Museum Arnhem presenteert KIJKwijzers

Sinds twee jaar leidt Museum Arnhem 60-plussers op tot rondleider. Tijdens de tentoonstellingen Geaarde kunstSpiegeloogtransHISTORY en Dick Ket stonden de seniorrondleiders wekelijks klaar om bezoekers rond te leiden. Vanaf deze week nemen zij bezoekers ook mee langs de vaste collectie van Museum Arnhem en gaan zij verder onder een nieuwe naam: de KIJKwijzers.

De naam KIJKwijzers is meteen duidelijk, maar er zit ook een knipoog in. Wijzer slaat op de levenservaring en de kennis van de senioren terwijl Kijkwijzer in zijn geheel het verbreden van je blikveld kan betekenen.
Jurylid Femke Hogenbosch (medewerker educatie, Museum Arnhem)

Cultuurparticipatie en ouderen
Vanuit de overtuiging dat ouderen en cultuur elkaar iets te bieden hebben, startte Museum Arnhem in de eerste helft van 2015 een pilot voor seniorrondleiders. Het project bleek een enorme aantrekkingskracht te hebben op ouderen en was een doorslaand succes. Door ouderen op te leiden tot rondleider en daarmee een verantwoordelijke taak te geven, wordt de focus verschoven van ‘consumeren’ naar ‘overdragen’. Deze vorm van cultuurparticipatie is daarmee geen eenzijdig gegeven. De achtergrondkennis en algemene betrokkenheid van de seniorrondleiders vormen een meerwaarde voor Museum Arnhem en haar bezoekers. Hiermee beantwoordt het project aan een belangrijke doelstelling van het museum waarin verbinding én inzicht vanuit het hart van de bezoeker centraal staan.

_11A4207©EvaBroekema.jpg

KIJKwijzers in Erfgoedcentrum
Wegens succesvolle eerdere edities in Museum Arnhem is er ook in het Erfgoedcentrum een team KIJKwijzers in opleiding. Enkele weken geleden kropen 60-plussers massaal in de pen om hun affiniteit met de geschiedenis van de provincie Gelderland te tonen. Na een laatste selectieronde staat er in het nieuwe jaar een enthousiaste groep KIJKwijzers klaar om rondleidingen te geven en met bezoekers in gesprek te gaan over ons lokale erfgoed.

Instaprondleidingen
KIJKwijzers geven instaprondleidingen in Museum Arnhem op dinsdag, zaterdag en zondag om 13:00 uur en 14:00 uur en in de kerstvakantie zelfs dagelijks om 13:00 en 14:00 uur. In het Erfgoedcentrum starten de instaprondleidingen op 20 januari 2017.

Museum Arnhem
Museum Arnhem is hét museum voor moderne en hedendaagse kunst én vormgeving van Arnhem. Wij brengen kunst naar mensen toe: vanuit het hart, niet uit het hoofd en zoeken daarbij steeds naar de verbinding. Kunst die gaat over de samenleving en de positie van mensen is wat onze collecties realisme, hedendaagse en niet-westerse kunst, vormgeving en sieraden verbindt. Op onze unieke locatie waar natuur- en cultuurbeleving samenkomen, willen wij in- én uitzicht bieden. Wij doen dat met een gevarieerd en gedurfd programma.