Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Museum Arnhem krijgt depot voor kunst en archeologie

De uitgebreide kunstcollectie van de gemeente Arnhem krijgt een nieuw depot. Dat geldt ook voor de archeologische collectie van de gemeente. Het depot komt onder het nieuw te bouwen gedeelte van Museum Arnhem. Op dit moment is de kunstcollectie verspreid over acht locaties. Dat is inefficiënt en de meeste locaties voldoen bovendien niet aan de voorwaarden die voor een goede conservering van de kunst- en archeologiecollecties gelden. Vandaag heeft het college besloten om een nieuw depot te bouwen onder het museum aan de Utrechtseweg. 
 
Een nieuw depot biedt de mogelijkheid om een optimale opslag voor de collecties te realiseren, die ruim genoeg is en aan alle eisen en wensen voldoet. In totaal is met de bouw een  investering van 2,9 miljoen euro gemoeid. Dit bedrag past binnen het totale budget dat gemeente en museum hiervoor hebben gereserveerd.
 
De Provincie Gelderland deed samen met de gemeenten Nijmegen en Arnhem, Museum Arnhem en Museum Het Valkhof, onderzoek naar de haalbaarheid van een gezamenlijk regionaal depot. Het idee was om de collecties onder te brengen in een monumentaal gebouw. Het onderzoek wijst uit dat het lastig is om een gebouw te vinden dat groot genoeg is en geschikt te maken is voor een depot. Ook financieel levert het samenwerken op één locatie onvoldoende voordelen op om de benodigde investering te verantwoorden. De betrokken partijen blijven wel samenwerken, onder andere op het gebied van digitalisering en kennisuitwisseling.
 
Vernieuwing en uitbreiding van Museum Arnhem gaat uit van het opnieuw tot leven brengen van het monument met de koepel als centrale plek. De beide vleugels blijven tentoonstellingsruimte. De uitbreiding uit de jaren vijftig wordt afgebroken en daarvoor in de plaats komt een grote nieuwe vleugel die uitsteekt over de stuwwal en doorloopt tot aan de straat. Onder deze vleugel is voldoende ruimte die kan worden benut voor het depot, zonder dat er een grote extra ingreep moet worden gedaan in het kwetsbare landschap en zonder dat de bouw vertraging oploopt.
 
De verbouwing en uitbreiding van het museum start eind 2017. Het museum krijgt er 550 vierkante meter expositieruimte bij. Ook komt er een nieuwe entree en worden de publieksfaciliteiten verbeterd. Tijdens de verbouwing, die anderhalf tot twee jaar in beslag kan nemen, is het museum voor publiek gesloten. Wel blijft het museum actief in de stad.

Museum Arnhem

Museum Arnhem is hét museum voor (inter-)nationale moderne en hedendaagse kunst en vormgeving van de stad Arnhem. Speerpunten zijn realistische kunst uit de 20steeeuw, hedendaagse sieraden en vormgeving, met extra aandacht voor niet-Westerse kunst en werk van vrouwelijke kunstenaars. Belangrijke thema’s zijn ontwikkelingen en machtsverhoudingen in de samenleving. Het museum is beroemd om zijn bijzondere ligging middenin de stad met prachtig uitzicht vanuit de beeldentuin over de Rijn en het uiterwaardenlandschap.

Museum Arnhem van boven

Museum Arnhem

Museum Arnhem

Museum Arnhem

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.