Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Museum Arnhem verwerft The Tourist op Art Rotterdam

Persbericht 14 februari 2017

Tijdens de afgelopen editie van kunstbeurs Art Rotterdam heeft Museum Arnhem de nieuwe sculptuur The Tourist aangekocht van Margriet van Breevoort (1990). Er waren meerdere kapers op de kust, maar door het snelle handelen wist het museum de koop snel rond te krijgen. Van Breevoorts werk staat momenteel volop in de belangstelling: onlangs ging een ander werk van haar viral en werd wereldberoemd. Vanaf zaterdag 18 februari is de nieuwe aankoop te zien tijdens de publieksopening van Stijlloos.

The Tourist
Realistische kunst is een belangrijk onderdeel Museum Arnhems kunstcollectie. The Tourist valt binnen het (hyper)realisme en past daarom goed binnen het aankoopbeleid. Het beeld is een ca 1.60 hoge sculptuur van een jonge vrouw met sluik lang haar met een rugzak op haar rug. Ze oogt heel realistisch totdat we zien dat er uit haar voorhoofd twee horens steken. Haar ogen puilen uit: ze zijn uitvergroot door middel van een glazen donkerbruine bol met een horizontale iris. Het beeld roept vervreemding op door zijn hyperrealisme enerzijds en surreële ondertoon anderzijds. De grote ogen en de houding van het hoofd dat schuin omhoog is gericht roepen een sfeer van verwondering op. Verwondering over de wereld waarin we leven, een wereld die groots en complex is en die tegelijkertijd oproept tot actie: we moeten er op uit om de wereld te verkennen.

Fantasie en werkelijkheid

The Tourist past in het oeuvre zoals Breevoort dat tot nu toe heeft ontwikkeld waarin (hyper)realisme wordt gepaard aan fantasie. “Mijn beelden zijn een versmelting van mijn fantasie en werkelijkheid. Herinneringen, gevoelens, dromen en fantasieën vertalen zich tot vreemde, vaak surrealistische, wezens en karakteristieke figuren met een menselijk karakter. Deze vreemde wezens of figuren lijken verloren en niet op hun plek. Wat doet hij hier? Waar komt hij vandaan? Is het echt? De figuren geven geen duidelijkheid – enkel een onbestemd gevoel van verlorenheid en melancholie beklijft. Ik schep zo op mijn eigen manier de wereld om me heen, ongeacht evolutie of natuurwetten. Mijn beelden zijn mijn uitweg. En tegelijkertijd een soort herinnering aan de oneindige mogelijkheden van het leven”, aldus Van Breevoort.

Margriet van Breevoort
Margriet van Breevoort studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Sinds 2013 profileert zij zich als een kunstenaar die opvallende ruimtelijke sculpturen maakt. Haar ‘personages’ lijken afkomstig uit een fantasie wereld, het zijn mutanten, waarbij de natuur gemanipuleerd is. Onlangs ging haar werk ‘Homunculus Loxodontus’  (2016) viral. Dit beeld geeft een zittende zeeolifant weer, die zijn handen afwachtend over zijn buik gevouwen heeft. Het beeld werd wereldberoemd en is erg populair in Rusland, waar het liefkozend Ждун (zjdoen, “de wachtende”) genoemd wordt. Via social media wordt het op dit moment massaal gekopieerd.

Vanaf zaterdag 18 februari is The Tourist al te zien tijdens de publieksopening van Stijlloos. Het museum opent haar deuren  voor €1. De aankoop is mede mogelijk gemaakt met steun van de BankGiro Loterij.

Museum Arnhem
Museum Arnhem is hét museum voor (inter-)nationale moderne en hedendaagse kunst en vormgeving van de stad Arnhem. Speerpunten zijn realistische kunst uit de 20steeeuw, hedendaagse sieraden en vormgeving, met extra aandacht voor niet-Westerse kunst en werk van vrouwelijke kunstenaars. Belangrijke thema’s zijn ontwikkelingen en machtsverhoudingen in de samenleving. Het museum is beroemd om zijn bijzondere ligging middenin de stad met prachtig uitzicht vanuit de beeldentuin over de Rijn en het uiterwaardenlandschap.

The Tourist_1

Margriet van Breevoort, The Tourist, 2016. Epoxy, hoorn; silicone, textiel kleding, glas, cement. Collectie Museum Arnhem

The Tourist_Margriet van Breevoort

Margriet van Breevoort, The Tourist, 2016. Epoxy, hoorn; silicone, textiel kleding, glas, cement. Collectie Museum Arnhem

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.