Museum Arnhem start digitalisering collectie

Museum Arnhem start vandaag met de digitalisering van een deel van het prentenkabinet. Het museum heeft 4.000 werken op papier; aquarellen, grafiek, zeefdrukken, litho’s en tekeningen. Tijdens de sluiting worden grote collectieprojecten opgepakt zoals de digitalisering van het prentenkabinet.

Omdat prenten en tekeningen extra gevoelig zijn voor licht, worden ze minder op zaal gepresenteerd dan schilderkunst. Het prentenkabinet van Museum Arnhem bevat belangrijke stukken, waaronder enkele etsen van Rembrandt (1606-1669) en prachtige tekeningen van Dick Ket (1902-1940). Tijdens dit project wordt er verwacht dat Museum Arnhem nog verborgen parels tegen gaat komen.

Juist omdat de werken op papier minder te zien zijn, is digitalisering belangrijk. Hierdoor is het prentenkabinet beter beschikbaar voor onderzoek (eigen en extern), voor publicaties en voor andere presentatievormen dan tentoonstellingen (zoals apps). Museum Arnhem vindt het van belang om de collectie met publiek te delen.

Museum Arnhem maakt van ieder werk een goede identificatiefoto en vult gegevens aan als techniek, materiaal, afmetingen, titel, periode en beschrijving. Een deel van de collectie werken op papier is afkomstig uit het legaat van Alexander VerHuell (1822-1897). VerHuell is grondlegger van de collectie van Museum Arnhem.

Dick Ket, Zelfportret, houtskool, zwart en wit krijt op papier, 1937. Collectie Museum Arnhem. Foto: Marc Pluim

Dick Ket, Zelfportret, houtskool, zwart en wit krijt op papier, 1937. Collectie Museum Arnhem. Foto: Marc Pluim

Werken op papier worden getransporteerd om gedigitaliseerd te worden