Museum Arnhem kijkt terug op succesvol jaar

Persbericht, 20 december 2017

Museum Arnhem sluit 2017 succesvol af. Ondanks het feit dat Museum Arnhem geen volledig jaar geopend is geweest, hebben 61.148 bezoekers het museum bezocht. Na de Slotmanifestatie sloot Museum Arnhem op 19 november 2017 zijn deuren voor het publiek. Dat is nodig om de voorbereidingen te treffen voor de bouw van de nieuwe vleugel die ontworpen is door Benthem Crouwel Architects. Naar verwachting heropent Museum Arnhem in het najaar van 2019.

Groeiend aantal bezoekers
Tot en met 19 november 2017 trok Museum Arnhem 61.148 bezoekers. Het museum heeft educatie hoog in het vaandel staan, wat zorgde voor meer bezoek van scholen, leerlingen en workshopdeelnemers. In 2017 brachten totaal ruim 13.500 educatiedeelnemers een bezoek aan het museum. Dat is een stijging van 8% ten opzichte van vorig jaar en 64% ten opzichte van 2015, voordat het nieuwe educatiebeleid werd ingevoerd. Per 1 januari 2017 werd kinderdirecteur, Liv van der Aar, benoemd tot de nieuwe kinderdirecteur. Samen met familie, vrienden en klasgenoten denkt Liv actief mee over het aanbod voor kinderen. Gemiddeld spendeerden bezoekers bijna € 40 in de stad en de provincie. Dit betekent dat Museum Arnhem voor een kapitaalinjectie zorgde van ruim € 2,3 miljoen in de lokale en regionale economie. 


Kinderdirecteur Liv test als eerste persoon het herfstaanbod. Foto: Masha Bakker

Hoogtepunten uit 2017
Museum Arnhem presenteerde in 2017 verschillende publiekstrekkers. Het jaar startte met twee tentoonstellingen die aansloten bij het landelijke themajaar Mondriaan tot Dutch Design: Peter Alma | Van de Stijl naar communisme en Stijlloos | Realisme versus abstractie. Museum Arnhem blikt samen met Stedelijk Museum Schiedam positief terug op de dubbeltentoonstelling Pierre Janssen | In de greep van de kunst. Deze tentoonstelling was voor het museum tevens een onderzoek naar de publieksbenaderingen van Janssen. Een voorbeeld is de Verkooptentoonstelling waarbij bezoekers kunstwerken konden kopen van alumni van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. De jaarlijkse modetentoonstelling van Museum Arnhem was RAVAGE. Spelenderwijs | mode, kunst, design en zorgde in de zomerperiode voor een groot aantal bezoekers. Hiervoor is samengewerkt met o.a. ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Modekern en FDFA. Het museum sloot 2017 af met een succesvolle Slotmanifestatie.

Aanwinsten 
In 2017 werden aan de collectie omvangrijke werken als Office on the run (2016) van Eva Kot’átková (tijdens SONSBEEK ’16 te zien in de Rijnzaal) en The Tourist (2016) van Margriet van Breevoort toegevoegd. Samen met Centraal Museum Utrecht kocht Museum Arnhem Cinema Olanda Film (2017) van Wendelien van Oldenborgh die het afgelopen jaar in première ging op de Biënnale van Venetië. De BankGiro Loterij verlengt de overeenkomst met Museum Arnhem voor vijf jaar. Tot en met 2022 kan Museum Arnhem een jaarlijkse bijdrage tegemoet zien voor aankopen en het toegankelijk maken van de collectie. Ook heeft Museum Arnhem een toekenning van het Mondriaan Fonds voor zijn collectieplan 2018-2019 ontvangen. Mede dankzij deze bijdrage is Museum Arnhem in staat om de komende twee jaar zijn collectie verder uit te breiden.

 
links: detail van Office on the run (2016) rechts: detail van The Tourist (2016). Foto's: Eva Broekema

Museum Arnhem vernieuwt!
Wegens verbouwingswerkzaamheden sloot Museum Arnhem op 19 november 2017 zijn deuren. Museum Arnhem breidt uit met een prachtig nieuwe vleugel ontworpen door Benthem Crouwel Architects. De vleugel steekt uit over de stuwwal in een spannend samenspel tussen kunst, natuur en uitzicht. Er komen nieuwe tentoonstellingszalen, publieksruimtes en de monumentale koepel is straks het kloppende hart van het museum. Momenteel worden de bouwvoorbereidingen getroffen. Na de verbouwing opent het museum eind 2019 zijn deuren voor het publiek.


 Ontwerp nieuwe vleugel door Benthem Crouwel Architects. Beeld: Benthem Crouwel Architects

(Online) zichtbaarheid
Museum Arnhem maakt zijn collectie ook op andere manieren zichtbaar voor bezoekers en niet-bezoekers. Zo is het museum actief op online videokanaal ARTtube en heeft Museum Arnhem sinds begin 2017 een account op Instagram. Op Facebook en Twitter is er een gemiddelde groei van ruim 20% doorgemaakt. De tentoonstellingen RAVAGE en Pierre Janssen hebben volop aandacht gehad in landelijke media. 

Programma 2018
Museum Arnhem laat zijn gezicht op ludieke wijze en op verrassende plekken zien. Het museum zet zich ervoor in om de collectie buiten de museummuren zichtbaar te maken. Een voorbeeld hiervan is FACE TIME dat vanaf 23 november 2017 van start ging. Deze reizende tentoonstelling was te zien op Station Arnhem Centraal. Op 2 december 2017 opende Museum Arnhem WINDOWSHOPPER: een tentoonstelling in samenwerking met Arnhems modelabel MAISON the FAUX waarbij etalages in de binnenstad van Arnhem transformeerden tot kunstwerken. Modeontwerpers met Arnhemse ‘roots' worden gecombineerd met de Publiekslievelingen uit de collectie van Museum Arnhem. Vanaf 28 januari 2018 gaat een deel van de sieradencollectie van Museum Arnhem in Alles of niets uit logeren bij CODA in Apeldoorn. Binnenkort opent Museum Arnhem het Stadspanorama op de vijfde verdieping van Rozet.

Museum Arnhem
Museum Arnhem is hét museum voor moderne en hedendaagse kunst én vormgeving van Arnhem. Wij brengen kunst naar mensen toe: vanuit het hart. Wij zoeken daarbij steeds naar de verbinding: met u, met de stad en met het nu. Kunst die gaat over de samenleving en de positie van mensen is wat onze collecties realisme, hedendaagse en niet-westerse kunst, vormgeving en sieraden verbindt. Op onze unieke locatie waar natuur- en cultuurbeleving samenkomen, willen wij in- én uitzicht bieden. Wij doen dat met een gevarieerd en gedurfd programma.

Foto bovenaan: Bezoekers van de Slotmanifestatie tekenend op muren en vloeren. foto: Rachelle Stoffels

nieuwevleugel

 Ontwerp nieuwe vleugel door Benthem Crouwel Architects. Beeld: Benthem Crouwel Architects

kinderdirecteur

Kinderdirecteur Liv van der Aar test als eerste persoon het herfstaanbod. Foto: Masha Bakker

Office on the run

Eva Koťátková, Office on the run (Office for 4 fingers, 4 hands, 4 bodies or 4 puppets that escaped the strings) (details), 2016. Installatie, mixed media, performance. Collectie Museum Arnhem. Foto: Eva Broekema

The Tourist

Margriet van Breevoort, The Tourist, 2016. Epoxy, hoorn; silicone, textiel kleding, glas, cement. Collectie Museum Arnhem. Foto: Eva Broekema

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.