Museum Arnhem verwerft samen met Stedelijk Museum Amsterdam installatie Otobong Nkanga

Gezamenlijke aankoop
De installatie In Pursuit of Bling is gemaakt in 2014. Het werk omvat twee wandkleden die worden omringd door dertig tafeltjes waarboven mineraalstenen liggen en zweven. In twee tafeltjes is een monitor ingebouwd waarop videobeelden te zien zijn. Nkanga neemt in dit werk de menselijke fascinatie voor ‘bling bling’ als uitgangspunt; de aantrekkingskracht van alles wat glimt en schittert en dat wat wij doen om ‘bling bling’ – afkomstig van grondstoffen - te bemachtigen en als gevolg daarvan: de aarde uitputten. Museum Arnhem volgt Nkanga sinds haar deelname aan de Rijksacademie van beeldende kunsten te Amsterdam in 2002. Ook het Stedelijk Museum Amsterdam volgt Nkanga al geruime tijd en nodigde haar in 2013 uit voor een performance in het museum. In Pursuit of Bling sluit zeer goed aan bij de collectie van Museum Arnhem waarin de relatie tussen kunst en samenleving een belangrijk thema is.

De adviescommissie van het Mondriaan Fonds in haar toekenningsbrief: “De commissie vindt de toevoeging van de installatie In Pursuit of Bling voor zowel Museum Arnhem als Stedelijk Museum Amsterdam van groot belang. Door deze aankoop gezamenlijk te verwerven, is het werk in twee collecties geborgd en zal het werk met grote regelmaat te zien zijn in Nederland, en zo een groot publiekbereik hebben”.

Het bestuur van de Vereniging Rembrandt waardeert de zeggingskracht van de installatie en vindt het belangrijk dat ook niet-westerse kunst is vertegenwoordigd in onze musea. Bij de beslissing de aankoop te steunen speelde het reeds over langere tijd opgebouwde en tentoongestelde oeuvre van de kunstenares een doorslaggevende rol.

Omvangrijk oeuvre
De van oorsprong Nigeriaanse kunstenaar Otobong Nkanga (1974) heeft sinds 2002 een omvangrijk oeuvre opgebouwd dat nationaal en internationaal weerklank vindt, getuige de vele tentoonstellingslocaties waar haar werk tot nu toe is getoond. Niet alleen in Europa, ook in Azië is er toenemende waardering voor haar oeuvre, zoals blijkt uit de recent toegekende Koreaanse Yanghyun Art Prize. Nkanga combineert in haar werk verschillende media en technieken, variërend van teken-, schilder-, en beeldhouwkunst, tot en met fotografie, poëzie, textiel, video en performance.

Gemeenschappelijk bezit
De installatie wordt gemeenschappelijk bezit van Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Arnhem. Het Mondriaan Fonds stelt voor de aankoop €90.000 beschikbaar. €76.494 hiervan komt uit een fonds, opgericht uit de nalatenschap van Pierre Janssen. Met dit fonds ondersteunt het Mondriaan Fonds bijzondere aankopen op het gebied van hedendaagse kunst. De Vereniging Rembrandt ondersteunt de aankoop met € 50.000.

Museum Arnhem
Museum Arnhem is hét museum voor (inter-)nationale moderne en hedendaagse kunst én vormgeving van de stad Arnhem. Speerpunten zijn realistische kunst uit de 20ste eeuw, hedendaagse sieraden en vormgeving, met extra aandacht voor niet-Westerse kunst en werk van vrouwelijke kunstenaars. Belangrijke thema’s zijn ontwikkelingen en machtsverhoudingen in de samenleving. Het museum is beroemd om zijn bijzondere ligging middenin de stad met prachtig uitzicht over de Rijn. In 2017 start de uitbreiding uitgevoerd door Benthem Crouwel Architects.

Meer informatie over deze aankoop binnen de context van de collectie Nederland vindt u op de website van Vereniging Rembrandt.

Foto boven: In Pursuit of Bling, 2014, Otobong Nkanga. Gezamenlijke aankoop Museum Arnhem en Stedelijk Museum Amsterdam met financiële steun van het Mondriaan Fonds, met bijdrage uit het Pierre Janssen-legaat en Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Titus Fonds, en de BankGiro Loterij..

OtobongNkanga_In pusuit of Bling

Vooraanzicht In Pursuit of Bling_2014_Otobong Nkanga. Gezamenlijke aankoop Museum Arnhem en Stedelijk Museum Amsterdam met financiële steun van het Mondriaan Fonds, met bijdrage uit het Pierre Janssen-legaat en Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Titus Fonds, en de BankGiro Loterij. Foto Eva Broekma.

In pursuit of bling_Otobong Nkanga_Eva Broekema

Achteraanzicht In Pursuit of Bling_2014_Otobong Nkanga. Gezamenlijke aankoop Museum Arnhem en Stedelijk Museum Amsterdam met financiële steun van het Mondriaan Fonds, met bijdrage uit het Pierre Janssen-legaat en Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Titus Fonds, en de BankGiro Loterij. Foto: Eva Broekema

In pursuit of bling_Otobong Nkanga_Eva Broekema

Zijaanzicht In Pursuit of Bling_2014_Otobong Nkanga. Gezamenlijke aankoop Museum Arnhem en Stedelijk Museum Amsterdam met financiële steun van het Mondriaan Fonds, met bijdrage uit het Pierre Janssen-legaat en Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Titus Fonds, en de BankGiro Loterij. Foto: Eva Broekema