Erfgoedcentrum presenteert het Stadspanorama in Rozet

Erfgoedcentrum Rozet (Museum Arnhem en Gelderland Bibliotheek) presenteren het Stadspanorama in Rozet. Op de vijfde verdieping van Rozet heeft men een fantastisch uitzicht over de stad Arnhem en haar omgeving. In het Stadspanorama zijn schilderijen uit de collectie van Museum Arnhem en oude foto’s en filmbeelden uit de collectie van de Gelderland Bibliotheek te zien die een indruk geven hoe de Rijnstad er vroeger bij lag.

Arnhem beweegt
De unieke ligging van Arnhem heeft kunstenaars door de eeuwen heen geïnspireerd. De vergezichten van de rivier, het on-Nederlandse van de stuwwal, de bossen en de heide vormden voor hen een aantrekkelijke omgeving om te schilderen. Ook is de stad zelf, haar pleinen, kerken en de oude haven, op verschillende manieren op het doek vastgelegd. Deze schilderijen uit de collectie van Museum Arnhem en oude foto's en filmbeelden uit de collectie van Gelderland Bibliotheek laten bezoekers van het Stadspanorama zien hoe de Rijnstad er vroeger bij lag. Op een uitgebreide plattegrond ontdekken bezoekers waar de schilder toen zijn ezel moet hebben uitgeklapt. Het contrast tussen het Arnhem van toen en nu wordt duidelijk op de begeleidende afbeeldingen, afkomstig van Google Maps, en video's. De stad beweegt!

Erfgoedcentrum Rozet
Het Stadspanorama is onderdeel van Erfgoedcentrum Rozet (verdieping -1). Het Erfgoedcentrum vertelt het verhaal van Arnhem en omgeving in een permanente presentatie met behulp van objecten en multimediale presentaties. Vanuit de actualiteit vertellen Arnhemmers verhalen over (hun) objecten die samen een beeld geven van Arnhem en omgeving, de bewoners, hun gebruiken en hun geschiedenis. Dit krijgt verdieping door een unieke collectie boeken, tijdschriften en kranten over Gelderland, waarin de bezoeker zelf op zoek kan gaan naar bronnenmateriaal en verdere informatie. Het Erfgoedcentrum is een samenwerking van Museum Arnhem en de Gelderland Bibliotheek

Openingstijden
Het Stadspanorama is tijdens de reguliere openingstijden van Rozet gratis te bezoeken. Dit is op maandag t/m vrijdag 08:30-22:00 uur, zaterdag 08:30-17:00 uur en zondag van 13:00-17:00 uur.

Met speciale dank aan Gemeente Arnhem en VSBfonds.

Afbeelding: Antoon (Toon) Markus, Walburgisplein met zicht op de Eusebiuskerk, olieverf op doek, 1927 Collectie Museum Arnhem. Schenking 1958

Antoon (Toon) Markus, Walburgisplein met zicht op de Eusebiuskerk, olieverf op doek, 1927. Collectie Museum Arnhem. Schenking 1958