Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Museum Arnhem presenteert van 2 november tot en met 26 januari de nieuwe tentoonstelling ‘Body Control: sieraden en mode op de grens van de mens’. Body Control reageert op actuele maatschappelijke kwesties rondom de maakbaarheid en grenzen van het menselijk lichaam. Circa 100 nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars tonen een verrassende combinatie van recent sieraad- en modeontwerp. De tentoonstelling is te zien in de tijdelijke presentatieruimte ‘De Kerk’ aan Sint Walburgisplein 1 in Arnhem. Tijdens het openingsweekend zijn er gratis rondleidingen door Julius Thissen (2 november) en Thijs Adriaans (3 november) om 14.00 uur. 

Body Control is samengesteld door Anne-Karlijn van Kesteren, conservator sieraden bij Museum Arnhem, en vormgegeven door de grensverleggende Arnhemse ontwerpstudio MAISON the FAUX. De tentoonstelling toont een grote selectie objecten, sieraden, kledingstukken en installaties. Er zijn drie hoofdthema’s: menselijk, buitenmenselijk en bovenmenselijk. De prikkelende verbeeldingskracht van kunstenaars en ontwerpers vraagt het publiek om een standpunt in te nemen over actuele thema’s. Kunnen sieraden een rol spelen in het misleiden van gezichtsherkenningssoftware? Of hoe jaagt een serie objecten de discussie rondom schaamlipcorrecties aan? Kunnen sieraden ons slimmer maken? Of onsterfelijk?

Kunstenaars van Body Control
Tijdens de tentoonstelling is onder andere werk te zien van circa 100 nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars. Er is werk te zien van onder andere: Charissa van Dijk, Iris Eichenberg, Imme van der Haak, Iris van Herpen, Lauren Kalman, Ted Noten, Sinéad O’Dwyer, Neri Oxman, Ruudt Peters, Katja Prins, Ana Rajcevic, Mi-Ah Rödiger, Anouk Wipprecht en circa 80 anderen. Er zijn ontwerpers die met hun werken het lichaam beschermen, anderen zien het lichaam als goddelijk, weer anderen reageren op het maakbare ideaalbeeld. Ook zijn er ontwerpers die het lichaam als materiaal gebruiken of juist letterlijk de lichaamsgrens overschrijden en een wisselwerking tot stand brengen tussen lichaam en ontwerp. 

Klik hier voor meer informatie over Body Control. 

Charissa van Dijk, Look at my nipple, 2018

Charissa van Dijk, Look at my nipple (2018)

Sinéad O’Dwyer, 231626, 2018

Sinéad O’Dwyer, 23:16:26 (2018).

Iris van Herpen

Iris van Herpen, Shift Souls, 2019. Photo: Filippo Fior.

Body Control horizontaal

Campagnebeeld door Carol Civre (2019). 

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.