Museum Arnhem verwerft installatie Office on the run van Eva Kot’átková

Museum Arnhem heeft de omvangrijke installatie Office on the run. (Office for 4 fingers, 4 hands, 4 bodies or 4 puppets that escaped the strings) uit 2016 van de Tsjechische Eva Kot’átková aangekocht. Office on the run is speciaal vervaardigd voor de groepstentoonstelling SONSBEEK ’16 transHISTORY in Museum Arnhem. De installatie Office on the run is verworven met steun van de Bank Giro Loterij en van het Mondriaan Fonds.

Office on the run
Eva Koťátková, Office on the run (Office for 4 fingers, 4 hands, 4 bodies or 4 puppets that escaped the strings), 2016, installatie, mixed media, performance. Foto: Eva Broekema

Office on the run
Eva Kot’átková (1982 Praag, Tsjechië) is gefascineerd door het verschil tussen het geheel aan ideologieën, regels en codes en de mensen die zich hieraan (moeten) conformeren. In Office on the run voeren vier poppen administratieve en telefonische werkzaamheden in een kantoorruimte uit. Tijdens performances brengen acteurs de poppen tot leven. Zij nodigen de bezoekers uit hun gedachten te delen door middel van vragenlijsten en gesprekken. De belangrijkste vraag die aan het publiek wordt gesteld is: hoe vrij zijn wij in ons doen en laten? Of zijn wij, net als marionetten, gebonden aan de mensen om ons heen? De poppen die een krokodil, politieagent, beer en de dood voorstellen, zijn levensgrote replica’s van historische poppenkastpoppen uit het Openluchtmuseum Arnhem. Museum Arnhem is bijzonder verheugd deze indrukwekkende performatieve installatie die onze kijk op het alledaagse leven laat kantelen, op te nemen in zijn collectie. Op humoristische wijze slaagt Kot’átková erin de afstand tussen kunst en toeschouwer te overbruggen. Op ARTtube toont Museum Arnhem een video van de performance Office on the run.

Office on the run Office on the run
Eva Koťátková, Office on the run (Office for 4 fingers, 4 hands, 4 bodies or 4 puppets that escaped the strings) (details), 2016, installatie, mixed media, performance. Foto’s: Eva Broekema

Eva Kot’átková
Het oeuvre van Eva Kotátková omvat installaties, performances, sociale interventies, sculptuur en werk op papier. Koťátková onderzoekt hoe bepaalde patronen en regels ons gedrag beïnvloeden. Haar installaties komen vaak voort uit de context waarbinnen zij het werk gaat tonen. Plekken als huishouden, familie, school en, zoals in deze installatie, een kantoortuin en de ritmes, mechanismes, schema’s die daar bij horen zijn een bron van inspiratie. Kotátková creëert vaak een surrealistisch beeld met herkenbare onderwerpen. Ze herschikt bestaande voorwerpen en construeert ze tot een nieuw geheel. Haar werk gaat over de begrenzingen van het lichaam en hoe de mens zich verhoudt tot de ruimte eromheen.

SONSBEEK ’16 transACTION
De installatie van Eva Kotátková maakte deel uit van de internationale tentoonstelling SONSBEEK '16 die werd samengesteld door het Indonesische collectief ruangrupa. SONSBEEK '16 vond in 2016 plaats op meerdere locaties: waaronder Sonsbeek Park, de Arnhemse binnenstad en Museum Arnhem. De installatie Office on the Run was in 2016 vier maanden opgesteld in de Rijnzaal van het museum.

Museum Arnhem
Museum Arnhem is hét museum voor internationale moderne en hedendaagse kunst en vormgeving van de stad Arnhem. Speerpunten zijn realistische kunst uit de 20ste eeuw, hedendaagse sieraden en vormgeving, met extra aandacht voor niet-Westerse kunst en werk van vrouwelijke kunstenaars. Belangrijke thema’s zijn ontwikkelingen en machtsverhoudingen in de samenleving. Het museum is beroemd om zijn bijzondere ligging middenin de stad met prachtig uitzicht over de Rijn. In december 2017 start de uitbreiding van het museum uitgevoerd door Benthem Crouwel Architects.

Office on the run

Eva Koťátková, Office on the run (Office for 4 fingers, 4 hands, 4 bodies or 4 puppets that escaped the strings), 2016, installatie, mixed media, performance. Foto: Eva Broekema

Office on the run

Eva Koťátková, Office on the run (Office for 4 fingers, 4 hands, 4 bodies or 4 puppets that escaped the strings) (details), 2016, installatie, mixed media, performance. Foto: Eva Broekema