De Kerk, de tijdelijke presentatieruimte voor actuele kunst en ontwerp in de Sint Walburgiskerk in Arnhem, opent 8 maart haar deuren voor het publiek. De eerste tentoonstelling Your Voice Matters sluit aan bij de landelijke herdenking van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland. Ter ere van internationale vrouwendag hebben alle vrouwelijke bezoekers op 8 maart gratis toegang tot De Kerk.

Tijdens de tijdelijke sluiting van Museum Arnhem worden in De Kerk exposities en activiteiten georganiseerd met een focus op experiment en actuele thema’s. De Walburgiskerk heeft de afgelopen maanden een metamorfose ondergaan om de ruimte geschikt te maken voor tentoonstellingen. Saskia Bak, directeur Museum Arnhem: “We hebben hiervoor de hulp ingeroepen van de Arnhemse bureaus KRAFT Architecten en Studio met met. De Kerk heeft een eigen huisstijl gekregen die ontworpen is door Dana Dijkgraaf. We zijn super trots op het prachtige eindresultaat en kijken er naar uit dat we de deuren kunnen openen.”

Transformatie presentatieruimte
In slechts twee maanden tijd moest de Walburgiskerk getransformeerd worden tot een tijdelijke presentatieruimte. Saskia: “Wij beschouwen onszelf als gast in dit bijzondere stuk erfgoed en hebben het rijksmonument met groot respect ingericht.” Aangezien De Kerk maar een paar jaar als presentatieruimte gebruikt wordt, was dit een belangrijk uitgangspunt in het ontwerpproces. Als Museum Arnhem weer vertrekt, wordt het gebouw zonder aantasting achtergelaten.

Optimaal benutten kwaliteiten kerk
KRAFT Architecten en Studio met met kregen de opdracht om de voormalige kerk tijdelijk geschikt te maken voor het tonen van hedendaagse kunst en ontwerp. Een belangrijk uitgangspunt was het optimaal benutten van de bijzondere kwaliteiten van het gebouw. De kerk heeft een ingetogen kleurstelling en materiaalgebruik met als resultaat een prachtige serene binnenruimte. Op zes meter hoogte is door een bijzondere klemtechniek een drager gemaakt voor tentoonstellingen en techniek. Dit maakt steeds wisselende inrichtingen en exposities mogelijk. Verder is de ruimte ingericht met een kassa-balie, zitbankjes, garderobe en multifunctionele sokkels als drager van kunstwerken. De vormgeving refereert aan de rijke traditie van kerkelijk meubilair, maar wel met een hedendaagse uitstraling.

Presentatie met licht activistische twist

Grafisch ontwerper Dana Dijkgraaf kreeg de opdracht om een huisstijl te ontwerpen waarin de identiteit van De Kerk tot uitdrukking komt. Het resultaat is een handmatig ontworpen logo dat in combinatie met andere huisstijlelementen een licht activistische twist heeft gekregen. Het laat zien dat De Kerk op geheel eigen wijze een platform is voor agenderende kunst en ontwerp.

Deelnemende kunstenaars aan Your Voice Matters zijn: Wafae Ahalouch el Keriasti (1978 MA/NL), Manal AlDowayan (1973 SA), Christine Ayo (1987 UG), Esiri Erheriene-Essi (1982 UK), Alicia Framis (1967 ES), Patricia Kaersenhout (1966 NL), Iris Kensmil (1970 NL), Heba Khamis (1989 EG), Susanne Khalil Yusef (1984 DE), Csilla Klenyánszki (1986 HU), Cristina Lucas (1973 ES) en Shana Moulton (1976 VS)

De Kerk, presentatieplek voor actuele kunst en ontwerp
Sint Walburgisplein 1, 6811 BZ Arnhem
Openingstijden:
woensdag t/m zondag: 12:00 - 18:00 uur

Afbeelding: Wafae Ahalouch, Silent scream (2015)

Beeld Your voice Matters

Afbeelding: Wafae Ahalouch, Silent scream (2015)