Museum Arnhem koopt belangrijk kunstwerk over luchtoorlogen

Museum Arnhem verwerft de omvangrijke video-installatie Unending Lightning van Cristina Lucas. Het kunstwerk wordt in het najaar van 2019 getoond in de Eusebiuskerk in Arnhem. Unending Lightning laat in een duizelingwekkende hoeveelheid beelden zien wat luchtaanvallen in de hele wereld sinds 1912 teweegbrengen. Het werk kan worden opgevat als een monument dat de toeschouwer herinnert aan de vele slachtoffers van oorlogsgeweld.

Saskia Bak, directeur Museum Arnhem: ‘Unending Lightning is in de internationale kunstwereld een belangrijk kunstwerk. Daarnaast is het voor Arnhem belangrijk omdat het de gebeurtenissen in de hele wereld verbindt met de gebeurtenissen die in Arnhem hebben plaatsgevonden. We weten hier als geen ander welke enorme impact de Slag van Arnhem heeft tot op de dag van vandaag.’

Unending Lightning
De video-installatie bestaat uit drie grote videoprojecties die synchroon lopen. De video's duren in totaal zes uur. Op het middelste scherm is een wereldkaart te zien. Op de plaatsen van de bominslagen verschijnt een zwarte vlek. Op het linkerscherm loopt de teller met burgerslachtoffers. Op het rechterscherm zijn beelden te zien van de media uit die tijd. Zo wordt in duizelingwekkende vaart duidelijk welke verwoestingen sinds 1912 zijn aangericht door explosieven die vanuit vliegtuigen werden afgeworpen en hoeveel burgerslachtoffers hierdoor zijn gevallen. De beelden eindigen bij de meest recente luchtaanvallen in 2018. Unending Lightning kan worden beschouwd als een herdenkingsmonument, waarin de slachtoffers van zovele oorlogen worden “herdacht” – ook die van Arnhem.

Cristina Lucas
Cristina Lucas (1973 Jaén, Spanje) is geen onbekende in de Nederlandse kunstwereld. Na het volgen van meerdere (master)opleidingen trok haar werk de aandacht tijdens de presentaties van Amsterdamse Rijksacademie in 2006 en 2007. Vanaf 2008 volgden verschillende (solo)presentaties in binnen- en buitenland. Internationaal gezien brak Cristina Lucas door tijdens de deelname aan de 10e Istanbul Biënnale. Binnen Nederland toonde Museum Arnhem eerder werk van Cristina Lucas, namelijk tijdens de tentoonstelling Millennials in 2016. Momenteel is het door Museum Arnhem aangekochte werk Unending Lightning te zien tijdens Manifesta in Palermo.

Met speciale dank aan Vereniging Rembrandt en Mondriaan Fonds.
Cristina Lucas, Unending Lightning, video-installatie, 2015-ongoing. Collectie Museum Arnhem