Erfgoedcentrum: Jansbeek - de historie omhoog gehaald

Erfgoedcentrum presenteert  Jansbeek – De historie omhoog gehaald. Op donderdag 7 decemberis de presentatie Jansbeek – de historie omhoog gehaald! voor het eerst te zien in Erfgoedcentrum Rozet. Aanleiding is het omhoog halen van de historische beek. In deze presentatie worden mooie verhalen van vroeger over de Sint Jansbeek en De Atlas van Blaeu verteld. De bezoeker komt alles te weten over de Jansbeek vroeger en nu, het belang voor de stad en de archeologische vondsten.

Verbinden
Tot en met 8 januari 2018 staat Erfgoedcentrum Rozet, een samenwerking tussen Museum Arnhem en Gelderland Bibliotheek, in het teken van verhalen van vroeger die verbinden. Tijdens de opening vertelt Wethouder Gerrie Elfrink bijzondere verhalen over de Sint Jansbeek, die in de Middeleeuwen de belangrijkste levensader van Arnhem vormt. Mensenhanden maken de beek geschikt voor watermolens. Door diverse sprengen en kunstmatige vijvers wordt de waterdruk van de Sint Jansbeek sterk verhoogd. Al sinds de 13e eeuw komen er daarom molens om graan te vermalen tot meel en om papier te vervaardigen. De beek is ook eeuwenlang van belang voor wasserijen, leerlooierijen en bierbrouwers. Je zou het gebied rond de beek het allereerste ‘industrieterrein’ van Arnhem kunnen noemen. De Witte Watermolen in Park Sonsbeek is de laatst overgebleven nog werkende molen langs de beek.

Archeologische vondsten
Bij de aanleg van de nieuwe Sint Jansbeek zijn bij de Eusebiuskerk onder andere de resten van een oud kerkhof aangetroffen. Hoewel het bij de archeologen bekend was dat op die plek mensen begraven zijn, was het toch een verrassing dat de begraafplaats in de loop der jaren zo goed bewaard is gebleven. Het kerkhof hoort bij de Eusebiuskerk en is tussen de 15e en 18e eeuw in gebruik geweest. Op het kerkhof lagen christenen die zo dicht mogelijk bij de kerk begraven wilden worden. Als je echt rijk was, kocht je zelfs een graf in de kerk. In totaal zijn er meer dan 500 skeletten opgegraven.

Toen en nu
Tot in de eerste helft van de 19e eeuw stroomt de Sint Jansbeek geheel open door de stad, maar door alle bedrijvigheid is het water erg vies. Het wordt meer en meer een open riool en er is sprake van stankoverlast. Als in de 19e eeuw de singels worden gedempt, wordt de beek in de binnenstad ondergronds gebracht. Alleen straatnamen in het centrum, de Bovenbeekstraat en Beekstraat, herinneren dan nog aan de oude loop van de beek. In 2017 keert de beek in de binnenstad weer terug in het stadsbeeld. De nieuwe loop wijkt deels af van de historische loop, alhoewel de loop door de eeuwen heen ook niet altijd hetzelfde is geweest. Met het weer zichtbaar maken van de Jansbeek wordt er niet alleen een verbinding gemaakt tussen de binnenstad en de Rijn, maar ook tussen toen en nu.

Erfgoedcentrum
Erfgoedcentrum Rozet is een samenwerking tussen Museum Arnhem en Gelderland Bibliotheek. Het Erfgoedcentrum verbindt op inspirerende wijze verleden, heden en toekomst. De geschiedenis van Arnhem en omgeving komt tot leven, van toen tot nu en aan de hand van unieke voorwerpen en verhalen uit de collecties van Museum Arnhem en de Gelderland Bibliotheek. Het Erfgoedcentrum is gratis toegankelijk en bevindt zich op -1 van Rozet. www.erfgoedcentrumrozet.nl