Museum Arnhem toont werk op Ruimtekoers Festival

Van 15 t/m 25 november 2017 vindt onder de noemer ‘Wij zijn de stad’ het Ruimtekoers Festival plaats in de Arnhemse wijken Kronenburg en Vredenburg in Arnhem-Zuid. Het festival heeft samen met Museum Arnhem een aantal kunstenaars uitgenodigd om speciaal voor de derde editie van dit festival nieuw werk te maken. Ruimtekoers Festival reflecteert op het leven in een stedelijke omgeving en nodigt iedereen uit voor dit cultureel avontuur waarbij ontmoeting en experiment centraal staan.
 
Kunst als reflectie
Museum Arnhem droeg twee kunstenaars voor om speciaal voor deze editie werk te maken dat reflecteert op het leven in een stedelijke omgeving. Thomas Kuijpers (1985 Helmond, Nederland) onderzoekt in zijn werk hoe de gemediatiseerde ‘waarheid’ zich aan ons voordoet. In eerdere installaties presenteerde hij geluidsfragmenten, videobeelden, documenten en krantenknipsels rond bepaalde kwesties waarmee de toeschouwer inzicht kon krijgen in de manier waarop de ‘waarheid’ over een onderwerp is opgebouwd. In zijn nieuwe installatie kruipt hij in de huid van Donald Trump. Wat als Trump ervoor had gekozen om kunstenaar te zijn?
Sachi Miyachi (1978 Tokio, Japan) maakt houten constructies die zijn geïnspireerd door de locatie waarvoor ze bestemd zijn. Het ambachtelijke speelt een centrale rol in haar werk, maar is nooit doel op zichzelf. Elke installatie belichaamt haar visie op de ruimte, in relatie tot het gebruik ervan en tot de omgeving. Met het werk dat zij voor Ruimtekoers creëert, laat ze je een balletje slaan op een zeer oncomfortabel golfterrein. Net als in het echte leven heb je er belemmeringen en uitdagingen te overwinnen. Naast werk van deze kunstenaars toont Museum Arnhem videowerken uit zijn eigen collectie.
 
Over Ruimtekoers
Ruimtekoers werd in 2015 geïnitieerd om met een positieve en frisse blik naar het probleem van leegstand in de binnenstad te kijken. De editie in het najaar van 2016, met als thema De utopie van de stad, had vooral een verdiepend karakter en nam de veranderende samenleving onder de loep. Met deze derde editie transformeert Ruimtekoers van leegstandsfestival naar stadsfestival.

Museum Arnhem
Museum Arnhem is hét museum voor (inter-)nationale moderne en hedendaagse kunst én vormgeving van de stad Arnhem. Speerpunten zijn realistische kunst uit de 20ste eeuw, sieraden en vormgeving, met extra aandacht voor niet-Westerse kunst en werk van vrouwelijke kunstenaars. Belangrijke thema’s zijn ontwikkelingen en machtsverhoudingen in de samenleving. Het museum is beroemd om zijn bijzondere ligging middenin de stad met prachtig uitzicht vanuit de beeldentuin over de Rijn.

De nieuwe installaties zijn gerealiseerd dankzij financiële ondersteuning van het Mondriaan Fonds.

Foto: Thomas Kuijpers, Shampoo (The Brussels Series) 2016. Dit werk was te zien tijdens de tentoonstelling Millennials in Museum Arnhem in 2016. 

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.