederland.

WERKWIJZE
In het werk van RAVAGE staat de tekening centraal en een oneindige drang om een schetsmatig totaalconcept te creëren. De ene keer mode, de andere keer een tafel, keramiek, behang, shawls, stripverhaal, hotel, tekening dan weer een schilderij. ‘Het gaat ons niet om de uitkomsten, maar om het proces. Zodra je het weet is er niets meer aan!’, aldus RAVAGE. Naast de kinderlijke onschuld om de creatieve kraan zo lang mogelijk open te houden, is er ook een serieuze ondertoon in hun werk te ontdekken en wordt hun artistieke identiteit bepaald door de (kunst)geschiedenis. RAVAGE heeft een eigen visie op iconische rollen uit de geschiedenis en combineert dit met een feilloos gevoel voor tijd en een onuitputtelijke drive om de omgeving vorm te geven. 

Na een eigenzinnige en succesvolle internationale carrière staat RAVAGE voor een eigen universum met een werkwijze die uniek is. Het handschrift, beeldtaal en proces zijn zeer authentiek en binnen de (internationale) vormgevingswereld met weinig andere te vergelijken. Tegelijkertijd is de multidisciplinaire aanpak kenmerkend voor de werkwijze van veel hedendaagse vormgevers die zich ‘niet in een hokje’ laten duwen en voor wie het experiment op welk gebied dan ook een belangrijk middel is voor ontwikkeling en dynamiek in het werk.

ACHT ZALEN VOL ‘ZIN’
De verbinding met Museum Arnhem is vanzelfsprekend. Na een carrière van ruim veertig jaar ziet Museum Arnhem meer dan genoeg reden voor een presentatie van het veelzijdige RAVAGE oeuvre. De overzichtstentoonstelling is een samenwerking met Stichting Modekern, Instituut voor mode-erfgoed. Acht inspirerende zalen geven inzicht in hun werkwijze, waarin de multidisciplinaire aanpak zichtbaar en hun oneindige ‘Zin’ om te maken voelbaar wordt. Iedere zaal biedt een eigen invalshoek – van een ruimte vol tekeningen of een overzicht van samenwerkingen tot een mode-studiezaal en een zaal ingericht als kapel waar alle zintuigen worden geprikkeld. RAVAGE: ‘Wij hopen het publiek mee te nemen in de Zin die wij ervaren bij het maken, en hopen iedereen aan te sporen om Zin te krijgen ook zelf aan de slag te gaan!'

PUBLICATIE EN DOCUMENTAIRE
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, RAVAGE: Illustre Inconnu, in samenwerking met uitgeverij Lecturis, waarin het complete RAVAGE verhaal verteld wordt. Met archiefbeeld, fotomateriaal, tekeningen, schetsen en bijdragen in de vorm van columns, essays en herinneringen uit het netwerk en stijlcommune van het duo. Ook verschijnt een documentaire over het leven en werk van RAVAGE, gefilmd door de IJslandse The Markell Brothers, waarvan een eerste deel tijdens de tentoonstelling in première gaat. 

Ravage_campagnebeeld_1mb

Ravage. Spelenderwijs |  mode, kunst, design. Foto Erwin Olaf

Hal_Ravage

Entree Chateau d’Ecrainville. Foto Bastiaan van den Berg; Medici-vazen RAVAGE manifacture de Bavent Frankrijk, 2002, voorstellend Arrivée et Départ (Aankomst en Vetrek).

Willy_klok_ravage

WILLY II clock” carton met uurwerk, 1980. Foto Bastiaan van den Berg (RAVAGE’s eerst designmodellen veelal uitgevoerd in karton als decor-object).

ANWB Oud&Nieuw_RAVAGE

Opdrachten bedrijfskleding Rameckers en in’t Hout, 1993 - 1995 Anwb Wegenwacht

ANWB wegenwacht ontwerpen

Opdrachten bedrijfskleding Rameckers en in’t Hout, 1993 - 1995 Anwb Wegenwacht

PTT Sjawls_RAVAGE

ontwerp shawls, 1989 voor PTT Dienst voor Esthetische Vormgeving

Trendboek Trend Union _ Ravage

Schetsen uit Trendboek Trend Union door Ravage

Modegalerie Arnhem_RAVAGE

Mode Galerie Arnhem,1973-1975, Collectie Winter 1974, Show in Museum Arnhem

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.