Museum Arnhem ontvangt werken van internationaal toonaangevende kunstenaars

Museum Arnhem ontvangt uit particulier bezit een schenking van werk van James Brown en van Raquel Maulwurf. Het schilderij van James Brown en de tekening van Raquel Maulwurf zijn nu opgenomen in de collectie van Museum Arnhem. Beide kunstwerken drukken een visie op de natuur uit. De Amerikaanse kunstenaar Brown en de Spaans-Nederlandse kunstenares Maulwurf hebben internationaal hun sporen verdiend in de kunstwereld.

Saskia Bak, directeur Museum Arnhem: “Beide werken hebben een grote toegevoegde waarde voor de collectie van Museum Arnhem. De kunstwerken balanceren tussen abstractie en herkenbare figuratie. Deze laatste is een belangrijk uitgangspunt als het gaat om de collectie van Museum Arnhem.“

James Brown
James Brown (Los Angeles, 1951) is geen onbekende voor Museum Arnhem. Brown had in 1978 zijn allereerste museale tentoonstelling in het toenmalig geheten Gemeentemuseum Arnhem, nu Museum Arnhem. Het werk dat het museum nu geschonken krijgt, is een schilderij afkomstig uit een serie waarin Brown het nachtelijk uitzicht vanuit een raam in zijn huis op het Mexicaanse platteland schildert. View from a Window of My Other House (2013) laat een ovale donkere vorm zien waartegen pastelkleurige lichtbronnen afsteken. Het werk van James Brown is onder andere opgenomen in het Whitney Museum en MOMA.

Raquel Maulwurf
Raquel Maulwurf (Madrid, 1975) volgde haar opleiding aan ArtEZ in Arnhem. Haar werk was in 2014 opgenomen in de tentoonstelling Realms of Memory in Museum Arnhem. De collectie van Museum Arnhem wordt verrijkt met haar grote tekening Hurricane I (2013) die afkomstig is uit de serie Air. In deze serie is de lucht, de sterrenhemel of, zoals in het geschonken werk, een orkaan het onderwerp. Het werk van Raquel Maulwurf wordt regelmatig tentoongesteld in binnen- en buitenland.

Raquel Maulwurf, Hurricane I, houtskool en pastel op museumboard, 197 x 152 cm, 2013. Collectie Museum Arnhem

James Brown, View from a Window of My Other House, olieverf op doek, 142 x 119 cm, 2013. Collectie Museum Arnhem