Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Syrian Elswhere

Persbericht maandag 24 april 217

In de 32e editie van het Gelders Balkon exposeert Mohan Dehne een selectie foto- en videowerken uit de serie Syrian Elsewhere. De Syrisch-Nederlandse kunstenaar Mohan Dehne (Damascus 1963) portretteert Syriërs die zich vestigden in Europese landen nadat de revolutie uitbrak in Syrië in 2011. 

Veiligheid
In foto- en videowerken documenteert Dehne hun ervaringen in de nieuwe omgeving. Samen met journaliste Rula Asad stelde hij zijn Syrische landgenoten vragen over wat veiligheid betekent en of zij in hun nieuwe bestaan de veiligheid vonden die zij zochten. Welke invloed heeft het nieuwe bestaan op de Syrische identiteit? Hoe verhoudt de verbondenheid met het moederland zich tot de verbondenheid met het nieuwe Europese land? Wat heeft de mens nodig om zich veilig te voelen?

Driedimensionale verticale scheidslijn
In het project Syrian Elsewhere brengt Dehne die dubbele ‘verbondenheid’ tot uiting door een driedimensionale verticale scheidslijn aan te brengen op de portretfoto die vervolgens weer tweedimensionaal wordt afgedrukt. De wisseling van twee- naar driedimensionaliteit is een metafoor voor de verandering in perspectief. Uiteindelijk gaat zijn project niet alleen over de invloed van migratie op de identiteit van Syrische nieuwkomers maar ook over de invloed van vluchtelingen op de Europese identiteit. Mohan Dehne: "Identiteit is geen statisch gegeven, het is continue in beweging. Migranten, die huis en haard achterlaten, laten ook een deel van hun ‘oude' identiteit achter. Migratie is een bijzondere vorm van het betreden van een nieuwe levensfase. Tussen de oude en de nieuwe ontstaat een transculturele ruimte, een ‘unsettled space’. Men weet nog niet hoe verder te gaan, waar of aan wie men zich kan aanklampen voor zijn of haar veiligheid.”

Mohan Dehne | Rula Asad
Mohan Dehne studeerde aan de Faculteit Fine Arts van de Universiteit van Damascus, en volgde post-academische opleidingen aan de kunstacademie in Boedapest en Academie Minerva in Groningen. Dehne woont en werkt in Arnhem. Eerdere projecten van Dehne en Asad zijn Child and Tent (2011) en Media and Fear (2012). In 2009 verscheen Survival Business, een fotoboek over straatkinderen in Syrië. Rula Asad is mede-oprichter en voorzitter van het Syrische Female Journalists’ Network (SFJN). Eerdere projecten van Dehne en Asad zijn Child and Tent (2011) en Media and Fear (2012). In 2009 verscheen Survival Business, een fotoboek over straatkinderen in Syrië.

Boekpresentatie en interview
Bij de tentoonstelling verschijnt de Engelstalige publicatie Syrian Elsewhere, met tekst van journaliste Rula Asad. Op zondag 25 juni van 14:00 tot 16:00 uur vindt in Museum Arnhem een bijeenkomst plaats, waarbij Juliette Verhoeven (werkzaam bij Hivos) en museumconservator Mirjam Westen in gesprek gaan met Mohan Dehne en Rula Asad. Vervolgens wordt het eerste exemplaar van hun nieuwste boek, getiteld 'Syrian Elsewhere', overhandigd aan mevrouw Josan Meijers, gedeputeerde van de Provincie Gelderland. De bijeenkomst wordt muzikaal opgeluisterd door Ammar Melhem.

Gelders Balkon
Met de reeks het Gelders Balkon biedt Museum Arnhem een podium aan kunstenaars of kunstinitiatieven die gerelateerd zijn aan Gelderland.

Mohan Dehne | Syria Elsewhere. foto 2

Syrian Elsewhere, 2014-2017. Foto Mohan Dehne 

Mohan Dehne | Syria Elsewhere. foto 3

Syrian Elsewhere, 2014-2017. Foto Mohan Dehne

Mohan Dehne | Syria Elsewhere. foto 3

Syrian Elsewhere, 2014-2017. Foto Mohan Dehne

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.