Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Museum Arnhem doet aankoop naar aanleiding van tentoonstelling Your Voice Matters

Museum Arnhem heeft vier collages en twee schilderijen aangekocht van kunstenares Wafae Ahalouch el Keriasti. Een installatie van Ahalouch was onlangs te zien in De Kerk, de tijdelijke presentatieruimte van Museum Arnhem, tijdens de tentoonstelling 'Your Voice Matters’. De nieuwe werken zijn een waardevolle aanvulling op de bestaande collectie en worden ingezet voor toekomstige presentaties.

De kunstenares is geboren in 1978 in Tanger, opgegroeid in Barneveld en woont en werkt in Amsterdam. Ahalouch laat zich in haar werk onder andere inspireren door de beeldtaal van het circus. In haar kunstwerken treden vrouwfiguren op als travestiet, acrobate of pin-up. Door bepaalde clichés over vrouwelijkheid en mannelijkheid uit te vergroten stelt de kunstenares gevestigde waardepatronen en machtsverhoudingen in de samenleving ter discussie. 

Vier collages 

De vier collages Hocus Pocus zijn door Ahalouch gemaakt voor de Marrakech Biënnale in 2014. Op gekleurd papier zijn knipsels geplakt. Schaars geklede en gesluierde vrouwfiguren worden gecombineerd met afbeeldingen van gesloten en opengevouwen origami vormen. Ahalouch legt in haar werk een verbinding tussen verschillende werelden. Vrouwfiguren uit het verleden van Marokko staan zij aan zij met pin ups uit de hedendaagse Marokkaanse modetijdschriften. Zo versmelt Ahalouch de typische rollen die aan vrouwen worden toegekend, van verzorgende moederfiguur tot schone verleidster, tot een djinn. 

Schilderijen geïnspireerd op circus 

Op de schilderijen staat opnieuw een vrouwfiguur centraal, waarbij Ahalouch zich liet inspireren door de beeldtaal van het circus. De schilderijen Gut feeling en Brain Babe stralen kracht, plezier en schoonheid uit. Tegelijkertijd wordt de vrouwfiguur omkaderd door vormen die lijken op ingewanden. Ahalouch schrijft hierover: ‘In het dagelijks leven worden we aangestuurd door ons instinct. Gevoelens zoals twijfel en angst ondermijnen soms het natuurlijke instinct. Door goed naar jezelf te luisteren en in je kracht te staan kun je het leven makkelijker trotseren.’ 

Meer informatie over de kunstenares vind je hier

Hocus Pocus

Wafae Ahalouch el Keriasti - Hocus Pocus Collage #1

Wafae Ahalouch el Keriasti

Wafae Ahalouch el Keriasti - Hocus Pocus Collage #2

Wafae Ahalouch el Keriasti - Brain Babe (2014)

Wafae Ahalouch el Keriasti - Brain Babe (2014)

Wafae Ahalouch el Keriasti - Gut Feeling (2011)

Wafae Ahalouch el Keriasti - Gut Feeling 

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.